Plante cu frunze galbene? TOP 5 cauze pentru care plantele de interior suferă

Plante cu frunze galbene? TOP 5 cauze pentru care plantele de interior suferă

23 mai, 2022

Una dintre cel mai des întâlnite probleme ale plantelor de interior este îngălbenirea frunzelor, manifestare care transmite de multe ori că planta suferă. Există mai multe cauze pentru care frunzele plantelor se îngălbenesc, de aceea este important să găsești motivul exact pentru a ști care este soluția poptrivită.

Este un lucru normal ca frunzele bătrâne ale plantelor să se îngălbenească și să se ofilească, pentru a face loc altora noi. Însă, dacă îngălbenirea frunzelor nu are legătură cu acest aspect, există riscul să fie o greșeală iată care sunt posibilele cauze ale acestui efect nedorit:

plante cu frunze galbene

1. Prea multă apă

Dacă pământul este prea umed, rădăcinile nu vor mai putea respira și se vor sufoca. Ulterior, se opresc din dezvoltare și nu mai furnizează apa și nutrienții de care au nevoie plantele, iar apariția frunzelor galbene cu pete maronii este următorul pas.

Primele semne că planta primește multă apă apar pe frunze și trebuie imediat să muți ghiveciul la soare, să lași pământul să se usuce și apoi să îl mai lași două sau trei zile înainte de a pune apă din nou, în cantitate moderată.

2. Prea puțină apă

Și lipsa apei poate fi o cauză pentru care frunzele plantele de interior se ofilesc. Dacă observi că marginea frunzelor se răsucește și îngălbenește, are marginile brune și uscate înseamnă că este un semn că planta primește prea puțină apă.

În acest caz, soluția este simplă, planta are nevoie de mai multă apă. Dar, atenţie solul trebuie să fie umed, nu inundat, deci este mai bine să o uzi mai des decât să-i pui multă apă deodată.

3. Lipsa de nutrienți

Plantele de apartament care cresc în ghivece ajung la un moment dat să consume toți nutrienții din pământ, iar acesta să devină lipsit de nutrienți. Unul dintre semnele pe care plantele îl semnalează este îngălbenirea frunzelor. Astfel, deficiența de azot, potasiu, magneziu sau fier se va manifesta subt forma unor frunze galbene. De asemenea, deficiența de sulf se manifestă prin îngălbenirea celor mai noi frunze.

4. pH-ul solului

Disponibilitatea nutrienților se modifică pe măsură ce pH-ul solului fluctuează. Când pH-ul solului este mai mic sau mai mare decât intervalul optim al unei plante, unii nutrienți nu își îndeplinesc pe deplin rolul. Este important să verifici pentru fiecare plantă în parte nivelul de pH pe care aceasta îl tolerează. Dacă trebuie să crești pH-ul, adaugă var în pământ, iar dacă trebuie să reduci pH-ul pentru un sol mai acid, amestecă puțin sulfat de aluminiu sau sulf în sol.
Chiar dacă pământul este bogat în nutrienți, plantele nu îl pot prelua – chiar și de la îngrășămintele pe care le adaugi. Astfel, frunzele devin galbene până când problemele legate de pH-ul solului sunt rezolvate.

5. Prea mult soare

Este adevărat că multe plante de interior sunt iubitoare de soare, însă unele dintre ele nu au nevoie de lumina directă. Dacă ai eliminat cauzele anteriore, atunci este posibil ca frunzele plantei tale să se îngălbenească deoarece este poziționată în bătaia directă a razelor soarelui.