Leagăn în balcon: 5 idei originale de amenajare a balconului

19 martie, 2020

Deși toți visăm la terase generoase unde să ne lăsăm mângâiați de razele soarelui, să savurăm cafeaua dimineața și să petrecem seri liniștite în compania unui pahar de vin, de cele mai multe ori dispunem doar de un balcon și acesta nu foarte spațios.

Amenajarea balconului, indiferent de mărimea lui, trebuie înțelesă ca o continuare a interiorului casei. Trebuie să scăpăm de mentalitatea de a transforma balconul în depozit, o „cameră cu de toate” unde se poate arunca orice nu este folositor. Amenajarea balconului trebuie înțeleasă ca un loc de relaxare, unde te poți gândi la instalarea unui leagăn care să desăvârșească intimitatea acestui colț. Un leagăn în balcon poate exista și dacă amenajăm un birou cu loc de citit sau un spațiu pentru somnul de după amiază al bebelușului.

Pentru cei care locuiesc la bloc, balconul oferă un spațiu în plus, în general pentru relaxare, dar în același timp proprietarii își doresc ca balconul să arate bine și să fie în armonie cu restul locuinței.

Balcon închis sau balcon deschis, mix între estetică și funcționalitate

Amenajarea unui balcon care să fie funcțional, dar să arate și foarte bine necesită mai degrabă o planificare atentă și utilizarea creativă a spațiului. Provocarea de care se lovesc cei mai mulți proprietari este legată mai ales de dimensiunea și de forma balconului, dar din fercire, întotdeauna există soluții practice, funcționale și superbe de amenajare pentru orice tip de spațiu.

Balconul deschis. Foarte puține persoane mai au apartament cu balcon deschis, majoritatea proprietarilor preferând balconul închis fie din rațiuni termice și economice, în casă fiind mai cald, pentru că balconul va proteja restul încăperilor de frigul de afară, fie rațiuni practice, existența unui loc pentru uscarea rufelor, indiferent de vremea de afară, fie funcționale, prin obținerea de spațiu locuibil în plus. Cu toate acestea un balcon deschis are farmecul său mai ales dacă are o priveliște frumoasă în față, putând oferi momente foarte plăcute la soare și aer proaspăt.

Amenajarea unui balcon deschis trebuie să țină seama de cum bate soarele în el și de aici este vorba de alegerea plantelor, care trebuie să reziste la expunerea la soare directă sau nu. De asemenea mobilierul trebuie să nu se decoloreze dacă stă mult în soare. Dacă balconul este expus la ploaie este de asemenea necesar să fie mobilat de așa manieră ca piesele respective să reziste la umiditate.

leagan in balcon

Balconul închis. Soluția balconului închis a dus la găsirea unor variante de amenajare care să îmbine atât eficiența unui loc de depozitare în plus, cât și funcționalitatera unei „camere” ce poate fi folosită în extensia apartamentului, mai ales când acesta nu este unul foarte spațios.

Dacă vrei să-ți instalezi un leagăn în balcon, atunci e bine să iei în calcul doar amenajarea lui ca spațiu de relaxare. Ce poate fi mai plăcut decât un balcon unde poți să mergi să te așezi într-un leagăn pentru ca mai apoi să te bucuri de o cafea și de o carte bună? Chiar dacă poate că nu ai vederea spre munte sau mare, cu siguranță câteva ghivece cu flori pot să facă din balconul de la bloc un colț de natură foarte plăcut.

Leagăn în balcon: ce model să alegi

Ca și hamacele, leagănele sunt suspendate pentru a se putea „legana”, aceasta fiind de fapt și rolul existenței lor. Constructiv, aceasta înseamnă suspendarea lor de unul, două sau patru cabluri, în funcție de greutatea proprie și de ce greutate pot suporta ca încărcare. Într-o astfel de amenajare este foarte important dacă leagănul are un sistem de susținere propriu, adică are un schelet care stă fix, de care este agățat pentru a se putea legăna sau dacă este fără suport și se agață de cârlige sau bare care există în decorul respectiv.

