Montaj parchet. Cum se face și de ce aspecte trebuie să ții cont

3 octombrie, 2019

În momentul în care începi amenajarea unei locuințe, trebuie să ții cont atât de stilul decorativ, cât și de alegerea potrivită a culorilor, a pieselor de mobilier, dar și a finisajelor. Cel mai popular tip de finisaj pentru podea este, cu siguranță, parchetul. Pentru că reprezintă o investiție pe termen lung, ar fi bine să ții cont de mai multe aspecte ce țin de montaj parchet

Atunci când optezi pentru un anumit tip de finisaj pentru pardoseală, este recomandat să ai în vedere nu numai aspectul său, ci și calitățile sale funcționale. Când este vorba despre montaj parchet, acesta poate fi folosit atât în încaperile precum dormitorul sau biroul, în cele cu trafic intens, precum holul, cât și în încăperile cu umiditate crescută, precum baia și bucătăria. În acestea din urmă caz, se poate opta pentru montaj parchet din lemn masiv sau pentru unul triplu stratificat, ambele fiind rezistente la umiditate datorită produselor cu care sunt tratate. 

Tipuri de parchet: cum faci alegerea potrivită

Există pe piață mai multe tipuri de parchet, clasificate în funcție de calitatea și caracteristicile acestuia. Este foarte bine să cunoști fiecare tip de parchet pentru a ști ce alegere să faci atunci când te-ai decis să apelezi la servicii de montaj parchet.

Parchetul masiv este cel mai întâlnit tip de parchet, fiind realizat integral dintr-o bucată de lemn natural. Sunt folosite esențe mai dure de lemn, stejar, salcâm, fag, nuc sau esențe exotice, pentru că trebuie să reziste presiunii și agresiunii mecanice dată de traficul suportat. Bucățile de parchet masiv sunt construite și ele pentru a se îmbina, formatele de parchet și modurile de așezare al lamelelor fiind multiple. Parchetul masiv asigură o izolare termică foarte bună, cu rezistență mare, având posibilitatea împrospătării aspectului după anumite perioade de timp.

Parchetul stratificat este un produs obținut din suprapunerea mai multor straturi de lemn, un strat de lemn masiv, mai gros de câțiva milimetri, pentru a rezista mai multor operațiuni de întreținere, rașchetare și revopsire. Acest strat este lipit peste straturi de furnire tehnice, cu fibre încrucișate, așezate perpendicular unul peste celălalt, la fel ca la placaj. Acest compozit este apoi prelucrat și finisat exact ca un parchet masiv. 

Parchetul stratificat poate fi găsit pe piață ca dublu stratificat, adică din două straturi de lemn, sau triplu stratificat, format din trei straturi de lemn, în care primul strat este finisat, iar celelalte două straturi din aceeași categorie de lemn ca și primul, nefinisate sau cu lamele de rășinoase. Parchetul stratificat este foarte rezistent, durabil, înlocuind cu succes parchetul masiv, atat din punct de vedere calitativ, cât și din punct de vedere al designului asigurat.

Parchetul laminat este un produs sintetic, opțiunea pentru cei ce doresc amenajarea unei locuințe cu pardoseală frumoasă la un preț mic. Este un parchet realizat din conglomerate lemnoase de înaltă densitate și acoperit cu o imagine din material plastic a lemnului, cu fibră, noduri, pori, ceea ce îi asigură un preț foarte redus, comparativ cu prețurile celorlalte tipuri de parchet.

Montaj parchet. Cum se face și de ce aspecte trebuie să ții cont

Avantaje și dezavantaje la montaj parchet

Fiecare dintre tipurile de parchet prezintă avantaje și dezavantaje. 

Parchetul laminat are avantajul unui pret foarte bun, al versatilității și al faptului că se montează foarte ușor. Există mai multe clase de parchet laminat, în funcție de calitate, nefiind recomandat să se monteze în zonele cu umiditate crescută cum este baia sau bucătăria. Un parchet laminat ieftin poate fi montat de exemplu în dormitor sau alte astfel de zone mai protejate. Dezavantajul principal al parchet laminat este zgomotul nenatural și „spart” pe care-l face atunci când calci pe el.

