La ce poți folosi condimentele expirate

10 octombrie, 2018

Ai făcut inspecția condimentelor din bucătărie și ai surprins câteva care au expirat? Nu te grăbi să le arunci la gunoi, deoarece există utilitate și dincolo de bucătărie. Vopseluri naturale, soluții de îndepărtare a insectelor sau săpun de casă sunt doar câteva dintre modurile în care te poți folosi de condimentele expirate.

Te invităm să citești în continuare 5 idei super ingenioase de transformare a condimentelor expirate în lucruri practice pentru casă.

la ce poti folosi condimentele expirate

1 Potpourri.Fructe și flori uscate pentru ceai, bucăți de scorțișoară, păstăi de vanilie, lavandă, ardei uscați, piper boabe, muștar boabe, coriandru, rozmarin și lista poate continua, deoarece există peste 300 de plante utilizate în realizarea mixurilor aromatice. Totul ține de imaginația creatorului și de utilitatea decorațiunii. Dacă îți dorești un potpourri doar de decor, atunci poți alege condimente care să arate bine vizual, de preferat puse în vase transparente și aranjate cât mai ingenios pe culori. Dacă îți dorești un potpourri cu scop de împrospătare a aerului, atunci poți opta pentru săculeți de pânză în care să depozitezi condimente aromatice specifice, precum scorțișoara, vanilia, lavanda, coriandru, cuișoare sau salvie.

2 Vopseluri naturale. Boia, turmeric (curcuma), cacao, cafea sunt doar câteva dintre condimentele colorate din bucătărie. Ele se pot folosi pentru a vopsi ouăle de Paște într-un mod ecologic și sănătos sau pentru a realiza acuarele pentru copii non-toxice.

3 Repelent insecte. Piperul, menta, chili, cimbrul și busuiocul sunt cunoscute ca plante aromatice care țin în special țânțarii dar și alte insecte la distanță. Le poți depozita în săculeți de pânză pe care îi poți agăța de lustre, pentru că se știe că insectele obișnuiesc să zboare în jurul becurilor aprinse sau poți realiza o soluție cu care să stropești florile de pe balcon sau terasă. De asemenea, o soluție din apă și piper boabe ține furnicile la distanță.

4 Soluții de curățare a parchetului. Există produse chimice puternice care fie că pot deteriora parchetul, fie nu sunt indicate în casele unde există copii mici care obișnuiesc să meargă sau să introducă în gură obiecte de pe jos. În acest caz, varianta cea mai bună este folosirea unei soluții de curățare cu produse naturale. Pliculețe de ceai verde sunt ideale pentru a curăța parchetul de culoare deschisă, în timp ce taninurile din ceaiul negru dau strălucire parchetului închis la culoare. De asemenea, dacă ți-au rămas condimente aromate precum vanilia, lavanda sau scorțișoara, le poți pune în apa cu care cureți parchetul și adaugă puțin oțet pentru a le aplifica aroma.

5 Săpun de casă. Bunicile noastre făceau cu succes săpun de casă folosind ingrediente naturale din propiile lor grădini. Dacă îți dorești să reînvii tradiția sau pur și simplu vrei să adopți un stil de viață mai aproape de natură, ecologic, poți utiliza condimentele expirate pentru a realiza săpunuri de casă. Granulele unor condimente precum piperul și cuișoarele acționează ca un exfoliant dacă le adaugi în compoziția săpunului de casă. De asemenea, mai poți folosi plante medicinale, zaț de cafea, scorțișoară, vanilie, cereale uscate și coji de fructe uscate și cu siguranță vei fi uimit/ă de rezultate.

Dacă ai nevoie de un bun specialist în treburile casei, apelează la serviciile ajusto.ro! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!  

preloader