Dezinsecția obligatorie, cel puțin primăvara

11 februarie, 2019

Gândacii de bucătărie sunt printre cele mai rezistente insecte de pe planetă. Conform Organizației Mondiale a Sănătății țânțarii transmit 7 boli mortale. 1 gram de praf poate conține 20.000 de acarieni, femelele depunând zilnic aproximativ 10 ouă. Acestea nu sunt doar date menite să ne sperie, ci care ar trebui să ne determine să luăm măsuri. Dezinsecția este recomandată primăvară ca măsură de prevenție, deoarece vremea caldă, ploile, creșterea vegetației creează mediul propice pentru înmulțirea insectelor.

Iată de ce inamici ar trebui să te ferești de la începutul anului, cu ajutorul dezinsecției, pentru a preveni îmbolnăvirea și neplăcerile create de invazia acestora:

Gândaci de bucătărie

Gândacii de bucătărie se înmulțesc foarte repede și ajung să infesteze totul în jur cu excrementele lor. Odată ce au ajuns să invadeze casa sunt greu de eliminat deoarece se înmulțesc cu ușurință și se ascund în zone extrem de greu accesibile, cum sunt interiorul electrocasnicelor, tocurile ușilor și ferestrelor, sub parchet, garnitura de la ușa frigiderului, crăpăturile din perete și în jurul conductelor de canalizare. Pentru că ajung să umble peste tot, mai ales pe timp de noapte în bucătărie, gândacii transportă germeni care pot provoca toxiinfecție alimentară, dezinterie și gastro-enterite.

Acarieni

Descriși ca păianjeni microscopici, acarienii se înmulțesc într-un număr record, mediile calde și umede fiind zonele preferate. Pentru că adoră locurile întunecoase, acarienii își fac adesea casă în salteaua patului, în perne, pilote sau covoare. Din păcate, prezența lor poate provoca alergie anumitor persoane, afecțiune care se manifesta ca o rinită (strănut, lăcrimare, rinoree sau tuse). Netratată, alergia la acarieni poate amplifica manifestările astmului bronșic.

Furnici

Primăvara, odată ce vremea se încălzește considerabil, este momentul în care furnicile apar și se înmulțesc într-un ritm amețitor. Chiar dacă furnicile nu sunt producătoare de boli așa cum sunt alte insecte, prezența lor este neplăcută deoarece ajung să-ți invadeze spațiul în care locuiești punând stăpânire pe alimentele din bucătărie.

Țânțari

Căldura și umezeala sunt principalii factori care atrag invaziile de țânțari. Riscul cel mai mare pentru sănătate, la noi în țară, în afară de disconfortul pe care ni-l crează înțepăturile usturătoare, este boala West Nile, o infecție virală care se manifestă prin febră, somnolență, apatie, chiar letargie.

Căpușe

Căpușele se află pe locul doi, după țânțari, în transmiterea bolilor infecțioase la om și animale. Boala Lyme este o boală care apare vara și care poate afecta oamenii și câinii deopotrivă. Cunoscută și sub numele de borelioză, aceasta se manifestă sub forma unei gripe: febră, lipsa poftei de mâncare, oboseală, inflamarea articulațiilor, dificultăți la deplasare.

Purici

Puricii apar în interiorul casei, fie de la animalul de companie, fie aduși de pe stradă odată ce vremea de afară se încălzește. Partea cea mai neplăcută este că și aceste mici insecte se înmulțesc într-un ritm alarmant de repede și ajuns să infesteze întreaga casă. Chiar dacă riscul de a contacta boli de la purici sunt extrem de reduse, pișcăturile lor sunt extrem de deranjante, mai ales în cazul copiilor, deoarece cauzează mâncărimi și o senzație de disconfort la nivelul pielii.  

Fii precaut și pregătești casa de invazia insectelor neplăcute, apelând la serviciile de dezinsecție realizate de specialiști, în cele mai sigure condiții.