Izolarea casei cu polistiren: 7 sfaturi despre acest tip de termoizolare

17 decembrie, 2020

Toate proiectele de amenajare și reabilitare implică izolarea termică a locuinței, aceasta oferind în timp o economie suficient de importantă la factura pentru utilități. Izolarea termică a locuinței se poate realiza în exterior sau în interior, încluzând podeaua și plafonul. Materialele utilizate pentru izolarea termică a locuinței se aleg în funcție de conductibilitatea și rezistența termică, de proprietățile ecologice, de locul unde se folosesc și de preț.

Materialele utilizate în izolarea termică sunt polistirenul expandat sau extrudat, vata minerală de sticlă, vata minerală bazaltică, celuloza, pluta, paiele sau stuful, spuma de rășină, aerogelul, tencuiala termoizolantă, plăci termoizolante cu vacuum, folie reflectivă cu straturi multiple de aluminiu sau chiar cărămizi și materiale de construcție moderne termoizolante.

De ce izolare termică?

Izolarea termică este necesară deoarece pereţii exteriori ai unei clădiri reprezintă cea mai întinsă suprafață dintre componentele învelişului exterior al acesteia, iar materialele convenţionale de construcție a peretelui, fie beton, bca, cărămidă sau lemn, nu sunt suficiente pentru a garanta confortul termic necesar unui trai fără griji. În lipsa unei izolări termice vom pierde mare parte din cantitatea de căldură produsă pentru încălzirea interioară, lucru ușor de observat în sezonul rece, în timp ce vara vom avea o încălzire excesivă a locuinței. O izolare temeinică a pereţilor va face mediul interior mai confortabil iar facturile pentru energia utilizată pentru încălzire, respectiv răcire vara, vor fi mai mici.

pregatirea casei pentru iarna

Reabilitarea termică a unei clădiri

Dacă izolarea termică pentru o casă nouă trebuie să fie luată în seamă încă de la proiectarea ei, pentru izolarea termică a unei clădiri vechi sau reabilitarea termică, cum se mai spune, trebuie să apelăm la materiale izolatoare de pe piață care să fie aplicate peste pereții existenți. Cel mai întâlnit material pentru izolație este polistirenul. Alte materiale pe care le putem utiliza pentru placarea pereților sunt vata minerală, pluta, tencuiala termoizolantă sau panourile termoizolant.

Datorită termoizolației se micșorează apariția condensării vaporilor de apă, iar capacitatea de stocare a căldurii va fi mult mai mare. Odată aplicate materiale izolatoare căldura va fi acumulată mult mai ușor în încăpere, iar temperatura va fi echilibrată în orice sezon.

Cel mai utilizat material este polistirenul expandat, care se aplică cu ajutorul unui adeziv și al unei plase și este prins în dibluri speciale, dovedindu-se pe cât de ușor pe atât de eficient din punct de vedere termic. Polistirenul elimină punțile termice, nu afectează rezistența clădirii și nici nu îi modifică arhitectura. Izolarea casei cu polistiren este o operație binevenită. Prin izolare exterioară cu polistiren se face cu o economie considerabilă la buget, polistirenul fiind un material la un preț avantajos.

izolarea casei cu polistiren

Izolarea termică la exterior a pereților

Pentru izolarea casei cu polistiren în mod corect, avem 7 sfaturi de la specialiștii cu experiență.

1. Alege polistirenul potrivit aplicației tale. Sunt două tipuri de polistiren, fiecare cu proprietăți specifice, polistiren expandat EPS și polistiren extrudat XPS. Polistirenul expandat are o structură cu pori deschiși, permite evacuarea în atmosferă a vaporilor de apă acumulați în interior, anulând fenomenul de condens și se recomandă în lucrări de termoizolare a fațadelor casei, dar și izolația pereților interiori și a teraselor. Polistirenul extrudat se remarcă printr-o rezistență sporită la acțiunea forțelor exterioare și de impact, adică șocuri mecanice, trafic intens, condiții meteo agresive, și nu permite trecerea vaporilor de apă, fiind impermeabil. Printre lucrările de izolare cu montare de polistiren extrudat se numără izolarea fundațiilor și a soclurilor, dar și a pereților de subsol și a acoperișurilor.

