Iluminatul băii: detalii pe care e bine să le știi când amenajezi o baie

12 iunie, 2020

De cele mai multe ori, din păcate, lumina din baie este situată destul de jos în lista priorităților atunci când vorbim de amenajarea casei în comparație cu alte camere. Adesea, multe băi ajung să aibă un singur bec în baie, și acela destul de slab ca putere, ceea ce minimizează din utilitatea acestei încăperi. Însă, iluminatul băii corespunzător este important atât pentru a-ți face toaleta, pentru a te machia, dar și pentru a face curățenie în mod eficient.

Ei bine, tocmai de aceea, în acest articol vei găsi sfaturi despre alegerea și amplasarea corectă a corpurilor de iluminat în baie, pentru a te bucura de toate beneficiile. Așadar, iată câteva aspecte de care este bine să ții cont:

iluminat baie

Lumina naturală

Nimic nu se compară cu lumina naturală, nici atunci când vorbim de iluminatul băii. Astfel, este minunat dacă dispui de o baie cu fereastră, deoarece nu doar că vei putea să aerisești corespunzător, ci te poți folosi de lumina naturală pentru a-ți face tabieturile. Așadar, chiar dacă te gândești la intimitate și privirile vecinilor, evită să folosești un geam mat, ci mai degrabă folosește-te de jaluzele pe care le poți trage atunci când te speli și le poți ridica în restul zilei.

De asemenea, dacă vorbim de iluminatul unei băi la o casă, ține cont este că lumina generată de o fereastră montată pe tavan este de două sau poate chiar trei ori mai puternică în comparație cu una de aceleași dimensiuni, ce vine pe un perete.

Lumina din jurul oglinzii

În zona oglinzii, iluminatul este un detaliu foarte important pentru că este zona unde se efectuează ritualurile de îngrijire, bărbierit, machiat, coafat și spălat. Astfel, trebuie să se evite plasarea luminilor înspre oglindă, deoarece aruncă umbre pe față. Cele mai bune corpuri de iluminat din jurul oglinzii din baie sunt acelea care vin montate de o parte și de alta, poziționate oarecum la nivelul ochilor. Astfel, întreaga față a celui care se uită în oglindă va fi iluminată în mod egal, nelăsând nicio parte în umbră, cum se întâmplă atunci când alegem surse de lumină ce vin de deasupra.

Dacă totuși nu dispui de suficient spațiu și nu îți rămâne decât să mergi pe mâna unui singur corp de iluminat deasupra oglinzii, optează pentru un corp de iluminat lung sau cu mai multe becuri.

Lumina din tavan

Iluminatul funcțional din zona oglinzii poate fi suficient într-o baie foarte mică, dacă vorbim de un corp de iluminat cu intensitate mare, însă pentru o baie generoasă nu va fi suficient. În acest caz, pentru a crea o atmosferă confortabilă și să te asiguri că ai o vizibilitate bună în toate locurile din baie, trebuie să montezi și o lumină ambientală. Aceasta poate fi o plafonieră sau o lustră care răspândește lumină difuză

Lumina de la duș sau cadă

Dacă ai o baie generoasă și îți dorești lumină și în zona căzii sau a dușului, varianta spoturilor încastrate este o alegere perfectă. Le poți monta pe perete, ca să echilibrezi atmosfera cu celelalte zone de lumină din baie. De asemenea, dacă baia are anumite particularități arhitecturale, precum arcade sau nișe, le poți accentua cu ajutorul unor spoturi.