Salteaua de pat – raiul microbilor

14 februarie, 2019

În fiecare seară, după ce stingi lumina și te bagi în patul călduros, îți dorești să ai un somn lin și presărat cu vise frumoase. Însă, nu te așezi bine, că nasul începe să ții se înfunde, iar o tuse seacă se pornește din senin și pare că nu-ți dă pace? Nu sunt monștrii întunericului, deși am putea să le spunem așa, dar este un semn clar că salteaua ta are nevoie de o curățare eficientă și asta cât mai repede.

Iată motivele care ar trebui să te determine să cureți salteaua, mai ales dacă o ai de mai mult de 1 an:

Transpirație

Fie vară, fie iarnă, orice om transpiră. Nimeni nu vrea să se trezească ud leoarcă în mijlocul nopții în acest lucru se întâmplă din varii motive: temperaturile ridicate, gripa, bufeurile asociate menopauzei, tratamentul cu anumite medicamente sau hiperhidroza. Și chiar dacă salteaua patului este învelită cu un cearșaf, acest lucru nu înseamnă că este protejată de picăturile de sudoare. Cearșaful va absorbi o parte din transpirație, însă dacă aceasta nu este protejată cu un material impermeabil atunci cu siguranță vei vedea pete îngălbenite de sudoare care s-a scurs de-a lungul timpului în saltea.

Acarieni

Acarienii cauzează 44% dintre alergii fiind numărul doi din topul alergiilor, după polen. Cunoscuți sub numele de acarieni de praf, micile creaturi microscopice colonizează casele noastre, îndeosebi saltelele. Acarienii se hrănesc cu celulele moarte ale pielii și preferă locurile calde și umede, de aceea se răspândesc rapid în medii propice așa cum sunt saltelele paturilor, pernele sau covoarele. Alergia la acarieni este provocată de deșeurile lor și se manifestă prin strănut, mâncărime nazală, secreții nazale apoase sau dimpotrivă nas înfundat, lăcrimare și mâncărime oculară. Punctul lor slab sunt temperaturile foarte ridicate, astfel curățarea saltelei cu aburi uscați, la temperaturi foarte ridicate, te va scăpa rapid și eficient de acarieni.

Urină

Probabilitatea ca micuțul tău să facă pipi în pat este foarte mare, părinții știu acest lucru, deoarece este un aspect normal în etapa de dezvoltare și trecere de la scutec la lenjerie. Același lucru se poate întâmpla și dacă te-ai decis să adopți un animal de companie. Dacă nu ai apucat să o protejezi cu o husă impermeabilă și vrei să elimini mirosul neplăcut de urină, atunci trebuie să o cureți eficient pentru a-i prelungi durata de viață.

Mucegai

Primul semn care îți poate transmite că ai mucegai sub sau în saltea este mirosul specific de pământ ud. În camerele unde există un nivel de umiditate foarte ridicat, probabilitatea ca salteaua să aibă mucegai este foarte mare. O saltea cu pete de mucegai se observă după aspectul înnegrit în anumite zone. Din păcate, mucegaiul este responsabil de producerea multor afecțiuni, cum sunt cele respiratorii (astmul) sau bolile de piele precum dermatitele sau micozele.

Resturi alimentare

Poate că îți place să mănânci la film în mijlocul patului, dar micile accidente i se întâmplă oricui. Particulele fine din resturile alimentare și lichidele scurse în țesătura saltelei vor provoca în timp mirosuri neplăcute, mucegai și bacterii.

Cercetătorii sunt de părere că o pernă de mărime medie poate ajunge să conțină miliarde de creaturi microscopice. Același lucru este valabil și în cazul saltelelor care se pot transforma pe parcursul a cinci ani de zile în adevărate focare de infecție. Dacă nu vrei să ajungi în acest punct apelează la o curățare profesională iar salteaua ta va arăta ca nouă!