Chiar dacă este mai scump, este poate mai util să folosești un leagăn cu suport de suspendare pentru a avea mai puține bătăi de cap la instalarea leagănului, instalare care trebuie să țină seama de sarcina dinamică a leagănului.
Oricare din cele două tipuri de leagăne vrei să folosești trebuie să te informezi de la producători pentru ce greutate maximă este construit leagănul ales, iar de la specialiști dacă fixarea acestuia rezistă la greutatea pe care o va încărca, pentru a evita orice fel de accident.

Leagăn în balcon: 5 idei diferite de amenajare

Colțul secret de citit

Poate cel mai ușor se poate amenaja un loc de relaxare pe un balcon plin de flori și unde se poate fixa, în funcție de spațiu, un leagăn. Dacă este un balcon sau o logie nu foarte spațioasă leagănul poate fi de o persoană și așezat în zone ferite de soare. O măsuță foarte mică, pe care să încapă alături de carte și o cafea poate fi suficientă. De jur împrejur, se pot amenaja suporturi pentru jardiniere și ghivece, funcție de imaginația proprietarului, unele din acestea putând fi la rândul lor suspendate. Eventualele rafturi pot fi folosite și ca loc de flori și ca locuri de depozitare pentru diverse alte obiecte necesare gospodăriei.

Balconul grădină

Dacă balconul are mai mult de 3 metri lungime amenajarea poate avea cu totul alte valențe. Cu ușurință se poate găsi loc pentru un leagăn de două sau trei locuri, care nu trebuie neapărat împărțit cu cineva, putând fi lolosit pentru a vă întinde picioarele. Pe un asemenea balcon poți avea loc suficient și pentru rafturi unde se pot aranja flori ce trebuie alese de așa manieră încât să nu fie uscate de soare, dacă este prea puternic. Dacă îți place grădinăritul și poziția balconului este una prielnică, îți poți face chiar o mică grădină cu zarzavat ce poate crește la ghiveci.

leagan in balcon

O masă pentru doi

O variantă mai specială pentru amenajarea balconului poate fi o pereche de scaune-leagăn suspendate, aflate de o parte și de alta a unei mici măsuțe. Indiferent de celelalte amenajări existente pe balcon, dulapuri, rafturi și flori, se urmărește amenajarea unei zone unde dun cuplu sau doi prieteni pot sta relaxați de vorbă.

Zona de grătar

Dacă lățimea balconului este mai mare sau suprafața acestuia este mai pătrată, leagănul nu trebuie să fie neapărat cu fața spre exteriorul balconului, ci poate fi fixat și perpendicular pe peretele exterior. Câștigul unei asemenea amenajări constă în a putea înmulți locurile de stat, mai ales dacă îți surâde ideea unei zone de gratar. Într-o asemenea configurație, ai nevoie de un grătar electric, de o masă și câteva scaune și cam atât, invitațiile către prieteni pot fi lansate.

Dormitor la nevoie

Poate una din cele mai dorite amenajări ale unui balcon cu leagăn, la care visează imaginația multora, poate fi aceea în care se suspendă o saltea lungă cât să te poți întinde pentru somn, unde să citești în după amiezile libere, întins ca în pat și la o adică să tragi un somn scurt. Pentru această amenajare cu siguranță este nevoie de un balcon suficient de spațios, care să nu îți dea senzația de sufocare.

Amenajarea balconului cu leagăn este o amenajare prin definiție de relaxare, acesta fiind un loc cu adevărat câștigat în apartament. Dacă balconul este închis va putea fi folosit tot timpul anului, chiar dacă acest lucru implică montarea unui calorifer în plus. Dacă ai nevoie de ajutor în instalarea leagănului în balcon, ajusto.ro garantează siguranța serviciilor oferite de cei mai buni meseriași!

preloader