Riscuri pentru copii de a sta în încăperi cu umiditate ridicată

7 februarie, 2019

Știai că expunerea la un mediu cu mucegai crește incidența bolilor respiratorii? Studii efectuate pe copii de vârstă mică, până în 7 ani, au arătat faptul că locuitul pe o perioadă lungă de timp în încăperi cu umiditate ridicată poate cauza afecțiuni respiratorii asociate astmului, dar și disfuncții neurologice precum tulburări de concentrare și anxietate.

Umiditatea reprezintă cantitatea de vapori din aer, valoarea normală situându-se între 40 și 60%. Există situații când, din păcate, aceasta crește la valori anormale, care favorizează riscul de apariție a mucegaiului și ciupercilor. Sporii ciupercilor sau de mucegai sunt răspândiți pe calea aerului și ajung astfel să intre în organism prin intermediul căilor respiratorii sau în contactul mâinilor cu obiecte contaminate.

Iată la ce pericole îți poți expune copilul dacă locuiești în încăperi cu umiditate ridicată și de ce este important să previi apariția ei:

Riscuri pentru copii de a sta în încăperi cu umiditate ridicată

Alergii

Alergia la mucegai este adesea confundată cu astmul deoarece reacțiile sunt foarte asemănătoare. Simptomele care apar sunt în general strănutul frecvent, lăcrimarea excesivă, respirația îngreunată, tusea, congestia nazală sau dimpotrivă secrețiile apoase. Aceste simptome ar trebui să înceteze imediat ce ai eliminat sursa de mucegai.

Astm și alte afecțiuni respiratorii

Infecțiile aparatului respirator sunt foarte des întâlnite în cazul copiilor care trăiesc într-un mediu foarte umed. S-a dovedit că mucegaiurile sunt o cauză a apariției sau a agravării astmului bronșic. De asemenea, sinuzita fungică poate fi cauzată de inhalarea sporilor de mucegai din încăperi cu umiditate ridicată.

Slăbirea sistemului imunitar

Afecțiunile respiratorii comune de genul amigdalitelor, faringitelor, bronșitelor se vor agrava într-un mediu de viață nesănătos, așa cum este o casă cu un aer excesiv de umed, ceea ce va duce în timp la slăbirea sistemului imunitar al copilului și la apariția recidivelor în cazul bolilor acute respiratorii sau agravarea bolilor cronice.

Dureri de cap

În general, locuințele unde există un nivel de umiditate crescut sunt locuințele situate spre nord, unde soarele pătrunde cel mai greu. Astfel, camerele întunecoase și neaerisite devin un mediu prielnic de dezvoltare a mucegaiurilor. Există ciuperci care eliberează anumite toxine despre care se cunoaște faptul că afectează sistemul nervos, cu atât mai mult în cazul unui copil. Un astfel de mediu a fost asociat cu oboseala cronică, apariția dificultății de concentrare și cu durerile de cap.

Micoze

O altă afecțiune ce poate fi cauzată de sporii de mucegai este micoza. Covoarele, în special cele din baie, pot fi o sursă mare de fungi și spori de mucegai, care în contact cu pielea piciorului poate cauza infecții cutanate, cum este infecția micotică.

Dacă organismul copilului tău este puternic, acesta va transmite mesaje, prin tuse și strănut, că în locuința ta există pericol de umiditate ridicată. Dacă însă, sistemul imunitar al copilului este slăbit, starea de sănătate se va deprecia, vor apărea recidive în privința bolilor respiratorii și nu va avea capacitatea să facă față ciupercilor și mucegaiurilor ceea ce poate duce la cronicizarea acestora.

Dacă ai nevoie de un bun specialist în treburile casei, apelează la serviciile ajusto.ro! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!