Geamurile termopan au nevoie de revizie? DA, uite ce trebuie verificat și înlocuit

21 august, 2020

Orice lucru folosit zi de zi, o perioadă lungă de timp, și care este supus intemperiilor și condițiilor meteo extrem de diferite are nevoie de verificare periodică pentru o bună funcționare și în caz de nevoie înlocuite anumite componente. Este și cazul închiderilor cu geamuri termopan făcute la ferestre sau balcoane. Este adevărat că procesul de montare termopane înseamnă o investiție serioasă, dar această tâmplărie pvc cu geamuri termopan este un produs cu multe calități. Totuși, odată plătit acest cost, nu înseamnă că nu ne vom mai interesa de soarta lor niciodată.

Costurile de achiziție și de montare termopane sunt suficient de mari încât consumatorii să solicite, pe bună dreptate, calitate și profesionalism, iar la anumite perioade de timp va fi necesară contractarea unor servicii de revizie tâmplărie pvc.

Caracteristicile tâmplăriei PVC

Majoritatea comercianților au declarat că durata de viață pentru tâmplărie pvc cu geamuri termopan este de 10 ani, dar aceasta nu garantează absența oricărei intervenții asupra acestor produse. Acest interval estimează mai degrabă că nu veți avea intervenții majore. Un minim de întreținere și reglaj este însă necesar. În definitiv, sistemul este acționat în mod constant, expus diferiților factori de mediu și uzura naturală este inevitabilă.

În condiți normale sistemul trebuie să aibă caracteristici ca la montare:

 • Piesele se îmbină perfect, închiderea ferestrei fiind etanșă.
 • Piesele de feronerie mobile sunt lubrefiate corespunzător.
 • Piesa de metal ce asigură închiderea ferestrei funcționează corect.
 • Garnitura exterioară este bine prinsă la colțuri.
 • Garniturile interioare sunt curate și nealterate.
 • Partea de jos a tâmplăriei este curată, iar orificiile de evacuare a apei nu sunt obturate.

Dacă observați că începe să se formeze condens pe geamuri în mod constant, că zgomotul care răzbate de afară devine tot mai puternic, că închiderea sau deschiderea se acționează tot mai greu sau puteți vedea cu ochiul liber că geamul s-a lăsat, va trebui să solicitați o revizie în cel mai scurt timp.

revizie geamuri termopan

Când trebuie înlocuită garnitura ferestrelor cu geamuri termopan

Atunci când se pune problema de elementele componente predispuse deteriorării la tâmplărie pvc cu geamuri termopan, garnitura sau chederul ocupă un loc important. Rolul garniturii este de a etanșa și de a izola marginile și colțurile ferestrei, însă în timp intervine uzura și se impune înlocuirea acestora.

Garniturile nu sunt făcute să reziste aceași perioadă precum o tâmplărie pvc și asta pentru că:

 • Garnitura îmbătrânește datorită utilizării îndelungate.
 • Întreținerea și curățarea nu este efectuată la timp și corect.
 • Utilizarea improprie a ferestrelor cu geamuri termopan, zgărierea sau trântirea.

Garniturile de etanșare sunt concepute pentru a rezista timp de maxim 5 ani, în condiții normale de utilizare, cu veri călduroase și ierni geroase. După această perioadă, garniturile încep să își piardă din elasticitate și nu mai reușesc să izoleze corespunzator din punct de vedere termic sau fonic. Dacă garnitura nu mai etanșează bine, zgomotele exterioare sunt mult mai deranjante decât în momentul inițial de montare termopane, dacă simți curenți de aer la marginea ferestrelor închise sau dacă apa de ploaie pătrunde în toc și chiar înăuntru, atunci e clar că garnitura s-a uzat, fiind necesară înlocuirea.

În cazul în care „simptomele” menționate sunt incerte, dar există totuși bănuiala că garnitura este uzată, se va face un test foarte simplu prin introducerea pe tocul ferestrei a unei foi de hârtie A4, se închide fereastra și apoi se trage de foaie pentru a încerca scoaterea ei. Dacă va ieși cu ușurință, e semn clar că garnitura a fost afectată și că nu mai etanșează corespunzător.

Prevenția este mai simplă și mai sigură, fiindcă lungește durata de viață a garniturii, așadar:

 • Asigură-te ca ferestrele cu geamuri termopan pe care le montezi sunt de calitate, din toate punctele de vedere, inclusiv al garniturii.
 • Întreține corect garniturile, cu o soluție specială, cu care le vei șterge periodic, pentru a le menține elasticitatea și pentru a le proteja de factori externi. Evită să folosești produse de curățenie cu potențial coroziv, detergenți sau prafuri abrazive de curățat.
 • Menține geamurile curate, acumulările de praf pot să afecteze în timp garnitura, motiv pentru care curățenia la nivelul ferestrelor va trebui menținută constant, inclusiv pe părțile interioare, la tocuri, la suprafața de contact a ferestrei cu profilul, la îmbinări și la mecanismele de inchidere/deschidere.
revizie geamuri termopan

Reglarea geamurilor termopan în funcție de anotimp

Activitatea de întreținere pentru geamuri termopan trebuie făcută în general tot timpul, dar în special când se trece de la anotimpul cald la cel rece și invers. Pe măsura avantajelor create de aceste geamuri termopan, există şi interesul crescut pentru ceea ce ţine de îngrijirea, curăţarea şi reglarea lor.
Durata de viaţă şi eficienţa ferestrelor termopan depinde de cel puţin două lucruri importante.

 • În primul rând, feroneria trebuie unsă cel puţin o dată pe an. Feroneria reprezentând toate elementele metalice care intră în structura unei ferestre şi care au rolul de a asigura etanşarea, susţinerea şi mobilitatea acesteia. Ungerea se poate face şi cu ulei pentru automobile.
 • În al doilea rând, trebuie făcută reglarea ferestrelor în regim de iarnă sau de vară.

Pe măsură ce trece timpul ferestrele cu geamuri termopan se lasă şi au nevoie de intervenţie pentru a nu se degrada. Pot fi reglate foarte ușor prin strângerea bulbului de pe marginea ferestrei, care va regla presiunea. Tot din acest orificiu se reglează geamul termopan pentru vară şi pentru iarnă. Dacă sunt lăsate permanent ferestrele în regim de iarnă, atunci se va forma o presiune ridicată ce va afecta cauciucul de izolare şi îl va face să se degradeze mult mai repede.

Un geam care „se lasa”, adică partea orizontală nu mai este paralelă cu tocul, are de cele mai multe ori probleme la balamaua superioară. Această se poate remedia uşor folosind o cheie imbus de mărimea 4. Sus, pe partea superioară a canatului se pot observă două platbande metalice suprapuse cu 3 şuruburi. Două şuruburi sunt de reglare, anume şurubul din stânga, cel mai aproape de balama, şi cel din mijloc. Al treilea şurub are rol doar de prindere.

Se poate încerca şi ajustarea balamalei de jos după balamaua de sus. Aceasta are şuruburi de reglare atât în faţă, cum privim cu geamul închis, partea mai aproape de pervaz a balamalei, cât şi pe lateral. Şurubul de pe lateral care poate fi acţionat ori din exterior, ori din interior, este cel care deschizând geamul se afectează orizontalitatea acestuia. Celalalte două şuruburi de reglare de la balamaua de jos sunt cel din faţă, care reglează forţa de etanşare a geamului, cu imbus mărimea 3, şi cel de sus, ascuns sub un plastic mai lung, care se poate acţiona înserând imbusul pe verticală în orificiu, ridica sau coborâ geamul fără să afecteze orizontalitatea acestuia.

preloader