Montarea corectă a centralei termice: amplasare și interdicții

17 decembrie, 2020

Un montaj centrală termică, care este un echipament extrem de complex, care funcționează după anumite reguli foarte bine stabilite, poate fi făcut numai de specialiști și de firme autorizate. Instalarea unui sistem de încălzire acționat de o centrală termică trebuie efectuată de o firma autorizată de „Inspecția de Stat pentru controlul cazanelor, recipientelor sub presiune și instalațiilor de ridicat” (ISCIR), cu respectarea tuturor normelor legale în vigoare.

Până la execuția lucrării trebuie să treci printr-o etapă birocratică, de întocmire și avizare a documentației tehnice. După obținerea tuturor aprobărilor, vei putea monta centrala termică. Pentru a beneficia de randament optim în condiții de siguranță deplină, cazanul centralei trebuie amplasat corect.

Cel mai bun loc pentru amplasare și montare centrală termică trebuie ales împreună cu echipa de specialiști care o instalează, în funcție de configurația locuinței. Pentru un apartament de bloc, cea mai bună soluție este amplasarea centralei termice în bucătărie. Dacă locuiești la casă, poți amenaja o camera tehnică în care să faci amplasare și montare centrală termică, boilere, hidrofor și alte echipamente sanitare pentru confort.

montarea centralei termice

Cum se montează centrala termică?

Trecerea de la sistemul centralizat de încălzire la amplasarea centralei termice în apartament se face sub supraveghere legală. Pentru a beneficia de acest confort, trebuie să îndeplinești toate condițiile în vigoare. Dacă ai ajuns la momentul montării cazanului în perete, înseamnă că o bună parte din formalități au fost executate. Ține cont însă că nu doar punerea în funcțiune, dar și exploatarea se face respectând legislația, adică o dată la doi ani verificarea tehnică periodică (VTP), la care se adaugă revizii anuale și lucrări de mentenanță.

Condițiile de montaj centrală termică sunt impuse de configurația locuinței. În cazul apartamentelor, la care asociația de proprietari a investit în instalarea contoarelor individuale de gaz, cu câte două focuri pregătite pentru fiecare locuință, operațiunea de montare centrală termică este o simpla formalitate. Persoana fizica sau firma autorizata de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) instalează un contor individual pe casa scării pentru fiecare apartament, aduce o țeavă separată de gaze până în casă și lasă instalația pregătită până în locul de montare centrală termică. În momentul execuției lucrării, se scoate dopul de la capătul țevii și se alimentează cazanul cu gaze.

Pentru casele ridicate pe pământ există alte norme de montare centrală termică. În funcție de suprafață, numărul de camere și locatari se poate porni de la o centrală termică de apartament, până la o cameră tehnică în care montezi centrala, boilere, hidrofor și alte echipamente necesare.

instalare termostat ambiental

Condiții de amplasare

Centrala termică are rolul de-a oferi căldură în sezonul rece și apă caldă de-a lungul întregului an. Pentru un randament optim al instalației, trebuie să o exploatezi corespunzător și să o protejezi. Alegerea celui mai potrivit loc pentru montare centrală termică te va ajuta să obții cel mai bun randament. Trebuie respectate normele de siguranță, specificate de proiectant la întocmirea documentației tehnice.

De ce se montează pe peretele exterior?

Centralele termice cu tiraj forțat sunt cele mai răspândite, fiind întâlnite cel mai des în apartamentele de bloc și în casele cu suprafețe mici. Pentru a funcționa, centrala închisă etanș primește aer din afara încăperii, printr-un kit de alimentare și evacuare a gazelor arse. Tubulatura care permite aspirația aerului și evacuarea gazelor arse în exterior trebuie să fie cât mai scurtă. Din acest motiv, centrala se montează pe peretele exterior al bucătăriei sau al balconului, iar lucrarea trebuie să includă și executarea unei găuri potrivite pentru această țeavă. Acolo unde peretele exterior nu permite amplasarea centralei, aceasta poate fi montata în colț, pe peretele perpendicular cu zidul exterior.

