Plante de apartament perfecte pentru spații cu puțină lumină

Plante de apartament perfecte pentru spații cu puțină lumină

10 ianuarie, 2019

Este de dorit să ai o casă cu ferestre mari îndreptate spre soare, unde lumina pătrunde pe tot parcursul zilei în interiorul camerelor. Însă, nu mulți dintre noi avem norocul de a locui în apartamente luminoase, ba dimpotrivă majoritatea au ferestre mici, iar dacă mai sunt și orientate către vest sau nord, razele soarelui nu ajung decât extrem de puțin sau deloc. Însă, frumusețea unei case stă în detaliile care îi dau culoare, iar plantele se știe că au un farmec aparte.

Dacă locuiești într-un spațiu întunecos, unde razele soarelui te vizitează prea puțină vreme dintr-o zi, poți înfrumuseța încăperea cu ajutorul plantelor de apartament cărora nu le place lumina directă. Iată care sunt acestea și ce aspecte importante ar trebui să știi despre îngrijirea lor:

Plante de apartament perfecte pentru spații cu puțină lumină

Filodendronul. O plantă de apartament prietenoasă cu întunericul este filodendronul care poate ajunge la dimensiuni gigantice, am putea spune. O singură frunză poate măsura chiar și 1m lungime și are forma de inimă, de un verde intens, strălucitor, cu incizii adânci de-o parte și de alta a nervurii principale. Este o plantă care iubește căldura, nu va fi ținută niciodată la temperaturi sub 15 grade Celsius, însă nu rezistă în bătaia directă a razelor de soare, așa că preferă locurile mai puțin luminoase.

Violeta de Parma. Cunoscută și sub denumirea de Violeta africană, Violeta de Parma este una dintre plantele de interior foarte apreciate datorită perioadei de înflorire foarte mare. Des întâlnită în nuanțe de violet, mov și roz, foarte ușor de îngrijit, Violeta de Parma nu are nevoie de condiții speciale, doar de poziționarea ferită de soare, la ferestrele dinspre Vest sau Nord-Vest. Se udă de două ori pe săptămână și se îndepărtează florile și frunzele uscate, iar pământul se schimbă o dată la 2-3 ani.

Crinul Păcii. Spathiphyllum, cunoscută mai degrabă sub numele de Crinul Păcii, este una dintre plantele care iubește umiditatea crescută și locurile umbroase, ceea ce o face potrivită pentru spații închise sau în camere unde există umiditate mare. Crinul Păcii crește ca o tufă cu frunze de un verde intens și lungi ca o lance, cu o inflorescență specială, având flori albe și delicate.

Este cunoscută ca fiind una dintre cele mai bune plante purificatoare ale aerului din locuință, având capacitatea de a elimina substanțele toxice din fumul de țigară sau acetona și amoniacul.

Calathea. Planta păun sau planta care se roagă, cunoscută cel mai adesea sunt numele de Calathea, este tot o iubitoare de semiumbră sau chiar umbră și este perfectă pentru locuințele unde lumina soarelui pătrunde rar. Aspectul său de arbust ce poate ajunge la maxim 1 m înălțime o face perfectă pentru spațiile mici și neprietenoase cu soarele.  Are nevoie de umiditate ridicată, tocmai de aceea, în sezonul călduros este recomandat să i se pulverizeze apă direct pe frunze.

Feriga. Feriga este una dintre plantele decorative de interior care dă un aer exotic ce te trimite cu gândul la relaxare, la vacanță. Pe lângă aspectul său decorativ, feriga este apreciată datorită calităților sale purificatoare, fiind considerată un filtru important împotriva prafului, dar și un protector împotriva radiațiilor electrocasnicelor din încăpere. Partea și mai frumoasă este că este o plantă ușor de îngrijit, are nevoie doar de semi-umbră sau umbră, ferită de razele soarelui și de un mediu mai răcoros și umed.

Există din fericire o mulțime de plante superbe care nu au nevoie de lumină directă de la soare, ci mai degrabă de un mediu umbros, cu umiditate crescută. Tot ce trebuie să faci este să le acorzi o șansă să-ți lumineze încăperea, dar mai ales sufletul!

preloader