Sfaturi utile pentru achiziționarea unui televizor

29 august, 2018

Pe o piață care evoluează continuu, unde producătorii introduc în mod constant noi tehnologii, asigurând pentru cea mai bună calitate a imaginii, cumpărarea unui televizor nou poate reprezenta o problemă destul de serioasă.

Este de la sine înțeles că alegerea televizorului trebuie făcută în funcție de bugetul pe care îl avem și de avantajele de care vrem să ne bucurăm. După ce îl cumperi apare o nouă problemă, dacă acesta se montează pe perete sau nu. În cazul în care ai nevoie de asistență pentru montarea televizorului pe perete nu pregeta nici un moment și apelează la specialiștii noștri atât pentru suport tehnic, cât și pentru execuție. Profesioniști de primă mână te vor ajuta în rezolvarea problemei.

Totuși, până ajungi la montaj. pentru a fi capabil să alegi televizorul care se potrivește perfect nevoilor tale, este recomandat să urmați pașii de mai jos.

Ce diagonală alegi pentru televizor

Este indicat ca diagonala televizorului să țină cont de distanța de la care este urmărit. Un ecran prea mic înseamnă că nu vă veți bucura de conținutul vizualizat, pierzând din calitate, în timp ce un ecran prea mare poate deveni deranjant, pentru că stând prea aproape se văd pixelii. Regula spune că distanța dintre ochi și ecran să fie 1,5 ori mai mare decât diagonala televizorului.

Diagonala televizorului

Distanța mimimă la ecran Distanța maximă la ecran

24 inch ( 61 cm)

0.8 m 2.5 m

26 inch ( 66 cm)

1.0 m

3.0 m

32 inch ( 82 cm) 1.2 m

3.5 m

37 inch ( 94 cm)

1.3 m 4.0 m

40 inch (102 cm)

1.5 m

4.5 m

42 inch (107 cm) 1.7 m

5.0 m

46 inch (117 cm)

1.9 m 5.5 m

47 inch (119 cm)

1.9 m

6.0 m

55 inch (140 cm) 2.0 m

6.5 m

60 inch (152 cm) 2.3 m

7.0 m

Trebuie precizat că regula acesta are aplicabilitate în special atunci când este vorba de televizoarele HD Ready și Full HD, în cazul televizoarelor cu rezoluție Ultra HD se poate sta de două ori mai aproape de ecran.

La alegerea diagonalei, pe lângă distanța de la ochi la televizor va trebui să ținem cont și de câte persoane vor privi în același timp la televizor, precum și care va fi poziția lor față de acesta.

Ce rezoluție alegi pentru televizor

Pentru a fi prelucrate imaginile trebuie mai întâi să fie digitalizate, adică împărțite în multe elemente mici, atât de mărunte, încât fiecare element să aibă o singură culoare, sau măcar o singură culoare clar dominantă. Aceste elemente se numesc pixeli și cu cât sunt mai mici și mai numeroși, prezentarea integrală a imaginii pe un ecran poate atinge o calitate optică foarte înaltă.

Rezoluția digitală reprezintă „dimensiunile” în pixeli ale unei imagini dreptunghiulare, adică lungime x lățime. Calitatea imaginii este foarte mult influențată de rezoluție, care reprezintă o măsură a clarității sau a gradului de detaliere a unei imagini digitale.

▪️ Televizoarele HD Redy afișează rezoluții de 1366 x 768 sau 1280 x 720 pixeli, respectând standardul 720p, sunt și cele mai ieftine, dar diferența de preț este una neglijabilă, nerecomandabile deoarece tehnologia fiind foarte veche, în curând probabil vor dispărea de pe piață.

▪️ Televizoarele Full HD sunt cele care afișează o rezoluție 1080p, adică de 1920 x 1080 pixeli. Modelele acestea sunt cele mai comune în acest moment, prețurile fiind foarte convenabile.

▪️ Televizoarele Ultra HD 4K afișează o rezoluție 2160p, adică de 3840 x 2160 pixeli, sunt recomandate în special atunci când vorbim de o diagonală foarte mare și imaginile filmate la rezoluție 4K, numărul de pixeli afișat pe ecran fiind de patru ori mai mare decât al televizorului Full HD.

Deși televizoarele 4K încep să câștige teren, cele Full HD (1920 x 1080 pixeli) au rămas în topul preferințelor cumpărătorilor, ele necesitând un buget mediu alocat alegerii unui televizor, având o calitate rezonabilă a imaginilor redate.

Ce alegi LED sau OLED

Tehnologia de construcție a ecranului este un alt aspect care are un cuvânt de spus în alegerea televizorului, de actualitate fiind doar LED sau OLED.

▪️ Ecranele LED au un unghi bun de vizibilitate, au durată de viață destul de mare și consum decent.

▪️ Ecranele OLED înseamnă un consum mai mic de energie, o luminozitate mai bună, un unghi de vizualizare mai bun și mult mai larg, un panou incredibil de subțire. Singurul lor dezavantaj constă în prețul destul de piperat.

Contrastul și rata de refresh

Contrastul reprezintă diferența dintre cel mai deschis și cel mai închis pixel afișat de televizor. Cei mai mulți producători scot la înaintare contrastul dinamic, nu pe cel nativ, static. Pentru că primul este cel care „are multe cifre” și un impact „WOW” asupra consumatorului de rând. Atunci când alegem un nou televizor atenția noastră trebuie să fie îndreptată către contrastul nativ, acesta fiind cel mai important.