2. Acordă atenție grosimii plăcilor de polistiren și rezistenței lor la compresiune. Plăcile de polistiren sunt disponibile în grosimi diferite, alegerea făcându-se în funcție de condițiile proiectului de izolare. Cu cât grosimea plăcilor de polistiren este mai mare, cu atât izolează mai bine, deci există mai puține pierderi de căldură. Pentru izolarea exterioară a unei case se recomandă polistiren expandat de 10 cm cel puțin. Pe lângă grosime, va trebui să acorzi atenție unei alte caracteristici, rezistența la compresiune, care îți arată cât de bine rezistă acele plăci de polistiren în fața șocurilor mecanice, lovituri, grindină, vânt, adică procesului de tasare. Polistirenul expandat este un material mai moale decât cel extrudat, se deformează mai ușor, deci are o rezistență la compresiune mai mică, între 50 si 200 kPa. Pentru placarea fațadelor se va alege o rezistență de minimum 70 kPa.

izolarea casei cu polistiren

3. Ai grijă ca suprafața de lucru să fie perfect curată. Se verifică în primul rând pereții care vor fi acoperiți dacă sunt în stare foarte bună, fără fisuri, denivelări și resturi de vopsea veche care se desprinde. Se curăță pereții de praf sau se spală cu un jet de apă sub presiune și se lasă să se usuce. În caz de igrasie sau a altor semne de umiditate, se tratează suprafața cu produse specifice. Se recomandă aplicarea unei amorse, care are rolul de a reduce gradul de absorbție al suprafeței, astfel ca adezivul pentru polistiren să nu se poată usca mult prea repede.

4. Rezolvă spațiile rămase între plăcile de polistiren. După ce ai pregătit suprafața peretelui, vei prepara mortarul-adeziv și vei începe lipirea plăcilor de polistiren. Atenție să nu întinzi adeziv și pe canturile plăcilor, pentru a nu crea punți termice care scad performanța termosistemului. Astfel, chituirea rosturilor dintre plăci cu mortar este o greșeală de execuție. Spațiile dintre plăci se vor completa fie cu fâșii de polistiren, fie cu spumă poliuretanică.

5. Folosește doar adeziv de polistiren. Nu se recomandă adezivul pentru gresie și faianță, care este mai ieftin, dar care nu vor face față. Adezivii pentru polistiren sunt specifici pentru aplicarea în exterior sau în interior. Ține cont că vei folosi adezivul atât pentru lipirea termosistemului, cât și pentru realizarea de masă de șpaclu, în care vei îngloba plasa de polistiren peste plăcile de izolație.

izolarea casei cu polistiren

6. Aplică adeziv pe toată suprafața polistirenului, nu doar în puncte. În primul rând trebuie să știi că adezivul pentru polistiren trebuie aplicat destul de repede, fiindcă în caz contrar se va întări. De regulă, timpul de utilizare este de 30 de minute. Întinde adezivul pe întreaga suprafață a fiecărei plăci de polistiren cu ajutorul unei gletiere zimțate. Elimină surplusul de mortar-adeziv care iese din îmbinările panourilor de polistiren, pentru a evita punțile termice.

7. Caracteristiclei principale pentru alegerea diblurilor. După ce au fost lipite cu adeziv, plăcile se fixează cu dibluri. La alegerea acestor dibluri trebuie să ții cont că lungimea și grosimea lor se alege în funcție de de tipul materialului din care este alcătuit peretele, beton normal, cărămidă plină, cărămidă cu găuri, beton ușor, beton celular. În cazul suprafețelor care nu sunt complet pline diblurile ar trebui să pătrundă în stratul suport 6-8 cm, iar într-un perete compact cel mult 3 cm. Diametrul diblurilor se recomandă a fi între 8-10 mm, un diametru mai mare înseamnă o prindere mai rezistentă. De regulă este necesar un număr de minim 6 dibluri/mp, la clădirile cu o înălțime mai mică de 50 m și o viteză a vântului de maxim 135 km/h.

preloader