Rolul perdelelor și draperiilor în casa noastră
5 aprilie, 2019Perdelele și draperiile au un important rol decorativ în amenajarea unei locuințe și pot schimba radical atmosfera unei încăperi. Din acest motiv sunt disponibile într-o mare varietate de culori, forme și materiale, fapt care ne face de multe ori alegerea și mai dificilă.
Când vorbim de amenajări interioare sau despre reamenajare și redecorare ne vom gândi în primul rând la perdele și draperii, accesorii ce trebuie fixate în fiecare cameră. Pentru a avea o lucrare de calitate vom folosi firme specializate a căror experiență și tehnologie folosită îi fac un partener de nădejde.
Ce sunt perdelele și draperiile?
Perdelele și draperiile din material textil sunt accesorii de decor, varianta tradițională, care împodobesc ferestrele din toate camerele locuinței noastre, având un rol important în a aduce o atmosferă de confort în cameră. Aceste elemente de decor pot face camera mai primitoare sau mai rece, pot face un spațiu mai romantic sau mai serios.
- Din punct de vedere al materialelor
Perdelele sunt realizate din materiale ușoare, transparente sau semitransparente, cum ar fi dantela, voalul, organza sau mătasea subțire.
Dormitorul trebuie să fie cea mai liniștită cameră, pentru că aici te odihnești, de aceea perdeaua trebuie să fie semitransparentă, din voal sau organza. Pentru că lumina zilei este sănătoasă în dormitorul copilului, la fel ca în birou și living, perdeaua trebuie să fie mai transparentă, din voal subțire sau dantelă.
Draperiile sunt realizate din țesături grele, cum ar fi jacquard sau catifea și de cele mai multe ori sunt căptușite pentru a fi mai groase. Pentru draperii este de preferat să folosim materiale opace, pentru a oferi intimitate și întuneric.
Draperiile opace din material gros în toate dormitoarele te vor ajuta să blochezi lumina și zgomotul exterior, pentru a avea un somn de calitate. În living materialul poate fi mai subțire, pentru a umbri doar în perioada de arșiță, dar prin imprimeu și culoare poate înviora camera și poate crea o atmosferă mai romantică.
- Din punct de vedere al stilului
Perdelele au un stil casual și sunt de cele mai multe ori lungi cât fereastra sau pot ajunge până la podea.
Pentru ca încăperea să pară mai înaltă putem să folosim perdele lungi, iar pentru a părea mai spațioasă, perdele scurte. Cu toate acestea lungimea perdelelor trebuie să țină cont și de tipul de încăpere, dar și de diferite obstacole, cum ar fi caloriferele de sub fereastră, mobila sau alte utilități.
Draperiile sunt mai formale și sunt aproape întotdeauna lungi până la podea, sau uneori chiar mai lungi creând un efect numit „puddling” pe podea, adică „mătură” podeaua.
- După scop
Perdelele pe lângă aspect, au și un rol funcțional extrem de important. Ele sunt folosite ca acoperitoare de ferestre, deoarece acestea sunt aproape întotdeauna trase cu ușurință, pentru a te proteja de privirile indiscrete ale vecinilor, pentru a crea o lumină difuza, protejând de razele foarte strălucitoare ale soarelui, pentru a crea o atmosferă mai intimă și pentru a păstra o temperatură acceptabilă în casă. Practic scopul lor este de a filtra lumina soarelui. Culoarea și materialul perdelelor trebuie să lase lumina naturală să pătrundă în încăpere. Cu cât sunt mai fluide și mai transparente, cu atât camera va părea mai caldă.
Draperiile sunt folosite în principal pentru decorarea încăperii, de obicei fiind staționare, deoarece se trag mai greu. Rolul atribuit draperiilor este acela de a bloca parțial sau chiar total zona ferestrei, pentru intimitate sau/și izolare de razele solare.
Cea mai bună utilizare este folosirea perdelelor și draperiilor împreună, în combinație, pentru a regla lumina ce pătrunde pe fereastră. Perdelele se utilizează pentru a bloca razele soarelui și draperiile pentru decor, în așa zisa stratificare, deoarece îmbină cele mai bune elemente de decor.
Să nu uităm că perdelele și draperiile trebuie să fie asortate unele cu celelalte. Dacă draperiile sunt mai bogate în modele de design atunci vom opta pentru niște perdele mai simple. În ceea ce privește culorile, este de preferat ca draperiile să fie mai închise la culoare decât perdelele. Draperiile și perdelele pot fi combinate în multe feluri, astfel încât vei avea mai multe opțiuni de personalizare și de decorare a casei. Cea mai des întâlnită variantă este cea în care draperiile opace sunt îmbinate cu perdele transparente, astfel încât să poți lăsa lumina să intre în cameră atunci când vrei, fără a renunța la intimitatea oferită de o perdea.
Importanța perdelelor și draperiilor în amenajarea locuinței
Perdelele și draperiile din material textil pot da ușor o nouă față unui interior și pot fi accente care să scoată în evidență orice spațiu. În lumea țesăturilor există de la pattern-uri geometrice îndrăznețe, la modele tradiționale reinterpretate sau motive vegetale delicate. Perdelele și draperiile, toate aceste accesorii completează imaginea unui spațiu de locuit și îl fac mult mai confortabil, alegerea perdelelor și a draperiilor trebuind să fie cântărită bine încă de la început.
Perdelele și draperiile pot crea un spațiu coerent și unitar
Repetarea culorilor și a modelelor este una dintre cele mai ușoare metode pentru crearea unui spațiu coerent și unitar. Folosirea acelorași culori poate deveni obositoare, dar nuanțe cu tonalități diferite, din aceeași familie pot deveni accentele necesare definirii unui interior mai interesant. Se poate lua culoarea din opera de arta preferată, așezată în camera de zi, și transpune apoi în nuanțele covorului, a pernelor de pe canapea sau a perdelelor, fiind o modalitate subtilă de a da coeziune. Se pot folosi modele din aceeași familie de forme, cum sunt, de exemplu dungile, folosite însă cu diferite grosimi și orientări, atent dozate pentru o imagine armonioasa.Galeriile care susțin perdelele și draperiile sunt șine care se fixează în perete, dar de cele mai multe ori în tavan, operațiune migăloasă, dar care dacă este făcută de profesioniști în amenajări interioaredevine cu siguranță un succes.