Pașii necesari pentru a pregăti pereții pentru zugrăvit cu vopsea lavabilă

7 iulie, 2018

Zugrăvitul în casă, deși în principal ține de o igienizare necesară a casei, reprezintă de multe ori și o schimbare de decor. Fie că este vorba despre o locuință nouă sau o locuință la care se dorește renovarea, oricât de bună ar fi vopseaua pe care urmează să o aplicați pe perete, dacă acesta nu este pregătit cu rigurozitate, performanțele ei se vor diminua vizibil, iar aspectul nu va fi cel dorit.

În primul rând, peretele trebuie să fie neted pe toată suprafaţa, lipsit de crăpături și urme de vopsele anterioare. Pentru rezultate cât mai bune, trebuie să asiguraţi o bună ventilare a încăperilor pe care urmează să le vopsiţi.

1. Primul pas: curățarea peretelui de vechea vopsea

Înainte de a zugrăvi din nou pereții, vopseaua anterioară trebuie să fie înlăturată de pe perete, indiferent că a fost humă, var sau vopsea lavabilă. Pereții se vor umezi cu apă din belșug folosind o bidinea, de preferință mai moale. Apa nu trebuie să curgă șiroaie pe pereți.

▪️ În apa pentru curățarea peretelui puneți puțin detergent de vase sau săpun lichid, cam o linguriță la 5l de apă, cât să nu facă spumă multă;

▪️ Zugrăveala veche se va îndepărta ușor cu un spaclu. Poziția de atac a șpaclului trebuie să fie sub un unghi cât mai mic pentru a nu deteriora gletul vechi;

▪️ Umezirea pereților ajută la identificarea zonelor unde gletul s-a umflat și trebuie dat jos pentru a fi repara;

▪️ După pereți, se curăță și tavanul prin același procedeu.

2. Pasul doi: repararea și îndreptarea gletului

Acolo unde gletul lipsește, sunt adâncituri sau crăpături, se fac reparațiile necesare cu glet de încărcătură, folosind un ipsos pentru îmbinări, special pentru obținerea de suprafețe netede pe pereți și plafoane.

Caracteristicile gletului de încărcătura sunt:

▪️ permite realizarea de straturi de până la 10 mm;

▪️ oferă rezistență mare, în timp scurt, având un grad mare de adezivitate;

▪️ rezistență la fisurare în strat gros și un finisaj alb mat.

Gletul se va aplica cu ajutorul fierului de glet. Straturile aplicate pe perete se pot finisa prin lisare cu fierul de glet cu puțin timp înainte ca materialul să facă priză.

După uscarea reparațiilor, pe suprafața astfel îndreptată se poate aplica un strat final subțire de glet de finisaj, care este fin și foarte alb, rezistent la zgârieturi. Se poate aplica într-un strat de până la 3 mm.

Pentru finisarea gletului, se trece la șlefuirea sau șmirgheluirea pereților și tavanului, cu pânză sau hârtie abrazivă, pentru a obține o suprafață netedă ca o coală de hârtie. Întâi se alege o granulație mai mare și la final o granulație mai fină, pentru a da un aspect cât mai plăcut. După câteva minute, se șterge praful de pe tavan și pereți cu o cârpă moale, ușor umedă.

3. Pasul trei: aplicarea amorsei în pregătirea pereților pentru zugrăvit

Pentru o aderare cât mai bună a zugrăvelii și o cât mai bună menținere a gletului se va aplica un strat de amorsă. Rolul amorsei este de a uniformiza capacitatea de absorbție a peretelui, astfel încât vopseaua lavabilă să se usuce uniform, ceea ce contribuie la obținerea unui aspect cât mai frumos, dar și a unui consum mai mic de vopsea.

▪️ Se recomandă aplicarea a două straturi de amorsă pentru pereții revopsiți și doar unul pentru suprafețele noi.

▪️ Amorsa trebuie să fie compatibilă cu produsul de vopsire. Este bine să folosim amorsă de la același producător cu al vopselei lavabile, respectând instrucțiunile acestuia.

▪️ Dacă optați pentru un tip de amorsa care se diluează în apă, aceasta trebuie făcută într-o găleată curată.

▪️ Modul corect de amorsare este cu bidineaua, astfel substanța va pătrunde mai ușor în porii peretelui.

▪️ Amorsa se aplică doar cu bidineaua, direct pe pereți și tavan, pentru a-i umezi. Aveți grijă să nu curgă pe pereți. O greșeală întâlnită frecvent este aplicarea amorsei cu trafaletul.

▪️ Pereții și tavanul se vor lăsa să „tragă‟ umezeală, cam jumătate de oră, până la o oră, pentru uscare completă.

▪️ Respectați timpul de uscare prescris al amorsei și doar după aceea vă puteți apuca de vopsit.

Peretele este astfel pregătit pentru zugrăvirea cu vopseaua lavabilă. Dacă se acordă o atenție specială pregătirii pereților, vopseaua lavabilă se va usca uniform și fără pete de culoare, nefiind nevoie de mai mult de două aplicări pentru obținerea efectului de culoare dorit.

Dacă sunteți în căutare de meseriași buni pentru casă, la ajusto.ro veți găsi profesioniști serioși, care oferă garanția calității, cu costuri corecte, fixe și fără bacșiș.