Integrarea centralei în mobilier

Dacă optezi pentru a masca centrala într-un dulap integrat în mobilier trebuie să ții cont de distanța care trebuie lăsată în fiecare latură a cazanului, pentru demontarea carcasei, verificări și lucrări de mentenanță. Spațiul de acces din jurul centralei trebuie să fie de aproximativ 40 de centimetri în fiecare latură, motiv pentru care mascarea centralei în nișe sau elemente de mobilier este de evitat. Dacă totuși preferi acest sistem din rațiuni estetice, asigură-te că mobilierul din jurul centralei poate fi ușor desfăcut din perete, eventual cu 2 sau 4 șuruburi, pentru a permite efectuarea lucrărilor necesare. Cele mai potrivite echipamente pentru acest amplasament sunt centralele termice în condensație, deoarece au un circuit de combustie complet etanș.

Cum amenajezi camera tehnică?

Pentru casele mai mari, cu un număr superior de camere, radiatoare și locatari, montarea centralei termice presupune amenajarea unei camere tehnice. Pentru cazanele pe bază de combustibili solizi, camera tehnică este singura opțiune, deoarece acestea presupun instalarea pompei de circulație a apei, vasul de expansiune, generatorul electric etc. Centralele termice pe gaz și cele electrice pot fi amplasate și pe peretele bucătăriei sau în balcon, la fel ca la bloc. Totuși, dacă pe lângă cazanul centralei mai ai și boilere, hidrofoare sau alte echipamente sanitare de confort, soluția este amenajarea unei camere tehnice așa cum este prevăzut în manualul de utilizare, pentru a scuti de alte griji cu privire la siguranța echipamentului.

montarea centralei termice

Dotări necesare pentru camera tehnică

După amenajarea zidurilor camerei centralei va trebui să asiguri în primul rând un generator electric, cu sistem de împământare, pentru a preveni penele de curent în timpul funcționării pompei centralei. Acesta ajută centrala să funcționeze cel puțin până se stinge focul din cazan, evitând riscul creșterii presiunii din cauza opririi pompei acționate electric. Generatorul funcționează cu combustibil și poate fi automat sau manual. La fel de utile în acest sens sunt și sistemele UPS alimentate de un acumulator de masină, care pornesc automat și asigură de la câteva zeci de minute la câteva ore de funcționare în siguranță. Accesul în camera centralei trebuie să fie facil, atât din exterior, cât și din interiorul casei.

Interdicții pentru amplasarea centralei termice

  • Locul centralei termice nu este în dormitor, cameră de zi sau hol.
  • În cazul instituțiilor, camera tehnică nu va fi amplasata sub încăperi cu flux mare de persoane.
  • Pentru a evita orice incident, în camera tehnică vor avea acces doar persoanele autorizate.
  • Pereții și ferestrele camerei tehnice nu pot fi din lemn sau alte materiale combustibile.
  • Centralele termice nu pot fi instalate la subsol.
  • Camera tehnică nu este bine să fie dispusă la condens, îngheț sau umiditate ridicată.
  • Centralele termice cu cameră de ardere deschisă sau tiraj natural nu pot fi instalate în baie.

Pentru alimentarea cu aer și evacuarea gazelor arse, camera trebuie să fie suficient de mare și de aerisită. La mai puțin de 50 de centimetri deasupra pardoselii și 40 de centimetri sub nivelul plafonului trebuie să dai două găuri în peretele exterior pentru circularea aerului. Dacă alegi tiraj natural, cu cos de fum, asigură o gură de vizitare la bază pentru a curăța de funingine și alte resturi. Curățarea coșului de evacuare este importantă, asigurând tirajul centralei. Așezarea cazanului se face respectând indicațiile tehnice, pentru a permite operațiunile de verificare, mentenanță și service.