Igienizarea sau dezinfectarea casei? Tu știi care este diferența?

13 iulie, 2020

În contextul actual legat de pandemia de coronavirus, este mai evident ca oricând că igiena este foarte importantă. Și, nu ne referim doar la igiena personală, ci și la curățenia casei, ba chiar la dezinfectarea mediului în care trăim. Igienizarea sau curățenia casei și dezinfectarea sunt două lucruri diferite, care implică folosirea unor soluții speciale, chiar dacă aparent procedura de lucru este aceeași.

Specialiștii de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, din Statele Unite, explică de ce este bine să faci mai întâi curățenie și apoi dezinfectare, cele două operațiuni fiind distincte și absolut necesare, dacă vrei ca locuința ta să fie cu adevărat un mediu sănătos. Din acest motiv, ne-am gândit să vorbim despre diferența dintre igienizare și dezinfectare, pentru a avea o casă curată și un mediu sănătos:

igienizarea casei

Igienizarea sau curățenia casei

Casele noastre sunt pline de viață, de joacă, socializare cu familia și prietenii și automat de dezordine. Praful și mizeria se depun zilnic, tocmai de aceea curățenia casei trebuie făcută periodic pentru a avea confortul necesar și pentru a prelungi viața mobilierului sau a aparatelor electrocasnice.

  • Igienizarea sau curățenia casei constă în îndepărtarea surselor de mizerie prin curățarea spațiilor și a obiectelor de mobilier sau decor, cu detergenți, săpunuri și apă și se face în general o dată la câteva zile, în funcție de nevoile fiecărei case:
  • Aspirarea prafului, a părului de animale și curățarea suprafețelor fie că vorbim de mobilier sau pardoseală;
  • Spălarea decorațiunilor textile (covoare, lenjeriilor, perdelelor și draperiilor);
  • Curățarea aparatelor electrocasnice murdare de grăsime sau praf;
  • Îndepărtarea pânzelor de păianjeni;
  • Spălarea ferestrelor;
  • Igienizarea aparatului de aer condiționat;
  • Igienizarea saltelelor de pat;
  • Organizarea spațiului este la fel de importantă, deoarece ea susține toate procedurile făcute în procesul de curățenie.

Dezinfectarea casei

Exista zone din casă unde probabilitatea de a se acumula bacterii și mucegaiuri este mai mare si, prin urmare, pot reprezenta un risc pentru sănătatea persoanelor care locuiesc în acel mediu. Cele mai predispuse camere sunt bucătăria, băile sau balconul, locuri care vor trebui dezinfectate și curățate cu soluții speciale pentru a ne asigura că sunt eliminate bacteriile și germenii.

Dezinfectarea casei înseamnă:

  • Folosirea unor produse specifice cu proprietăți antibacteriene, antifungice și germicide care asigură eliminarea microorganismelor nocive pentru sănătate;
  • Curățarea și dezinfectarea obiectelor sanitare cu soluții speciale și a tuturor suprafețelor care prezintă risc de transmitere (clanțele ușilor, gresia, parchetul, covorașul de la intrarea în casă etc);
  • Spălarea lenjeriilor de pat, pernelor, pilotelor și prosoapelor de bucătărie la peste 60 grade Celsius;
  • Curățarea mucegaiurilor (pereți, baie etc) cu soluții adecvate anti-fungice;
  • Dezinfectarea frigiderului. Pentru a proteja mâncarea de contaminarea cu germeni, dar și organismul de bacteriile periculoase este indicat să cureți frigiderul o dată pe lună și să folosești o soluție specială de dezinfectare.
  • Dezinfectarea încălțămintei. Dacă ai obiceiul de a intra încălțat în casă, ține cont că, indiferent cât de des faci curat sau igienizezi locuința, dacă aduci de afară bacterii, virusuri și alți patogeni, aceștia se vor împrăștia prin casă. Chiar dacă obișnuiești să te descalți înainte de a intra în casă, fă-ți un obicei din a șterge talpa pantofilor cu produse care conțin cel puțin 70% alcool.

Pentru a obține rezultate de cea mai buna calitate în curățenia casei este foarte important să apelăm la profesioniști în curățenie. ajusto.ro te poate ajuta cu servicii de curățenie profesională în București și Ilfov.

preloader