Locuri din casă prin care se pierde căldura

4 martie, 2021

Foarte multe locuințe pierd cantități semnificative de căldură din cauza izolației și construcției necorespunzătoare. Cele mai multe persoane cred că pierderea de căldură se produce pe la fereastră sau ușă, deoarece pe acolo simt un curent de aer. În realitate însă, alte zone mai puțin vizibile sunt sursele principale.

Pentru a menține o temperatură confortabilă în interior, în cazul unei case neizolate corespunzător, este nevoie de un consum mai mare de energie pentru încălzirea locuinței, ajungând astfel la costuri de întreținere ridicate. Izolarea este un aspect esențial al unei case eficiente din punct de vedere energetic. De aceea, trebuie identificate locurile din casă prin care se pierde căldura și găsite modalități de îmbunătățire a izolației pentru a evita risipa de energie folosită pentru încălzire.

Cele 4 surse de pierdere a căldurii din casă sunt:

locuri din casa prin care se pierde caldura

Pereți. Cea mai importantă sursă de pierdere de energie o reprezintă pereții. Aproximativ 35% din pierderile de căldură dintr-o casă se produc prin pereți, întrucât aceștia au contact direct cu exteriorul. Pereții sunt conductori de căldură, transferând-o din interior, către exterior. Tocmai de aceea, o izolație corespunzătoare este importantă pentru a opri cât mai mult mult pierderea căldurii. Îmbrăcarea exteriorului casei cu polistiren expandat reprezintă o metodă foarte bună de a reduce pierderile de căldură. Este un proiect mai costisitor, care implică timp și efort, însă rezultatele cu siguranță merită și sunt pe termen lung.

Pod. Se știe că aerul este format din molecule, care zboară cu viteze apropiate de cea a glonțului. Cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât viteza moleculelor este mai mare.
Și, se mai știe că aerul cald se ridică, ceea ce înseamnă că o mare parte din căldura din casă se pierde prin pod. Așa că nu ar trebui să ne mire că 25% dintre pierderile de căldură au loc prin podul sau acoperișul unei case. Pentru a combate această pierdere de căldură, soluția cea mai simplă este izolarea cu două tipuri de materiale: vată minerală sau vată de sticlă și polistirenul.

Pardoseală. În special în cazul caselor sau apartamentelor situate la parter, pereții fundației și placa de ciment, care se află chiar sub podea, au capacități de izolare inferioare. Aproximativ 15% din totalul pierderilor de căldură dintr-o casă sunt cauzate de această zonă slab izolată, ceea ce înseamnă că se pierde ușor căldura din casă prin zona respectivă. Și în acest caz, există soluții. Cu un plan de izolare bine făcut și materiale de calitate superioară se poate obține o izolare excelentă a pardoselii. De asemenea, cumpără-ți un covor mai gros. Dacă obișnuiești să lași podelele libere, în timpul iernii este recomandat să folosești un covor care acoperă o suprafață cât mai mare a camerei. Și covorul contribuie la diminuarea pierderilor de căldură prin pardoseală.

Ferestre și uși. Ferestrele și ușile sunt responsabile pentru pierderea de căldură dintr-o casă în proporție de 25%. Tipul tâmplăriei, al geamului și materialele utilizate, precum și starea glafurilor, pragurilor sau a tencuielii din jurul acestora, sunt factori responsabili pentru această problemă. Un set de draperii realizate dintr-un material cu o textură mai groasă va bloca aerul rece din zona ferestrelor să pătrundă în cameră. În plus, te vei bucura și de o atmosferă mai intimă în locuință.

Casele neizolate sau izolate necorespunzător pot genera o creștere de 10-15% a facturii la gaz sau combustibil. ajusto.ro te poate ajuta cu un audit energetic al casei pentru a afla cum poți reduce costurile la factura de energie.

preloader