Închiderea balconului: Iată ce sisteme ai la dispoziție

4 martie, 2020

Un balcon închis reprezintă una dintre soluțiile practice care compensează prin obținerea de spațiu în plus, mai ales pentru cei care locuiesc la bloc și dețin garsoniere sau apartamente foarte mici. Prin închiderea balconului se poate obține o cameră în plus, care se poate ușor transforma în debara sau chiar într-o oază de relaxare.

Pentru închiderea balconului este necesară în primul rând o autorizație pentru această lucrare și mai apoi este necesar să se aleagă cu grijă între diversele sisteme de închiderea balconului, calitatea fiind cea care va asigura o hidroizolare și o termoizolare adecvate, cât și un aspect plăcut.

Ce trebuie știut despre închiderea balconului

Cei care aleg închiderea balconului o fac din convingerea că vor avea o mulțime de avantaje:

  • Ploaia, vântul și zăpada nu afectează balconul, acesta rămânând uscat și utilizabil pe vreme foarte rea;
  • Camerele în care se intră dintr-un balcon închis devin mai călduroase pe timpul sezonului rece;
  • După închiderea balconului mulți susțin că în casă intră mai puțin praf decât anterior;
  • Se atenuează zgomotul stradal, foarte important în apropierea arterelor intens circulate;
  • Balconul închis poate fi transformat într-o seră de iarnă, pentru multe plante de apartament;
  • Este un spațiu sigur pentru păstrarea conservelor și unor anumite alimente peste iarnă;
  • Balconul închis poate contribui la extinderea suprafeței locuibile.
inchidere balcon

Există și argumente pentru păstrarea balcoanelor neînchise:

  • Rufele nu se usucă la vânt, ceea ce duce la creșterea umidității aerului și formarea mucegaiului;
  • Locuința nu mai poate fi ventilată atât de bine după închiderea balconului;
  • Dacă nu sunt suficiente deschideri la ferestre, spălarea lor devine dificilă și periculoasă;
  • Condensul poate să apară la balcoanele închise, deși poate fi evitat prin aerisirea constantă
  • Lucrarea poate fi destul de scumpă, mai cu seamă în cazul balcoanelor foarte lungi.

Sisteme de închidere a balconului

De-a lungul timpului sistemele de închidere ale balconului au evoluat de la simpla tâmplărie din lemn sau cea din profile metalice închise cu o singură foaie de geam la actualele termopane cu tâmplărie de PVC, aluminiu sau lemn stratificat sau la sistemele de închidere cu sticlă glisantă.

Balcon închis cu termopan

Termopanul este denumirea comercială a unei suprafețe vitrate, rezistentă la vânt, foc și substanțe chimice, care asigură izolarea termică și fonică a ușilor și ferestrelor, montându-se pe o tâmplărie din PVC, aluminiu sau lemn stratificat. Sticla termopan se obține prin sigilarea a două foi de geam, separate de o baghetă distanțier din aluminiu de diferite grosimi, ce are mici perforatii către interior, în care a fost introdus în prealabil silicagelul, care acționează ca un burete absorbind umiditatea la o capacitate mare.

Ansamblul termopan este realizat prin lipirea fiecărei foi de geam de 4 mm fiecare de bagheta distanțier care are 16 mm, urmată de izolarea perfectă a mediul dintre cele două foi de geam cu un sigilator elastic polisulfid, cu rezistență mare în timp. Mediul gazos dintre cele două foi de geam este plin cu aer uscat sau anumite gaze rare ca argon sau kripton, pentru a obține un transfer termic optim.

Există și o sticlă tripan, cu trei foi de geam, obținută prin același procedeu ca și sticla termopan, grosimea sticlei tripan crescând de la cei 24 mm ai termopanului la 32 sau 44 mm în funcție de lățimea baghetelor distanțier folosite. De reținut că există geamuri termopane din două foi cu proprietăți termice mai bune decât anumite geamuri tripan, pentru că scăderea distanței dintre foile de geam, de la 16 mm la 10 mm, poate afecta și proprietățile de izolare termică ale ferestrei.

Tâmplăria PVC este tâmplăria poate cea mai răspândită, în mare și datorită prețului mai redus. Acest tip de tâmplărie prezintă avantajul că asigură o termoizolație eficientă a spațiului, are o durată lungă de viață, este ușor de îngrijit și are un aspect plăcut, fiind disponibilă într-o varietate foarte mare de culori.

Tâmplăria este alcătuită din profile de PVC cu un un număr de camere, 3, 5 sau 7, pentru o mai bună izolare termică și fonică, unde pentru rigidizare există un profil metalic. Alegerea tâmplăriei pe scară largă în funcție de numărul de camere ale profilului reprezintă un mod simplist și uneori greșit. Criteriile după care se alege tâmplăria țin de coeficientul fonic, coeficientul de transfer termic și cel de protecție solară. Adâncimea profilului, adică distanța dintre interior și exterior, care se mai numește și „grosime” este mai importantă decât numărul de camere ale profilului.

Tâmplăria din aluminiu oferă un grad ridicat de protecție termică și fonică, are rezistență specifică metalelor, nefiind necesară armarea suplimentară, beneficiză de o întreținere mai ușoară, culoarea rămânând neschimbată în timp deoarece vopsirea se realizează în câmp electrostatic. Paleta coloristică este nelimitată, oferind posibilități arhitecturale deosebite. În cazul profilelor din aluminiu, temperatura la exterior este aproape egală cu cea din interior. Pentru a rezolva problema, în interiorul profilului se pune o fibră de carbon, pentru izolare, fibră care este scumpă, preţul tâmplăriei de aluminiu îl depăşește pe cel al tâmplăriei PVC. Profilele de aluminiu formează condens.

Tâmplăria din lemn stratificat are o structură internă organică compactă, ceea ce înseamnă că rezistă la mediul natural, fără a suferi schimbări majore ale proprietăților fizico – chimice. Acest tip de tâmplărie respiră mereu, ceea ce înseamnă că nu face condens pe profil aproape niciodată, întreținerea este facilă, nu necesită revopsire în timp, nu se dilată, ceea ce înseamnă că aceste sisteme oferă o stabilitate maximă indiferent de anotimp, rezistența îndelungată făcând investiția să devină rentabilă.

Balcon închis cu sticlă glisantă

Acest sistem de închidere a balcoanelor este cel mai nou apărut pe piață și se deosebește de toate celelalte de până acum prin faptul că ferestrele nu au rame, ci sunt fixate pe un sistem de șine care permit culisarea foilor de geam. Pentru susținerea eficientă a foilor de geam cu grosime de 10 mm, sistemul este prevăzut cu un profil extrem de rezistent în partea inferioară. Sistemul poate fi configurat în varianta sticlă securizată, dar și în varianta geam termopan.

Spre deosebire de celelalte sisteme, acesta permite să descoperi întreaga suprafață a balconului atunci când vrei să te bucuri de vremea de afară, foile de geam glisând și suprapunându-se într-o extremitate a balconului. Acest sistem de închidere din sticlă termoizolantă și securizată se dovedește eficient atât în sezonul rece, cât și în sezonul cald.

Pentru că închiderea balconului nu este o lucrare ieftină, e bine să fie făcută de la bun început luând în considerare toate argumentele pentru a alege felul închiderii, numărul și dimensiunile părților mobile.