Parchetul masiv și parchetul stratificat sunt destul de asemănătoare, chiar și ca preț, dar au și elemente care le diferențiază. Parchetul masiv este întotdeauna cel mai dorit, dar uneori greu accesibil din cauza prețului, iar cu o întreținere corespunzătoare va rezista foarte mult în timp. Trebuie știut însă că, fiind vorba despre un lemn masiv, are și restricții, iar pentru unii dezavantaje. Are variații dimensionale în funcție de umiditate, de aceea nu este recomandat pentru parterul locuințelor sau pentru montare în beciuri, baie sau bucătărie și nu se montează niciodată direct pe planșeul de beton. Este mai puțin rezistent la șocuri mecanice.

Spre deosebire de parchetul masiv, cel stratificat este mult mai stabil dimensional datorită modului de realizare, adică dispunerea perpendiculară a straturilor. Poate fi montat fără probleme în zone cu umiditate mai mare, putând fi montat chiar și direct pe planșeul de beton dacă acesta are umiditatea de maximum 4%. Este mai rezistent din punct de vedere mecanic, dar nu trebuie uitat totuși că primul strat este tot un strat de lemn masiv.

Cum se face montajul parchetului

În funcție de tipul de parchet ales, montajul acestuia implică tehnici de instalare diferite. Iată pașii de bază pe care trebuie să-i urmezi în montarea parchetului:

1. Se inspectează locul și se aclimatizează parchetul

Parchetul din lemn masiv se va monta după terminarea tuturor lucrărilor care implică apă sau umezeală. Sistemele de încălzire și de aerisire trebuie să fie funcționale în întregime, menținând o temperatură constantă de 16-22ºC și o umiditate relativă de 45-60%. Parchetul nu va fi montat până ce betonul și tencuiala nu vor fi uscate și vechi de 60-90 de zile.

Se verifică subsolurile și spațiul de sub podea că sunt uscate și bine ventilate pentru a evita stricăciunile provocate de umezeală. Parchetul trebuie să ajungă la locul instalării cu cel puțin 10 zile înainte de instalare, pentru aclimatizare. La livrare, parchetul prezintă o umiditate de 8-12%. Se depozitează parchetul într-un loc uscat, asigurând un spațiu minim de 10 cm sub și în jurul cutiilor.

2. Pregătirea stratului suport

Trebuie verificată rezistența și stabilitatea șapei, dacă este necesar se va îndrepta suprafața. Umiditatea optimă a lemnului este de 8-12%, umiditatea aerului 45-60%, temperatura suprafetei minim 15ºC, si temperatura aerului 16-22ºC. Suprafața de montare trebuie să aibă o rezistență de minim 30 MPa la apăsare și 3.5 MPa la tăiere, iar umiditatea de până la 1.8 %. Suprafața de montare trebuie să posede o izolație termică și împotriva umezelii executată corect. Țevile de încălzire, în cazul că se va monta încălzire în pardoseală, trebuie izolate adecvat pentru a nu exista puncte de supraîncălzire.

Podelele trebuie să fie curate, răzuite sau șmirgheluite, măturate, fără ceară, grăsime, vopsea, ulei sau alte molozuri. De asemenea trebuie să fie netede, planeitatea șapei nu trebuie să depășească abaterea de 2 mm la 1.5 metri liniari. Șapa autonivelantă trebuie să aibă o compresiune de 35 N/mmp și umiditate sub 1.8%. Pentru umiditatea șapei mai mare de 1.8% trebuie aplicată rășină epoxidică. Trebuie reținut că toate testările pentru umezeală trebuie făcute înainte de aclimatizarea lemnului și de pregătirea locului.

3. Instalarea și finisarea parchetului

Înainte de începerea instalării propriu-zise, pentru a da aspectul corespunzător podelei parchetate, trebuie stabilit modul de montaj. Astfel, dacă parchetul se dorește a fi montat țesut englezesc sau clasic, distribuirea lamelelor se va realiza în sensul din care vine lumina. Parchetul din lemn masiv poate fi montat și sub formă de modele, șah, paralel, brăduț sau brăduț dublu. În cazul în care se optează pentru instalarea sub forma de modele, trebuie informat furnizorul, în vederea livrării lamelelor de parchet prelucrate stânga-dreapta, acolo unde este cazul.

