Reciclare corectă acasă: 5 avantaje care fac diferența

Reciclare corectă acasă: 5 avantaje care fac diferența

15 iulie, 2022

În fiecare zi, producem deșeuri ca urmare a activităților noastre zilnice, resturi de produse care nu ne mai sunt utile și de care vrem să scăpăm. Înainte de a le arunca, trebuie să te asiguri că nu le mai folosești. Apoi trebuie să le pui în recipientul de deșeuri potrivit pentru a te asigura că vor fi reciclate și reutilizate în produse noi ori de câte ori este posibil.

A te implica în reciclarea corectă a deșeurilor, a face primul pas în separarea deșeurilor acasă, este un gest civic care duce la scăderea costurilor de mediu, economice și sociale. Deșeurile pot fi refolosite prin reciclare și valorificare, transformându-le în noi resurse și oferind beneficii atât de mediu, cât și economice și sociale pentru toată lumea.

reciclare corectă

1. Reciclarea ține gunoiul departe de groapa de gunoi

Conform statisicilor, suntem capabili să păstrăm 35% din gunoiul nostru departe de gropile de gunoi și incineratoare prin reciclare și compostare. Este un început bun, dar există încă mult loc de îmbunătățire. Este important să păstrăm cât mai mult material în afara depozitului de gunoi, deoarece toate articolele pe care le producem sunt fabricate din resurse valoroase și limitate. Dacă putem să refolosim lucrurile vechi înainte de a le arunca la gunoi, va face diferența pentru mediu.

2. Reciclarea ne reduce nevoia de noi materii prime

Extragerea materiilor prime din mediu este costisitoare. De asemenea, consumă multă apă și energie. Când reciclăm, extragem mai puțin, ceea ce conservă multe dintre resursele noastre naturale prețioase (și limitate), inclusiv copaci, apă, petrol și metale. Cu cât reciclăm mai mult, cu atât economisim mai mult resursele!

3. Reciclarea economisește energie

Reciclarea economisește multă energie. În fiecare an, reciclatorii economisesc aceeași cantitate de energie necesară pentru a alimenta milioane de case pentru un an întreg. Acesta este echivalentul cu oprirea curentului pentru una din 10 case pentru un an întreg.

4. Reciclarea creează locuri de muncă

În SUA, de exemplu, activitățile de reciclare și reutilizare oferă peste 700.000 de locuri de muncă și produc 36 de miliarde de dolari în salarii în fiecare an. Acest lucru se poate întâmpla în oricare țară din lume care alege să pună accent pe reciclarea corectă. când vorbim de reciclare corectă, ne referim la o acțiune bună pentru mediu, cât și pentru economie.

5. Reciclarea reduce poluarea

Procesul de extragere a materiilor prime produce multă poluare. Pentru că mai multă reciclare înseamnă mai puțină extracție, înseamnă și mai puțină poluare. Și mai bine, atunci când reciclăm mai mult, trimitem mai puțin material la gropile de gunoi. Materialul care se descompune în gropile de gunoi emite adesea metan, un gaz cu efect de seră de 30 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon.

Cum poți recicla corect?

Este important să reciclezi corect! Articolele care nu aparțin reciclării pot deteriora mașinile de sortare, provocând întârzieri costisitoare. De asemenea, atunci când materialele greșite sunt amestecate cu cele potrivite (cunoscută sub numele de „contaminare” în lumea reciclării), se reduce valoarea altor materiale reciclabile care au fost sortate corect.

Așadar, în containere special amenajate pentru plastic, hârtie, sticlă, metal și gunoi menajer pune întotdeauna produsele corecte.