Rata de refresh ne spune cât de des se reîmprospătează imaginea pe ecran, iar aceasta se măsoară în herți, unde 1 Hz = 1 imagine pe secundă. O rată de refresh mai mare înseamnă că ne vom lovi mult mai rar de acel efect de blur care apare în cazul scenelor cu mișcări rapide, cele care sunt specifice competițiilor sportive sau filmelor de acțiune. Și aici avem un refresh dinamic, care este folosit ca strategie de marketing de majoritatea companiilor, acest refresh dinamic al televizoarelor având diferite denumiri precum Clear Motion Rate, Motionflow XR, Perfect Motion Rate sau Dynamic MCI.

Cât de „smart” trebuie să fie televizorul

Un Smart TV reprezintă multiple funcții care să faciliteze conexiunea la internet, redarea de conținut online, descărcarea aplicațiilor sau jocurilor și accesarea siteurilor de socializare. Odată cu apariția sistemelor de operare pentru televizoare, Android, Firefox, WebOS, Tizen, funcțiile „smart” s-au dezvoltat și au devenit un „must have” al modelelor de top, permițând sincronizarea telefonului inteligent cu televizorul și astfel permițând transmiterea comenzilor de pe acesta.

Conectivitatea

Trebuie să urmărești dacă televizorul dorit are următoarele mufe:

▪️ HDMI cu care să poți conecta mai multe deviceuri la el. Se recomandă cel puțin 4 porturi HDMI. Pentru tehnologie Ultra HD trebuie să oferim suport pentru HDMI 2.0, ce oferă o rată de transfer de 18 Gbps, față de 10 Gbps, cât oferă HDMI 1.3.
▪️ Wi-Fi incorporat, ceea ce este diferit de Wi-Fi Ready. Un televizor Wi-Fi Ready va necesita echipament suplimentar pentru a se putea conecta la rețeaua wireless de acasă
▪️ USB cu care să poți reda conținut de pe suporturi externe.
▪️ RJ45 care în cazul „smart” TV, asigură conexiunea la internet.
▪️ Ar mai fi de luat în calcul mufele pentru ieșirile audio-video, pentru boxe sau căști.
▪️ Standardul DVB este folosit pentru transmiterea televiziunii digitale prin cablu.
▪️ Prezența unui „slot CI+” este folosit cu un Smart Cam ce înlocuiește clasicele decodoare.

Este necesară alegerea unui televizor pentru gaming

Atunci când vine vorba de alegerea unui televizor pentru gaming trebuie ca atenția să se îndrepte către rezoluția televizorului, timpul de răspuns pe care îl are ecranul și input lagul, adică în cât timp își dă seama televizorul că ai apăsat pe un anumit buton al manetei. Să nu uităm însă nici de conectorii pe care îi avem la dispoziție, mai ales dacă televizorul este unul cu rezoluție 4K, situație în care este necesară prezența unui port HDMI 2.0. Este o opțiune care poate solicita foarte mult bugetul.

Televizoarele 3D

Nu foarte multe persoane sunt atrase de conținutul 3D, iar asta se vede din vânzările de televizoare 3D ce au devenit din ce în ce mai slabe în ultima perioadă. În plus, inclusiv producătorii nu au mai lansat pe piață noi generații de televizoare 3D. În cazul în care ești interesat de această tehnologie află că ai de ales între două posibilități:

▪️ Tehnologia 3D cu ochelari activi, care se sincronizează cu televizorul. Fiecare ochi va vedea imaginea care îi este destinată acestuia, astfel încât să se creeze acel efect 3D. Această tehnologie aduce mai multe avantaje, printre care o calitate mai bună a imaginilor redate de televizor și efecte 3D mai ample.

▪️ Tehnologia 3D cu ochelari pasivi, ce nu necesită sincronizare cu televizorul. Pe ecranul televizorului sunt redate simultan două imagini polarizate, câte una pentru fiecare ochi, iar ochelarii permit ochilor să vadă doar imaginea care le este destinată. Dezavantajul este reprezentat de faptul că se înjumătățește practic rezoluția imaginilor, care nu vor mai fi chiar atât de clare.

Stabilirea unui buget pentru alegerea unui televizor

Este logic că bugetul ce trebuie alocat nu este pe ultimul loc în alegerea unui televizor, dar l-am pus în această poziție pentru a ști ce să căutați și ce conpromisuri să faceți la alegerea făcută.

Trebuie să știi, înainte de a alege televizorul preferat, pe ce bani te bazezi. Prețul unui televizor variază de la 500 de lei, modelele mai vechi, cu tehnologie învechită, și pot depăși lejer 5.000 lei, modelele noi, cu funcții smart și tehnologii de ultimă generație. Iată așadar de ce este bine să avem încă de la început stabilit un buget și dacă ne permitem sau nu să îl depășim. Totuși, când îți alegi televizorul gândește în viitor, pe termen lung și optează pentru tehnologii noi, care sigur vor fi de actualitate și peste 2-3 ani.

Brandul

Avem foarte multe variante de branduri, de la cele chinezești, fabricate în Japonia sau local. Avem modele foarte bune de la branduri necunoscute, dar și modele scumpe de la branduri mai cunoscute. Trebuie doar să vedem dincolo de o marcă sau alta și să ne orientăm spre ceea ce avem nevoie.

Pe piața românească avem branduri precum Samsung, Toshiba, LG, Sharp, Sony, Utok și Panasonic. Sigur că mai găsim și alte branduri precum Daewoo, Finlux, Smart Tech, Star Light, Blaupunkt sau chiar Orion, dar pe multe dintre ele s-ar putea să le vedem cu aceleași componente, asamblate în Asia și branduite pe parcurs.