De unde se începe montarea gresiei: Sfaturi utile și practice

19 martie, 2021

Gresia este tot mai întrebuințată atât în finisajele interioare, cât și în cele exterioare locuințelor, dar și a imobilelor cu menire economică sau socială, deoarece sunt produse ecologice, durabile și ușor de întreținut. Datorită diversității gresiei ca mărime, formă, textură și nuanțe de culori, utilizarea ei ne permite să creăm un design deosebit pentru un timp îndelungat.

Ce trebuie să știm despre gresie înainte de a o cumpăra

  • Gresie produsă din lut roșu sau alb. Plăcile ceramice sunt fabricate din lut roșu sau alb. Lutul roșu este mai poros și absoarbe mai multă apă decât lutul alb. Plăcile ceramice din lut alb sunt considerate net superioare la capitolul calitate în comparație cu cele din lut roșu.
  • Gresia este de interior sau de exterior. Plăcile ceramice de exterior trebuie să reziste la îngheț, să nu absoarbă apă pentru a nu crăpa la temperaturi sub 0⁰C. Datorită porozității scăzute se pătează mult mai greu. Sunt mai rezistente la alunecare cu cât sunt mai texturate și mai mate. În plus sunt rezistente la decolorare și zgârieturi.
  • Gresia porțelanată sau obișnuită. Gresia porțelanată, datorită proprietăților sale tehnice, are o rezistență sporită la șocuri mecanice, fiind compatibilă cu montarea podelelor calde dar în același timp este rezistentă și la îngheț.
  • Gresia rectificată sau nerectificată. Cea rectificată are mărimi mult mai precise decât cea nerectificată, cât și unghiuri exacte de 90⁰ între față și laterale, acest fapt permițând montarea plăcilor „fără rosturi”.

Fii foarte atent ca înainte de a cumpăra, să verifici ca toate cutiile de gresie să fie din același lot și cu aceleași calități, pentru a nu avea surprize să difere nuanța, dimensiunea sau calitatea mărfii.

de unde se incepe montarea gresiei

Cum alegi dimensiunea plăcilor de gresie

Principiul alegerii plăcilor de gresie spune că mărimea plăcilor trebuie să fie direct proporțională cu spațiul de acoperit. Cu cât spațiul de placat este mai mare cu atât plăcile folosite pot avea formate mai mari.

O suprafață de 2 x 3 m nu suportă plăci mai mari de 45 x 45 cm, în timp ce la o suprafață mai mare poți merge până la plăci de 75 x 75 cm. Plăcile ceramice dreptunghiulare, cu lungimea dublu lățimii nu arată foarte bine în încăperi pătrate. Plăcile ceramice lungi, cu lățimea mult mai mică decât lungimea merg în toate încăperile.

Cum afli cantitatea de gresie necesară

Pentru a calcula câți metri pătrați de gresie sunt necesari pentru a acoperi un spațiu, trebuie întâi să măsori lungimea și lățimea încăperii, apoi aflăm aria, care se măsoară în metri pătrați. În funcție de dimensiunile plăcilor de ceramică, această suprafață se împarte la dimensiunea unei singure plăci de gresie, calculată în același mod, și rezultă numărul necesar.

Pe cutiile de gresie sunt înscrise dimensiunile acestora, dar și suprafața pe care o poți acoperi cu plăcile dintr-o cutie. Atenție, ia în calcul și pierderile datorate tăierii greșite sau spargerii accidentale a unor plăci. Cantitatea în plus poate fi necesară și datorită unor colțuri mai speciale sau unor trasee de țevi ce trebuie acoperite și ele.

montare gresie

Surplusul pe care îl cumperi este și în funcție de calitatea materialului dar și de modul de montaj. Un montaj paralel cu pereții cere aproape 5-10% material în plus, iar un montaj în diagonală cere material în plus cam 15-20%. Mare atenție că dacă plăcile au dimensiuni mai mari și pierderile pot fi mai mari. La plăcile cu forme rombice sau hexagonale pierderile pot fi la nivelul de 10-15%.

