Izolarea fonică a apartamentului: cum scapi de zgomotul vecinilor

Izolarea fonică a apartamentului: cum scapi de zgomotul vecinilor

17 septembrie, 2021

Vecinii fac zgomot. Este o realitate cu care se confruntă toți cei care locuiesc la bloc. Viața la bloc e complicată uneori și, oricât de multe măsuri de siguranță ți-ai lua, la un moment dat, tot poți ajunge în situații neplăcute. Dacă zgomotul este una dintre aceste neplăceri, atunci acest articol despre izolarea fonică a apartamentului este pentru tine.

Dreptul la liniște al fiecărei persoane implică nedepășirea nivelului de presiune acustică de 35 dB, măsurat în interiorul locuinței sau a imobilului persoanei vătămate, în camera indicată de aceasta, cu ferestrele închise.

Astfel, în intervalul 7.00-14.00 și 16-23,00 limita este de 35 dB, iar în celelalte intervale orare limita este de 30 dB. Având în vedere că plânsul unui copil poate ajunge până la 115 dB sau zgomotul unei bormaşini este de cel puțin 85 dB, soluția este izolare fonică pentru apartament.

Pentru a nu mai auzi discuțiile vecinilor sau pur și simplu pentru că te-ai săturat de gălăgia din stradă făcută de mașini și motociclete, dacă vrei o casă liniștită trebuie să faci o izolare fonică a casei, dacă nu cumva te muți în afara orașul.

Ce reprezintă procesul de izolare fonică a apartamentului?

Prin izolare fonică se înțelege folosirea unui material cu proprietăți fonoabsorbante. Este recomandat ca acest proces de izolare fonică pentru apartament să fie realizat în mod echilibrat, asta însemnând ca toți pereții, pardoseala și tavanul să beneficieze de același tratament prin placarea cu materialul potrivit fiecărei situații. În plus, se vor avea în vedere și ferestrele și ușile.

izolarea fonica a apartamentului

Pentru ca lucrarea să fie de foarte bună calitate, se identifică la fața locului următoarele aspecte:

  • Grosimea pereților interiori și exteriori,
  • Grosimea pardoselii și a plafonului,
  • Materialul din care sunt construiți pereții și plafonul,
  • Distanța față de potențiala sursă de zgomot,
  • Tipul zgomotului,
  • Intensitatea maximă a zgomotului.

Aceste criterii vor indica materialul potrivit pentru izolare fonică. Profitând de multitudinea de materiale disponibile, se va lucra cu cel mai bun fonoabsorbant, chiar dacă uneori costul ar putea fi mai ridicat. Important este rezultatul pe care locatarul îl pretinde pentru sporirea confortului în propriul apartament.

De ce este important să izolăm fonic apartamentul?

Atât timp cât locuința este într-un bloc, zgomotele dinspre apartamentele vecine, și nu numai, pot fi percepute deranjant în propria casă. Mai mult sau mai puțin intense, aceste zgomote pot fi obișnuite, cum sunt cele ale pașilor pe pardoseala, sau pot fi provocate de un anumit comportament „obișnuit” al vecinilor. Veșnica bormașină sau televizorul dat foarte tare. Prin urmare iată de ce este într-adevăr important să luați în considerare o variantă profesională pentru o izolare fonică a apartamentului:

  • Va reduce substanțial zgomotul perceput în plan orizontal și vertical,
  • Timpul preferat pentru odihnă nu va mai ține cont de programul sau comportamentul vecinilor,
  • Eliminați orice risc de discuție sau contact cu vecinii gălăgioși,
  • Creșteți valoarea de piață a apartamentului.

Fiecare dintre aceste beneficii se va repercuta direct în confortul fizic și psihic pe care, in mod natural, îl așteptați în propria casă. Rămâne doar să puneți în mișcare un proiect de izolare fonică a apartamentului cu materiale și manoperă profesionale.

izolarea fonica a apartamentului

Care sunt avantajele apartamentului cu izolare fonică?

Atunci când achiziționezi un apartament se urmăresc o sumă de caracteristici și preferințe, în principal pe locație, spațiu, priveliște si alte beneficii de proximitate. Cu toate că trebuie să fie inclus în topul preferințelor, aspectul legat de liniștea din apartament este uitat mai întotdeauna. Fie că veți cumpăra un apartament într-un bloc vechi, sau într-un ansamblu rezidențial nou, este dificil să știți cu ce tip de izolare fonică este dotată clădirea.

