Inundație în apartament: Care sunt pagubele și cum le poți rezolva

9 decembrie, 2019

Una dintre cele mai neplăcute situații, mai ales după începerea perioadei reci și ploioase, este aceea de a avea o inundație în apartament. Nu numai că strică amenajarea, pereții, tavanul, pardoseala, dar poate strica lucrurile din casă, putând duce la apariția mucegaiului și la un miros greu respirabil. Anotimpul rece nu ajută deloc aerisirea și uscarea stricăciunilor din urma inundației. O inundație în apartament este o situație dificilă dar și una care trebuie să fie cât mai repede rezolvată.

Inundația poate avea loc oriunde, la casă, clădiri de firme sau apartamente, dar la bloc inundația de la un apartament vecin poate influența mai mulți locatari. Într-o astfel de situație neplăcută, apare inevitabil discutia cine este responsabil de pagubele produse de inundație, dacă noi suntem vinovatul sau vecinul, dacă avem asigurare sau nu, și deci cine plătește.

Cum se rezolvă o inundație casnică când ai asigurare

Dacă locuința este asigurată cu o poliță facultativă de inundații și ai daune provocate de vecini trebuie urmați câțiva pași:

  • Se oprește apa, închizându-se robineții de la instalația interioară sanitară sau de încălzire a locuinței și de la subsolul clădirii.
  • Se fac fotografii cu daunele produse.
  • Se încearcă dacă este cazul protejarea mobilei și a electrocasnicelor de contactul cu apa.
  • Nu se ating sursele de curent când esti în apă.
  • Se anunță Asociația de proprietari să constate daunele și să poată oferi ulterior documentele necesare, președintele asociației completând un proces verbal.
  • Se anunță societatea de asigurări cu menționarea datei, locului și împrejurărilor în care a avut loc evenimentul, descrierea pagubelor și valoarea estimată a acestora.
  • Se completează cererea care va iniția dosarul de daună și începerea procedurii de despăgubire.
  • La sediul companiei de asigurări se va prezenta o copie după asigurare și cartea de identitate.
  • Compania va constata paguba la fața locului, va face fotografii și se vor completa documente.
  • Administratorul asociației va da o adresă păgubitului din care să reiasă cine este vinovat de inundație, țeava comună sau daună individuală de la un apartament vecin.
  • Proprietarul apartamentului vinovat este înștiințat și obligat ca în termen de cinci zile să permită accesul unui instalator și remedierea problemei.
  • Vinovatul va fi invitat la constatarea daunelor și va fi informat asupra cuantumului costurilor. Dacă acesta refuză, asociația sau proprietarul îl poate da în judecată.
  • Asiguratorul va oferi banii pentru reparație în contul păgubitului și își va recupera suma de la vecinul care a produs paguba, în baza Legii 136/1995 sau a unei hotărâri judecătorești.

În caz că ai provocat o inundație la vecini, chiar dacă ai o asigurare pentru propria locuință, aceasta nu acoperă și daunele provocate altora. Pentru a fi sigur că nu ți se vor imputa daunele altora, ar fi de preferat să ai o asigurare care să includă în polița de asigurare facultativă a locuinței și riscurile legate de răspunderea civilă față de terți. Astfel, asiguratorul va plăti despăgubirile către cel afectat.

În cazul în care nu ai asigurare de nici un fel va trebui să suporți costurile lucrărilor.

De reținut

Dacă ai asigurare obligatorie pentru locuințe și locuința este acoperită pentru „daune produse de inundații” această clauză se referă la dezastre naturale. Inundația de către vecini și inundarea vecinilor de către tine sunt incluse la polițe suplimentare, la asigurări facultative.

Cum se poate rezolva o inundație de apartament

O inundație casnică imediat ce este constatată trebuie să ne facă să ieșim din zona de panică pentru a putea lua într-un mod cât mai lucid și rapid măsuri pentru oprirea ei și evitarea apariției unor pagube și mai mari. Situațiile sunt multiple, nu foarte simple și nu întotdeauna depind de noi. Vom începe prin a opri apa și în timpul cel mai scurt posibil vom apela la un specialist pentru remedierea defecțiunii și urmăririi modului de executare a lucrării pentru a o considera rezolvată.

Până ca viața să poată să-și urmeze cursul ei normal, mai este însă nevoie să fie soluționate reparațiile asociate inundației. Iată ce poți face chiar tu în urma unei inundații:

  • Evacuarea apei. Există multe situații în care apa care a provocat inundația nu s-a scurs singură și trebuie evacuată pentru a nu crea probleme în plus. În funcție de cantitate și de dotarea personală evacuarea poate fi făcută cu mop, bureți, prosoape, făraș și găleată, sau în cazul unor cantități mai mari chiar cu pompa. În cazul unui subsol inundat aceasta din urmă este soluția cea mai viabilă.
  • Verificare surselor de curent. Se verifică apoi dacă apa nu a afectat dozele de curent, prize și întrerupătoare, și abia apoi, după ce s-a constatat că nu există suspiciuni, se pornește curentul electric.
  • Uscarea tavanului, peretelui sau pereților și a pardoselii este practic operația ce trebuie soluționată în continuare. Poate este cea mai importantă operațiune de rezolvat, pentru că de ea depinde refacerea confortului în locuință. Pentru că trebuie ca zidăria să fie uscată foarte rapid pentru prevenirea apariției mucegaiului este nevoie de dezumidificatoare de aer și ventilatoare de mare capacitate. La nevoie sunt folosite și tunuri electrice de căldură pentru a grăbi uscarea.
  • Uscarea parchetului. O problemă cu adevărat dificilă este uscarea sub parchet, care fiind uscat se poate umfla ireversibil din cauza umezelii și va trebui înlocuit parțial sau chiar total. Pentru asemenea situații, imediat după înlăturarea apei, este de preferat să fie introdus aer forțat sub parchet, care va elimina umiditatea și implicit efectele ei.
  • După uscare, la două trei zile, este recomandată și refacerea vopselei de pe perete acolo unde a fost afectată.
  • Refacerea tencuielii. După ce s-a mai verificat încă odată că lucrarea a fost bine executată și nu mai este nevoie de intervenție suplimentară se trece la refacerea zidăriei în zona spărturii care a permis accesul la țeava defectă. O soluție poate fi în cazul în care în zona respectivă nu a existat anterior, amplasarea unei ferestre de vizitare care pe viitor să nu mai însemne spargerea zidăriei.

Realitatea este că efectele unei inundații de apartament sunt extrem de neplăcute, iar măsurile cele mai sigure pentru siguranța mediului de locuit și aspectul exterior implică de cele mai multe ori zugrăvirea pereților și schimbarea parchetului. Dacă ai nevoie de ajutor profesinoist în servicii de amenajări interioare, ajusto.ro îți va trimite meșteri dedicați care vor reda casei tale confortul mult dorit!