Pardoseală epoxidică pentru casa ta: de ce este bine să o iei în considerare

12 iunie, 2020

Deși inițial a fost dezvoltată în scop industrial, grație calităților sale privind hidroizolația, rezistența mecanică și la solvenți chimici pe care o poate oferi, pardoseala epoxidică a devenit o opțiune preferată și pentru decorarea locuințelor, mai ales că este disponibilă într-o mulțime de culori, modele și finisaje.

Ce este epoxidul?

Epoxidul este un polimer termosetat care este produs din reacția unei rășini cu un întăritor specific, fiind utilizat ca amorsă sau vopsea epoxidică, în general la pardoseala epoxidică. O vopsea epoxidică este un amestec de solvenți și alcool cu o rezistență mare la coroziune, aderență puternică și rezistență la substanțe chimice, foarte indicată ca vopsea pentru pardoseală.

O vopsea epoxidică utilizează un amestec chimic de două componente lichide, rășina epoxidică și întăritorul, pentru a crea un finisaj rezistent la solvenți. Formula acrilică poate permite personalizarea colorării, iar acest tip de vopsea epoxidică se usucă precum vopseaua obișnuită. Rezistența vopselei la petele chimice de pe pardoseală, de benzină sau ulei, o face să fie adesea folosită și pentru garaje sau în încăperi de lucru.

Caracteristicile vopselei epoxidice

 • O vopsea epoxidică este utilizată pe scară largă datorită rezistenței chimice excepționale, porozității scăzute, durabilității și forței de aderență.
 • O vopsea epoxidică conține un agent de întărire și o bază, elemente ce sunt amestecate într-un raport specific. Datorită reacției chimice care generează căldură, amestecul este întărit pentru a produce un plastic dur.
 • Expunerea timp îndelungat la lumina directă a soarelui poate duce la pierderea strălucirii. Acest efect de îngălbenire este o problemă care poate fi rezolvată prin adăugarea de uretan sau latex.
 • O vopsea pentru pardoseală epoxidică se întărește într-un timp scurt, însă numai după câteva zile are loc întărirea completă, când este posibilă șlefuirea stratului.
 • După o întărire adecvată, pardoseala epoxidică poate rezista la temperaturi sub 0⁰C. Temperaturile ridicate scad vâscozitatea epoxidică și scad timpul de aplicare a epoxidului.
 • Pardoseala epoxidică este prin natura ei fragilă și dură. Sunt adăugați aditivi care reduc fragilitatea, dar, de obicei, reduc și rezistența chimică.
 • A fost dezvoltată o pardoseală epoxidică cu o rezistență sporită la temperaturi, substanțe chimice, îngălbenire și capacitatea de aplicare subacvatică.
vopsea epoxidica

Ce este pardoseala epoxidică

Pardoseala epoxidică este un produs profesional care îți poate transforma radical locuința într-un mod plăcut. Acest tip de pardoseală reprezintă un produs inedit realizat pe bază de rășini epoxidice, adică acele materiale polimerice în stare lichidă, care se transformă în materiale solide, în urma unei reacții chimice de polimerizare. Poate fi utilizată în amenajarea pardoselilor din căminul tău dar și în locuri publice aglomerate ca diferite spații comerciale, spitale, bănci și clădiri industriale, pentru că pardoseala epoxidică este foarte rezistentă și nu se zgârie ușor.

Pardoseala epoxidică este o suprafață continuă, fără rosturi sau îmbinări. Pe lângă faptul că rezistă bine la trafic intens și la variații mari de temperatură, aceste pardoseli sunt și termoizolante și hidroizolante, devenind astfel disponibile pentru contactul direct cu alimentele și apa potabilă în cantine, bucătării, băi, celule frigorifice sau oriunde este nevoie de o suprafață impermeabilă și ușor de dezinfectat.
Aplicabilitatea lor este extrem de variată, tocmai datorită numeroaselor proprietăți pe care le au și multiplelor beneficii pe care le oferă, atât din punctul de vedere al funcționalității, cât și al aspectului. Datorită metodei de aplicare prin turnare, este obținută o suprafață complet netedă, fără rosturi de dilatație sau urme de îmbinări, locuri favorabile pentru acumularea murdăriei și dezvoltarea bacteriilor. Pardoseala epoxidică este cea mai indicată alegere în industria alimentară și farmaceutică, unde păstrarea curățeniei la cele mai înalte standarde este esențială în scopul desfășurării activității, în conformitate cu normele de igienă impuse.