De aceea, iată câteva din avantajele oferite unui apartament printr-o izolare fonică suplimentară:

  • Reducerea drastică a zgomotului de trafic stradal de orice tip,
  • Atenuarea eficientă a zgomotelor ce provin din interiorul altor apartamente,
  • Împiedicarea percepției zgomotului tehnic al țevilor ce traversează apartamentul,
  • Blochează zgomotul în propria casa de la o cameră la alta,
  • Facilitează odihna locatarilor ce au program de lucru diferit.

Fiecare dintre aceste beneficii pot fi resimțite mai mult sau mai puțin intens, în funcție de sursa și nivelul de intensitate al tuturor tipurilor de zgomote. Distanța la care se produce zgomotul este un alt criteriu care poate să amplifice sau să atenueze rămășița undei sonore percepută după acțiunea de izolare fonică a apartamentului.

izolarea fonica a apartamentului

Componentele ce necesită izolare fonică

Nu este cazul să se pună accentul doar pe izolare fonică pentru un singur perete, doar pentru faptul că dinspre acea zonă zgomotul este auzit în casă. Pereții, plafonul, pardoseala sunt în contact fizic nemijlocit, de aceea când urmăriți o izolare fonică a apartamentului cu efect sigur, următoarele componente ale construcției trebuie izolate fonic:

  • Pereții. În fiecare încăpere a apartamentului există un perete comun fie cu o altă încăpere, fie cu un alt apartament, fie cu casa scării sau chiar cu exteriorul. În funcție de necesitățile efective, o izolare fonică perete la interior se realizează ținând cont de nivelul presiunii sonore care străbate pereții casei. Trebuie anunțat faptul că această lucrare va reduce perimetral cu câțiva centimetri spațiul efectiv al camerelor.
  • Podeaua. Pardoseala este suprafața care suportă traficul locatarilor și finisajele sale pot accentua sau bloca, după caz, zgomotul din propria casa. Simultan, podeaua este suprafața prin care sunetul produs de locatarii de la nivelul imediat inferior poate să deranjeze locuirea. De aceea, înainte de montarea stratului de finisare al podelelor, se va aplica un material special pentru izolare fonică în apartament la acest nivel. Efectul va fi dublu pentru că se estompează zgomotul pașilor proprii, dar și cel ce provine de sub apartament.
  • Tavanul. Această componentă a casei este sensibilă pentru că va prelua tot zgomotul de trafic și mișcare a mobilierului ușor ce se produce în apartamentul de deasupra. Atâta vreme cât vecinul nu dispune de o soluție optimă pentru atenuarea zgomotului la nivelul propriei pardoseli, va fi necesar să optați pentru izolare fonică tavan.
  • Ușile. Ușile din interiorul apartamentului trebuie alese, astfel încât să realizeze o separare acustică eficientă a camerelor de restul casei. O mențiune specială se referă la ușa de la intrarea în apartament. Delimitarea fonică la acest nivel este importantă pentru că această ușă este în contact direct cu spațiul de tranzitare comun. Zgomotele produse de pași, mutări de mobilier, uși trântite, zgomotul ascensorului și vocile ce sunt auzite pe scară, pot fi ținute la distanță cu o ușă din materiale cu proprietăți fonoacustice. Se pot alege produse din gama de uși termopan din aluminiu sau pvc.
  • Ferestrele. Deschiderea vizuală și aerisirea sunt importante. Ferestrele sunt cele care se ocupă de acest aspect și se va alege cel mai bun profil și sticla, pentru a primi simultan izolare acustică apartament și izolare termică. În funcție de necesități, există profile pentru ferestre care dispun de trei garnituri de etanșare, una dintre acestea fiind proiectată special pentru o izolare fonică superioară.

Materialele principale folosite la izolare fonică

În cadrul unui proiect profesional pentru izolare fonică a apartamentului alegeți cea mai performantă soluție tehnică. Cele mai des folosite materiale pentru izolare fonică sunt:

  • Vata minerală. Este un material cu întrebuințări foarte bune pentru izolare termică, simultan având calități excelente și pentru izolarea fonică a încăperilor.
  • Plăci de gips-carton fonoacustice. Plăcile din rigips fonoacustice sunt special concepute pentru a împiedică transmiterea zgomotului prin pereții casei. Producerea lor se bazează pe introducerea între cele doua fețe a unui miez din gips a cărui densitate este foarte mare.
preloader