Ghid: Cum alegi cea mai bună vopsea lavabilă

3 septembrie, 2021

Vopseaua lavabilă este printre cele mai utilizate materiale folosite pentru zugrăvirea pereților. Acest lucru se datorează atât aspectului său, cât și faptului că petele de pe pereții zugrăviți cu o astfel de vopsea pot fi șterse foarte ușor cu o lavetă umezită.

De ce este o vopsea lavabilă o alegere atât de populară pentru zugrăvire cameră? Pentru că ea este foarte rezistentă la spălare, putând fi ștearsă pentru a fi curățată chiar și de 200 de ori înainte să își arate uzura. În plus, când se face zugrăvire cameră se aplică foarte ușor pe suprafețe multiple și nici nu e neapărată nevoie de un meseriaș pentru a vopsi pereții. O vopsea lavabilă are o putere mare de acoperire, cu un singur litru fiind posibilă o zugrăvire cameră pe circa 15 metri pătrați.

Un alt motiv pentru care o vopsea lavabilă este o alegere potrivita este și timpul de uscare scăzut. Timpul necesar pentru uscare depinde de mai mulți factori, însă, în general, este de circa 24 de ore, așadar se poate face o zugrăvire cameră în prima parte a zile și a doua zi dimineața vopseaua va fi uscată și camera poate fi folosită. In ceea ce privește nuanțele, posibilitățile sunt nelimitate, așa că această alegere nu te ingrădește cu nimic.

cea mai buna vopsea lavabila

De ce să alegi cea mai bună vopsea lavabilă?

O alegere neînțeleaptă nu va cauza doar pierderi de natură financiară, ci foarte mult timp și energie. Pe lângă risipă, va fi nevoie să cureți și să faci o zugrăvire cameră din nou într-un interval de timp destul de scurt.

Cea mai bună vopsea lavabilă se va aplica ușor și rapid, permițându-ți să închei cât mai repede procesul de renovare și să te bucuri imediat de confortul casei tale. Având proprietatea de a se usca repede și de a rezista mult timp fără a-și compromite aspectul plăcut, o vopsea lavabilă de calitate te va ajuta să îți sporești condițiile de confort din locuință.

Cum alegi cea mai bună vopsea lavabilă?

Pentru a te asigura că mereu alegi cea mai bună vopsea lavabilă este recomandat să consulți un ghid de cumpărături cu mare atenție astfel încât tu să poți găsi cel mai bun raport calitate/preț de pe piață, ținând cont de toate caracteristicile specifice pe care le are o vopsea lavabilă.

cea mai buna vopsea lavabila

Tipuri de vopsea lavabilă în funcție de locul aplicării

 • Vopsea lavabilă pentru interior – destinată utilizării în interiorul imobilelor și nu are o rezistență crescută la condiții deosebite precum umezeala sau variațiile de temperatură extreme, vară – iarnă. Când intenționezi să zugrăvești pereții interiori trebuie să ai în vedere gradul de umiditate din cameră. Nu orice vopsea lavabilă va face față cu brio în spațiile în care umiditatea este mare și dezvoltarea mucegaiului este încurajată. Acesta este motivul pentru care, atunci când intenționezi o zugrăvire cameră de baia sau bucătărie, vei avea nevoie de o vopsea lavabilă cu proprietăți speciale anti-bacteriene și anti-igrasie, ce conține aditivi specifici. Pentru orice altă cameră din locuință, atâta timp cât nu este supusă unui grad de umiditate ridicat, o vopsea lavabilă normală este suficientă, fiind totodată și o variantă mai ieftină.
 • Vopsea lavabilă pentru exterior – are rezistență crescută la factori de mediu precum umezeala, căldura excesivă sau temperaturi foarte scăzute și la multiple cicluri îngheț – dezgheț. Este o vopsea ultra-rezistentă deoarece, indiferent dacă vei zugrăvi pereții exteriori ai casei, sau alt spațiu de natură externă, acesta va fi supus condițiilor violente de mediu. Ploaia, zăpada și chiar soarele puternic pot deteriora rapid calitatea zugrăvelii, de aceea ai nevoie de cea mai bună vopsea lavabilă.