De unde se începe montarea gresiei?

Când începem montarea gresiei trebuie să începem din punctul cel mai îndepărtat de ieșire, principiul de bază cere ca atunci când aduci materiale sau faci o pauză să nu fii nevoit să treci peste zona proaspăt placată. Dacă montezi gresia într-o cameră, cu siguranță vei începe placarea de lângă peretele ce este opus ușii de intrare în respectiva cameră.

O situație aparent mai deosebită întâlnim atunci când acoperim o suprafață de mai multe camere cu aceiași gresie. Spre exemplu vom folosi aceeași gresie pentru holul de intrare, sufragerie și holul interior dintre camere ce este în formă de L, perpendicular pe living după ieșirea din acesta. Să presupunem că suntem în cazul unei gresii de formă pătrată, indiferent de dimensiune. Vom considera că gresia trebuie să arate perfect în living, unde trebuie să fie paralelă cu peretele opus ușii de la intrarea în apartament.

montare gresie baie

Pe acest perete vom măsura ca să avem placă întreagă în colțul de camera cel mai apropiat de acest perete. Se lasă o distanță de 1cm față de colțul peretelui. Se vor aranja plăcile de faianță cu ajutorul unui dreptar până la mijlocul ușii dinspre holul în formă L, punând și distanțierele între plăci. Vom continua aranjarea plăcilor pe hol și după colțul acestuia, până la ușa camerei de la capătul holului sau peretelui, dacă holul se termină cu un perete. Tot timpul verificăm ca dreptarul să nu se miște, fixându-l cu greutăți, gen cutii cu gresie. Ne oprim la ultima placă întreagă și semnalizăm de la această poziție cu un al doilea dreptar.

După ce am montat cu adeziv prima placă de gresie strângem totul de pe hol, dreptarul folosit la început și cutiile cu gresie folosite ca greutăți. În continuare vom monta gresia dar numai plăcile întregi, lăsând fixarea plăcilor ce vor fi tăiate la urmă, la fiecare un rând sau două. În felul acesta veți monta gresia lăsând loc pentru a putea pleca acasă la terminarea zilei de lucru. Nu uitați să aveți acces și la adeziv și la apă și la noi plăci de gresie. Verifică tot timpul orizontalitatea pardoselii. De obicei mortarul se usucă în 24 de ore sau mai mult, funcție de temperatură. Distanțierele se vor scoate și se va chitui gresia abia după ce mortarul este uscat complet.

montare gresie baie

Dacă vrem să fixam plăcile de gresie pătrată pe diagonală, vom pleca de la peretele opus ușii de intrare în cameră și vom încerca să fixam prima placă de gresie cu diagonala perpendiculară pe peretele de referință, cât mai în colț posibil. Nu porniți cu o placă tăiată pe diagonală din colțul camerei pentru că nu sunteți sigur că aveți un colț de fix 90⁰, este de preferat să aveți în colț două jumătăți de placă sau altfel spus să porniți cu o jumătate de placă, tăiată pe diagonală, pe peretele lung fixând diagonala plăcii pe perete. O altă situație poate începe cu prima placă fixată în centrul fizic al camerei. Se trasează medianele camerei și prima placa se așază cu colțurile plăcii pe aceste linii.

În cazul plăcilor mari sau a celor lungi montarea este bine să fie făcută cu rosturile în continuare și niciodată montaj la jumătate de placă. Motivul îl constituie procesul de fabricație a plăcilor, care spre centru, sunt curbate ușor spre interior, chiar dacă într-o măsură foarte mică. În cazul unui montaj gresie la jumătate de placă, punctele cele mai joase din centrul plăcilor s-ar întâlni cu punctele cele mai ridicate de la capetele plăcii, astfel rezultând o diferență de înălțime deranjantă, cu cât placa este mai mare.