La ce e bine să te uiți când îți alegi locuința
2 iulie, 2019Bucureștiul este pe locul trei în lume, după Bangkok și Mexico City, din punct de vedere al timpului petrecut în trafic la ore de vârf, spun statisticile. Și la fel ca și în capitală, se întâmplă în multe orașe din țară. Tocmai de aceea, atunci când te-ai decis că e timpul să-ți cumperi o casă, e bine să iei în calcul mai multe aspecte.
Plecând de la una dintre cele mai importante decizii din viață, atât din punct de vedere al impactului emoțional, cât și financiar, și anume cumpărarea unei case, vrem să-ți spunem la ce este bine să te uiți atunci când îți alegi locuința.
1. Vechimea locuinței
Cea mai mare dilemă a cumpărătorului de locuință este lupta dintre vechi și nou. Apartament nou sau apartament vechi? Casă nouă sau casă veche? Ce să-mi cumpăr? Apartamentele și casele vechi mizează pe amplasarea într-o zonă deja dezvoltată comercial, în timp ce locuințele noi au ca punct forte în primul rând durabilitatea pe termen lung datorită materialelor de construcție și instalațiilor noi, dar și spațiul de locuit mai mare. De asemenea, o casă sau un apartament vechi vine la pachet cu investiții suplimentare în tot ce înseamnă amenajare interioară.
2. Localizarea locuinței
Decât un apartament vechi în centrul orașului, mai bine o casă mare la periferie, obișnuiesc să spună foarte mulți dintre cei care vor să-și achiziționeze o casă. Și argumentul lor pare destul de pertinent dacă ne gândim la confortul oferit de o casă mai spațioasă, poate și alături de o curte generoasă. Ce facem însă, dacă periferia este una la mare distanță de job, școala copilului sau centrele comerciale? La capitoul mobilitate în oraș, apartamentul vechi câștigă deoarece se află în vecinătatea tuturor mijloacelor de transport în comun. Consumul de timp și bani pentru deplasarea suplimentară trebuie luat în calcul în cazul achiziției unei proprietăți noi, la fel și ce se află în zonele vecine: groapa de gunoi, abatoare, fabrici etc pentru că bănuim că nu ți-ar plăcea să vezi pe fereastră o imagine dezolantă.
2. Vecinii
Deși la prima vedere pare destul de greu de întreprins acest lucru, crede-ne că-ți vei mulțumi după, dacă vei avea răbdarea să faci o scurtă investigație asupra locatarilor. Vorbește cu administratorul clădirii, plimbă-te prin bloc sau prin vecinătatea casei unde dorești să te muți, vorbește cu oamenii pe care îi întâlnești și prezintă-te ca viitor vecin. De asemenea, ca să îți dai seama dacă vecinii tăi de bloc sunt oameni serioși poți verifica avizierul unde sunt trecuți restanțierii la întreținere.
3. Utilitățile
Foarte multe locuințe noi nu dispun de toate utilitățile sau nu de cele pe care poate le-ai dori. De exemplu, există cartiere rezidențiale situate la periferia orașului care nu sunt conectate la rețeaua de gaze, ci funcționează pe centrală pe curent sau cu lemne. Inconvenientul major atunci când există avarii la rețeaua electrică este pe timpul iernii, când casa cu centrală electrică se răcește foarte repede. De asemenea, canalizarea pare să fie iar una dintre probleme des întâlnite în zonele limitrofe ale orașelor, acest aspect presupunând solicitarea serviciilor de vidanjare periodic.
4. Costurile de întreținere
Aici intră bineînțeles tot ce înseamnă utilitățile necesare confortului optim al unei locuințe. Încălzire, apă curentă, iluminat, gunoi și toate celelalte. Este bine să le știi înainte de a achiziționa casa pentru că alfel s-ar putea să ai reale surprize și să plătești costuri foarte mari pentru diverse servicii. De exemplu, pe lângă utilitățile personale, cheltuielile comune pot avea un impact major în bugetul tău. În anumite cartiere rezidențiale, iluminatul, curățenia străzilor, serviciile de pază, întreținerea zonei verzi sau a lifturilor pot reprezenta un cost semnificativ.
5. Durata și dobânda creditului
În cazul în care ai decis să-ți achiziționezi o locuință nouă sau veche și nu ai banii necesari pentru a cumpăra cash, cel mai probabil te vei orienta către un credit ipotecar. În acest caz, aspecte precum rata, dobânda și durata creditului ar trebui să le cunoști dinainte. Analizează cu atenție ofertele băncilor și alege varianta care te avantajează cel mai bine raportându-se la venitul pe care îl obții lunar. Mare grijă la moneda în care vei lua creditul precum și perioada de timp pe care semnezi.
Ideal ar fi să consulți un specialist în imobiliare sau să rogi un apropiat care a mai trecut prin așa ceva să te ajute, pentru că o părere avizată te poate salva de la posibile greșeli și poate însemna o economie de bani.
Dacă te pregătești să faci pasul cel mare și ai nevoie de ajutor în amenajarea casei, pe ajusto.ro te așteaptă meșteri calificați, aleși pe sprânceană!