Pardoseala pentru terasă: Tipuri și criterii în funcție de care să o alegi
21 aprilie, 2022Nu este o noutate pentru nimeni că locul cel mai potrivit pentru relaxare este afară, nu înconjurat de de pereți. Mintea funcționează mai bine în spații deschise, iar corpul se detensionează rapid, ceea ce înseamnă că dispoziția generală se îmbunătățește.
Toate acestea sunt posibile și la bloc dacă amenajezi terasa apartamentului. este adevărat că e mult mai ușor dacă ai o casă cu curte. Indiferent de spațiul locativ, o terasă este ideală pentru confortul familiei, iar pardoseala pentru terasă este unul dintre primele aspecte la care să te uiți când vine vorba de amenajare.
Terasa, noul living
Potrivit unui raport publicat pe un portal de imobiliare, căutările pentru locuințe cu balcon/ terasă sau grădină au crescut cu peste 40% de când Covid-19 ne-a forțat să intrăm în lockdown. Iar atunci când te apuci de renovarea și decorarea terasei, există o serie de lucruri pe care trebuie să le iei în considerare, cum ar fi pardoseala pentru terasă pe care trebuie să o alegi.
O podea terasă poate fi placată cu orice tip de material dorești, de la dale din piatră, ciment, până la plăci de lemn, care să dea un aspect rustic terasei tale.
Lucrurile la care trebuie să te gândești când alegi pardoseala terasă trebuie să fie:
- Porozitatea. Pentru că este o terasă deschisă, porozitatea mare înseamnă o murdărire ușoară pentru podea și o curățare dificilă. O porozitate redusă face ca pardoseala pentru terasă să absoarbă mai puțină apă și să devină mai rezistentă.
- Grosimea. Cu cât plăcile sunt mai groase, cu atât sunt mai puternice. În general, grosimea medie a unei plăci de exterior este de 10 mm, dar puteți obține și grosimi de până la 20 mm, care sunt ușor de instalat și nu necesită adezivi sau îmbinări. Un alt avantaj al pardoselii cu grosime dublă este că o puteți plasa direct pe suprafețe precum ciment, pietriș sau iarbă și le puteți folosi chiar și pentru a crea o cale ridicată. Pot de asemenea ascunde cabluri și/sau țevi.
- Dimensiunea dalei și opțiunile rectificate. Atunci când alegi pardoseala exterioară, mai ales dacă este pentru o terasa mai mare, merită să te gândești la plăci de format mai mare, care îți vor oferi un aspect mai uniform. Dacă sunt plăci rectificate, veți obține decalaje mai mici între plăci.
- Anti-alunecare. Daca ești în căutarea celei mai sigure opțiuni pentru terasa ta, optează pentru pardoseala terasă antiderapantă. Iar dacă este pentru o zonă de piscină, este o necesitate absolută.
Pardoseala terasă: ce aspecte e bine să cunoști
Terasa reprezintă o platformă deschisă, uneori acoperită, situată la nivelul parterului, a unui etaj sau pe acoperiș, unde să te relaxezi în aer liber, bând cafeaua sau ceaiul de dimineață, în timp ce te bucuri de razele tot mai calde ale soarelui.
Pentru alții terasa este loc și pentru ceva exerciții fizice sau meditare. Există și posibilitatea amenajării unui hamac sau leagăn. Este foarte important să știi foarte bine la ce și cum vrei să folosești terasa pentru a fi foarte ușor să o amenajezi. Este de preferat să amenajezi un acoperiș terasei pentru a o feri de ploaie, vânt sau soare excesiv. În afara unui mobilier ușor și comod, ușor de adăpostit mai trebuie să avem ghivece sau ronduri de flori.
Florile si verdele, în general, sunt elemente pe care vrei să le integrezi în terasa ta de apartament. Ele vor umple spațiul cu energie. Sunt plăcute de privit, dar și foarte sănătoase, luptând împotriva efectelor poluării urbane. O idee bună este să ai câteva ghivece cu plante aromatice pe care să le poți folosi la gătit.
Astfel, nu va mai fi nevoie să le cumperi. Foarte importantă este și iluminarea pentru seară care va crea atmosfera de relaxare, dar și pardoseala pentru terasă.
Ce podea pentru terasă este potrivită?
Gresia de exterior este o alegere bună pentru pavare podea terasă. Este rezistentă și solidă, ușor de montat și ceva mai ieftină, gresia pentru exterior are avantajul că este simplu de curățat și de întreținut. Acest material este recomandat mai ales pentru terasele neacoperite, care sunt expuse intemperiilor. Dacă lemnul se poate umfla și poate deveni alunecos din cauza umezelii, gresia rezistă foarte bine chiar și pe timpul iernii. În plus, găsești numeroase modele și culori cu care să îți construiești un design original, cu aspect plăcut.
Podea terasă din lemn este materialul clasic, foarte des întâlnit. Acesta este de obicei lemn de esență moale, tratat sub presiune, precum bradul sau pinul. Tratarea sub presiune a lemnului înseamnă protejarea acestuia de factorii exteriori dăunători, insecte, ciuperci, mucegai, pământ, apă, dar și evitarea descompunerii naturale.
Podeaua terasă din lemn compozit sau WPC, adică wood plastic composite, cunoscută și sub numele de lemn plastifiat, este un amestec de fibre lemnoase, resturi de lemn și deșeuri de mase plastice la care se adaugă lianți. Este un material prietenos cu mediul, datorită materialelor reciclabile care îl compun, praful de lemn și materialele plastice refolosite. Se prelucrează cu mare ușurință.
Podea terasă din PVC. Policlorura de vinil este unul dintre cele mai utilizate materiale plastice, rezistent la foc, apă, radiații ultraviolete și substanțe chimice. Unele pardoseli din PVC pot prezenta inclusiv un strat decorativ, din dorința unui aspect estetic asemănător cu al lemnului. Este o opțiune pentru costul mai mic pe care îl implică, dar și datorită rezistenței ridicate la uzură și ușurinței la manevrare.
Gazonul decorativ sub formă de rulouri este potrivit, mai rezistent și mai ușor de îngrijit, dând un aspect deosebit terasei, fiind ideal pentru familiile cu copii, care vor să le creeze celor mici un spațiu de joacă, dar să îi și supravegheze îndeaproape.
Piatra naturală, indiferent că este marmură, calcar, travertin, granit sau piatră de rău, dă un aspect ordonat, este ușor de curățat și întreținut, este rezistentă în timp, dar destul de scumpă, și ca material și ca manoperă. Piatră naturală este ideală pentru amenajarea unei terase cu aspect elegant și luxos, iar dacă vrei că să sporești acest efect, poți instala și un șemineu, pentru serile în care încă e destul de răcoare afară.
Nisipul sau pietrișul sunt două variante prin care o podea terasă poate capătă un aer de vară și de vacanță. Aceste materiale merg de minune cu mobilierul metalic de grădină și cu un stil de design vintage sau shabby-chic. De asemenea, acoperirea terasei cu nisip sau pietriș este una dintre cele mai simple soluții, iar efectul este unul de durată, fiind materiale rezistente, dar și ușor de înlocuit sau de suplimentat.