vopsea epoxidica

Tipuri de pardoseală epoxidică

 • Pardoseală epoxidică autonivelantă. Această pardoseală se pretează în cazul podelelor din beton, noi sau vechi, crăpate sau deteriorate, pentru crearea unei suprafețe netede, fără sudură, fără rosturi, durabilă și care necesită o întreținere minimă. Sistemul de autonivelare este disponibil în culori diferite, folosite pentru a realiza desene decorative, pentru a indica modele de trafic sau pentru a evidenția zonele de lucru în spațiile industriale.
 • Pardoseala epoxidică multistrat. Este vorba de același tip de pardoseală, dar așa cum arată și numele are mai multe straturi suprapuse.
 • Pardoseala epoxidică cu mortar. Această pardoseală este cea mai puternică variantă de podea disponibilă, fiind un sistem foarte rezistent la impact și soluții chimice. Sistemul acesta este de asemenea foarte eficient în repararea podelelor vechi, datorită procesului de construcție.
 • Pardoseala epoxidică cu umpluturi de cuarț. Acest sistem de pardoseală combină rășina epoxidică de înaltă performanță cu granule de cuarț colorate, rezultând o podea multifuncțională, sanitară, antiderapantă și extrem de durabilă.
 • Pardoseala epoxidică cu fulgi colorați. Acest sistem de pardoseală este fabricat din plasarea fulgilor colorați în interiorul epoxidului pentru a crea suprafețe multicolore, vibrante, fără sudură, rezultând un tip de pardoseală plăcută din punct de vedere estetic și decorativ. Fulgii sunt disponibili într-o varietate nelimitată de culori, stiluri, texturi și dimensiuni, putând fi amestecați în orice combinație.
vopsea epoxidica

Avantajele unei pardoseli epoxidice

 • Un avantaj important este durata mare de viață, respectiv de minim zece ani. Se curăță ușor, poate fi aplicată chiar și peste gresie sau mozaic. Datorită impermeabilității sale, pardoseala epoxidică este recomandată să se utilizeze în mod special în băi, bucătării, beciuri sau piscine.
 • Pardoseala epoxidică este utilizată de regulă în construcțiile industriale, în diferite spații publice, în bucătăriile restaurantelor sau chiar pe terase, aceasta fiind foarte rezistentă în condiții de trafic intens, în cazul în care există umezeală sau acțiuni ale produselor chimice.
 • Datorită calităților, designerii de interior folosesc din ce în ce mai des acest tip de pardoseală ce există pe fond maro, alb, negru și roșu. Mai mult decât atât, în structura acesteia pot fi introduse elemente de diferite forme și culori, putând crea astfel un concept de design unic. Poate fi folosită și în spațiile mici, luciul său dând reflexii luminoase și oferind astfel senzația de spațiu.
 • O astfel de podea aduce un plus și din punct de vedere decorativ, oferind culori și aspecte diferite, de lucios, semi-lucios sau mat, precum și texturi variate, lină sau accidentată.
 • Se întreține foarte ușor și se curăță de asemenea, în comparație cu gresia sau marmura.
 • Se repară ușor în caz de nevoie.
 • Are costuri foarte convenabile.

Spre deosebire de gresie, marmură sau alte tipuri de materiale, pardoseala epoxidică este termoizolantă și hidroizolantă, rășinile epoxidice asigurând și obținerea de suprafețe continue, neîntrerupte; deci este un tip de pardoseală caldă. În plus, pardoseala epoxidică poate fi aplicată chiar în cazul în care se va opta pentru încălzirea prin pardoseală.

preloader