Tipuri de vopsea lavabilă în funcție de rezistența la spălare

Cea mai bună vopsea lavabilă este și funcție de gradul de lavabilitate al acesteia, care indică numărul de sesiuni de spălare pe care îl poate suporta fără a fi nevoie să zugrăvești din nou. Cu cât gradul de lavabilitate este mai mare, cu atât vopseaua va fi mai scumpă.

 • Vopsea semi-lavabilă care poate fi spălată, însă nu rezistă la foarte multe asemenea operații, iar culoarea se poate lua la ștergere. Rezistența este estimată de până la maxim 40 de spălări.
 • Vopsea lavabilă normală care este mată și poate rezista până la 100 de spălări repetate.
 • Vopsea super lavabilă care are un aspect mai lucios și poate fi ștearsă și de peste 150 de ori.
cea mai buna vopsea lavabila

Tipuri de vopsea lavabilă în funcție de proprietăți

 • Vopsea anti mucegai împiedică formarea sporilor de mucegai.
 • Vopsea lavabilă antibacteriană care ajută la păstrarea unui mediu sănătos și curat în casă.
 • Vopsea cu protecție împotriva murdăriei care are compuși speciali ce împiedică murdăria să pătrundă în structura suprafeței sale, ceea ce face să fie foarte ușor de îndepărtat.
 • Vopsea rezistentă la intemperii este potrivită pentru exterior și cu o rezistență crescută la umezeală, căldură sau frig, având și o lavabilitate sporită.
 • Vopsea cu putere mare de acoperire are o fluiditate care îi permite să se întindă ușor pe suport, fiind nevoie de o cantitate mică pentru a acoperi o suprafață mare. O vopsea lavabilă cu o acoperire cât mai mare este cea mai bună vopsea lavabilă. Un grad de acoperire mare te va ajuta să termini treaba mai repede, cu mai puțin efort, nefiind nevoie să aplici prea multe straturi de vopsea pentru a obține opacitatea dorită. Gradul de acoperire se exprimă în numărul de litri pentru 10 mp.
Ce să faci înainte să zugrăvești casa: 10 sfaturi pentru a nu da greș
 • Vopsea cu grad bun de aderență indică în ce măsură trebuie să se pregătească suportul pentru vopseaua lavabilă, pentru a avea o aderență bună, dacă trebuie rașchetată înainte de zugrăvire cameră, dacă trebuie dat un strat de amorsă sau nu. În general, descrierea produsului trebuie să specifice dacă vopseaua va putea fi folosită pe suprafața pe care intenționezi să o aplici. Nu vei avea probleme dacă vrei să vopsești peste vopsea pe bază de solvenți, suprafață gletuită, suprafață tratată cu grund, cărămidă, beton sau tencuială. Pregătirea suprafeței pentru vopsea lavabilă va fi impusă în cazul în care vorbim despre tencuială minerală, pereți văruiți sau tratați cu vopsea pe bază de lac. În cazul acestor suprafețe vopseaua lavabilă nu va avea un grad de aderență potrivit și va fi necesară rașchetarea completă a pereților înainte de a aplica vopsea lavabilă.
 • Vopsea cu timp scurt de uscare este cea mai bună vopsea lavabilă dacă îți garantează un timp de uscare cât mai rapid, deoarece nimănui nu îi place să aibă locuința în stadiul de șantier pentru o perioadă lungă de timp. Cel mai scurt timp de uscare pe care ți-l poate oferi o vopsea lavabilă este de 24 de ore. Vei avea posibilitatea astfel să lași o pauză de 3 până la 6 ore între straturi.

Tipuri de vopsea lavabilă în funcție de particularități

 • Vopsea cu ioni de argint este potrivită în special pentru mediile în care nu trebuie să pătrundă bacteriile, în camerele bebelușilor, în spitale și clinici, etc.
 • Vopsea cu latex are o rezistență crescută la spălări repetate.
 • Vopsea cu teflon este cu protecție împotriva pătării și zgârierii.
 • Vopsea cu protecție la frecare, la îngălbenire, UV, etc.
preloader