Trebuie stabilit un punct de pornire pentru ca modelul incomplet să fie într-o zonă mai puțin vizibilă. Se aliniază primul rând de lamele pentru a avea o linie dreaptă dintr-un capăt în altul, paralel cu peretele cel mai lung al camerei. Uniți bine plăcile între ele, prin batere, pentru a obține cel mai plăcut aspect după terminarea parchetării.

Întotdeauna lăsați o distanță între perete și parchet de 10 mm, rost de dilatare. În cazul unei suprafețe de podea mai mari, această dilatare pe lungime trebuie împărțită în segmente mai mici, folosind 10 mm de dilatație la fiecare 4-5 metri liniari ai suprafeței de parchet. După amplasare, este nevoie de o pauză tehnologică, pentru a permite egalizarea torsiunilor și a umidității.

Montaj parchet. Cum se face și de ce aspecte trebuie să ții cont

Metoda de fixare prin lipire este metoda recomandată, lipindu-se parchetul pe șapă, folosind un adeziv bicomponent de calitate, recomandat de furnizorul de parchet. Adezivul se aplică pe șapă și nu între nutul și federul lamelelor.

Metoda de fixare prin prindere în cuie se va face pe un sistem de grinzi și traverse perpendiculare ce formează o grilă pe suprafața încăperii. Grinzile de bază se fixeaza în zidărie, într-o parte și alta a încăperii, sau se fixeaza pe o șapă de mortar. Pentru a evita zgomotele ulterioare și a crea o barieră fonică, se montează pe grinzi, în locurile pe unde vor trece traversele, benzi de cauciuc sau plută, care vor amortiza zgomotele de impact dintre grinzi și traverse.

Peste grinzi se monteaza apoi, în cuie, traversele, ale caror dimensiune de grosime se alege în funcție de greutatea pe care vor trebui să o susțină. Parchetul masiv are tot sistem nut și feder, pentru îmbinarea plăcilor între ele, dar fixarea acestuia de traverse se face în cuie. Cuiele se bat în fiecare punct în care placa de parchet întâlnește traversa.

După stabilizarea definitivă a parchetului, care variază în funcție de condițiile ambientale, de metodele de montaj și de adezivul folosit, se trece la șlefuirea cu ajutorul mașinii cu bandă abrazivă; operațiune ce se face în trei faze succesive, folosind abrazivi cu granulație din ce în ce mai fină. Aceste operațiuni sunt urmate de aplicarea chitului de rosturi și a grundului. Se recomandă aplicarea a 2-3 straturi de lac sau ulei, iar pentru fiecare strat, înainte de următoarea aplicare, așteptăm ca lacul să se usuce și să se întărească. 

Dacă montarea parchetului stratificat este foarte asemănătoare cu montarea celui masiv, montarea parchetului laminat este puțin diferită, chiar dacă este mai facilă.

4. Montajul parchetului laminat

Peste beton se pune o membrană impermeabilă la umezeală, care urcă pe pereți cam 10 cm, iar la îmbinări se va suprapune cu bucata următoare cam 20 cm și se vor lipi strâns împreună pentru a preveni pătrunderea umezelii. Se continuă cu montarea unui strat de protecție acustică, fonoabsorbant, așezat la un unghi de 90º față de direcția în care se vor monta plăcile laminate, folosindu-se o bandă adezivă pentru fixare reciprocă. 

În continuare se va așeza pardoseala laminată cu plăcile longitudinal de-a lungul peretelui, lăsând un spațiu de 10-15 mm până la perete. Dimensiunile camerei trebuie măsurate și văzut pe ce direcție se vor pune plăcile laminate ca ultimul rând să aibă mai mult de 5 cm lăține, dacă nu se va tăia longitudinal și primul rând. După montarea plintelor și a pragurilor parchetatul este terminat, acest parchet nu are nevoie de finisaj.

Pentru operațiuni de montaj parchet masiv sau laminat, ajusto.ro are meșterul potrivit pentru casa ta! Ai nevoie de ajutorul nostru?

preloader