Psihologia culorilor în design interior: Ce culori alegi în casa ta?

Psihologia culorilor în design interior: Ce culori alegi în casa ta?

22 august, 2022

Se întâmplă de multe ori, ca după ce ai petrecut un timp într-un spațiu neutru să te simți mai relaxat. În același fel, după ce ai petrecut un timp într-o cameră colorata, vibrantă, te simți mai energizat. Este foarte probabil ca în mare parte toate să se rezume la psihologia culorilor, legătura dintre emoțiile pe care le are o persoană și culoarea cu care a venit în contact. De aici, rezultă că psihologia culorilor are un impact uriaș în cadrul schemelor de design interior.

psihologia culorilor

Ce este psihologia culorilor?

Psihologia culorilor este studiul impactului culorii asupra comportamentului uman. Scopul său este de a înțelege de ce și cum diferite nuanțe ne afectează sentimentele, comportamentul și procesele de luare a deciziilor. Psihologia culorilor este folosită în multe domenii, de la branding și marketing, la design interior, artă și multe altele, în încercarea de a folosi culoarea în mod optim pentru a atinge un anumit obiectiv.

Ca exemplu trebuie să realizezi cum te simți după ce ai mers să dormi într-un dormitor plin de culori palide, neutre. Te vei simți mai odihnit sau nu? O cameră cu pereți pictați în mov te va face să te simți mai relaxat sau nu? Culoarea a influențat alegerea ultimului articol vestimentar achiziționat sau nu?

Cel mai probabil vei avea un sentiment puternic pentru toate aceste întrebări. Chiar dacă răspunsurile pot diferi de la o persoană la alta, în funcție de factori precum cultura, educația, locația, vârsta și multe altele, totuși există semnificații de culoare care au un caracter mai universal.

De exemplu, corelăm în mod natural culorile calde precum roșul, portocaliul și galbenul cu căldura și soarele, în timp ce culorile reci precum albastrul, verdele și violetul tind să fie calmante și răcoritoare.

psihologia culorilor

Importanța psihologiei culorilor în designul interior

Deoarece culorile au o influență atât de puternică asupra emoțiilor omenești, ele pot fi folosite cu înțelepciune în designul interior pentru a transmite un mesaj specific și pentru a modela modul în care este perceput.

În designul interior psihologia culorilor este un instrument, care influențează starea de spirit a unei încăperi mai mult decât orice alt factor. Diferite nuanțe evocă anumite emoții, iar atunci când sunt alese culorile, este important să iei în considerare tipul de atmosferă pe care dorești să-l creezi și ce culori te vor ajuta să obții acest lucru.

Când vorbim despre psihologia culorilor în designul interior nu ne referim doar la modul în care culorile afectează starea de spirit, ci și la modul în care acestea te pot face să arăți bine. Suntem în permanență înconjurați de diferite nuanțe acasă și acestea au un efect de lungă durată asupra modului în care gândim, simțim și chiar apărem în fața celorlalți.

Atunci când vine vorba de culoarea folosită în designul interior, culori calde cum ar fi roșul, portocaliul și galbenul sunt considerate nuanțe care evoca sentimente de fericire, optimism, și energie. Acestea sunt ideale pentru spațiile publice din casă, cum ar fi livingul, diningul sau balconul. Potrivit cercetărilor, roșul în special ajută la creșterea apetitului unei persoane.

Nuanțele mai reci, cum ar fi verdele, albastrul și violetul, sunt considerate calmante și liniștitoare și sunt ideale pentru dormitoare. Violetul, în special, este considerat a îmbunătăți creativitatea.
Psihologia culorilor arată că alegerea culorilor care te înconjoară sunt esențiale pentru a determina cum te va face să te simți acel spațiu.

psihologia culorilor

La ce nuanțe face referire psihologia culorilor?

Rozul poate ridica starea de spirit. O strălucire subtilă radiază din pereți roz, făcând atât oamenii, cât și mobilierul să pară mai strălucitori și mai măgulitori. Acest lucru face ca ideile de baie roz să fie excelente pentru a te asigura că arăți cel mai bine atunci când te pregătești pentru a doua zi. De asemenea rozul este o mare sursă de inspirație pentru living, deoarece este neașteptat, dar primitor și cald, iar nuanța conferă o bogăție tonului general al luminii, creând un vibe intim pentru o adunare sau pentru un somn relaxant.

Albastrul dă un sentiment de stabilitate. Se crede că albastrul reduce tensiunea arterială și ritmul cardiac. Nuanțele profunde și îndrăznețe sunt eficiente în crearea unui sentiment de încredere și sunt legate de trăsături precum loialitatea, încrederea, pacea și succesul. Considerată calmantă și senină, această culoare este adesea recomandată pentru dormitoarele și băile în care vrei să creezi un mediu relaxant.

Verdele combină calitatea revigorantă a albastrului și optimismul galbenului. Verdele este potrivit pentru aproape orice cameră din casă. Stimulează gândurile de echilibru, creștere și restaurare în psihologia culorilor. Verdele aduce imediat lumea naturală în minte, și încurajează relaxarea, dar are suficientă căldură pentru a promova confortul.

Roșul poate stârni emoții de prestigiu și dominație. Roșul este legat de pasiune și iubire. Este o culoare care provoacă emoții puternice. Este cea mai intensă culoare, care ridică nivelul de energie al unei încăperi și pompează adrenalina. Ambiția, acțiunea și voința sunt toate calitățile atribuite acestei culori, motiv pentru care roșul este o opțiune excelentă pentru birourile de acasă și spațiile creative. În living roșul atrage oamenii împreună și stimulează conversația. Într-o sală de intrare, creează o primă impresie puternică.

psihologia culorilor

Galbenul captează căldura luminii solare și evocă pozitivitatea. Galbenul este o alegere excelentă pentru bucătării, sufragerii și băi, unde este energizant și primitor. Lipește-te de nuanțe aurii și folosește-l pentru a lumina colțurile întunecate ale casei pentru a crea un sentiment de lumină și spațiu.

Violetul este asociat cu o serie de emoții pozitive, de la profunzime și creativitate la fantezie și noblețe. Poartă un farmec regal și sugerează luxul, care oferă o prezență reală. Ia în considerare utilizarea acestuia într-un dressing pentru un efect maxim sau folosește-l în hol pentru a impresiona oaspeții la prima ocazie.

Culorile neutre, nuanțe precum negru, gri, alb și maro sunt vitale pentru paleta designerului de interior. Virtutea lor constă în flexibilitatea lor, adaugă culoare pentru a însufleți lucrurile și a le îndepărta pentru o estetică mai subtilă. Griul este una dintre acele culori versatile care pot fi calde sau reci și pot evoca sentimente de calm și siguranță. Neutralitatea negrului îi conferă o calitate sigură și creează o eleganță care duce la putere, dramă și mister.

Culorile vopselei pot avea un impact dramatic asupra atmosferei unui spațiu, consideră specialiști. Nu este vorba doar de a lua în considerare culoarea, ci și subtonurile sale subtile și culorile alături de care va sta fie ca suprafețe pictate, fie ca accesorii în spațiu.

preloader