Soluții pentru o casă mai sănătoasă

16 noiembrie, 2018

În orice casă există mii de bacterii, unele inofensive pentru organism, altele deosebit de periculoase. Cele mai multe sunt aduse din mediul exterior prin intermediul… pantofilor. Exact, ai citit bine, chiar dacă la prima vedere pantofii tăi cei noi par foarte curați, după o plimbare în oraș, te poți întoarce acasă, cu peste 400.000 de bacterii diferite, pe talpă.

Câteva reguli de prevenție și o rutină de curățenie sunt necesare pentru a avea o casă sigură. Începem?

Soluții pentru o casă mai sănătoasă

1 Nu intra încălțat. Cercetători din cadrul Universității din Arizona au constatat că există aproape 421.000 de bacterii diferite prezente pe suprafaţa tălpii a 96% dintre pantofi. Chiar dacă la prima vedere par curați, talpa lor poate conține bacterii periculoase precum Klebsiella pneumonia (care provoacă pneumonii sau infecţii ale tractului urinar), Serratia ficaria (care provoacă infecţii respiratorii), precum şi Salmonella sau E.coli.

2 Curăță covoarele periodic. Resturile de mâncare, acarieni, polen, păr uman și păr de la animale, celule moarte și multe alte substanțe sunt hrană pentru bacterii. Studii efectuate despre igiena casei au relevat faptul că un nivel periculos de mare de bacterii (Salmonella, Listeria, Campylobacter și Norovirusuri) se găsesc în covoare. De exemplu, virusul Norwalk (cunoscut și sub numele bacteria vărsăturilor de iarnă care provoacă gripa stomacului) poate supraviețui pe un covor necurățat chiar și o lună. Cel mai sigur mod de a ne asigura că eliminăm bacteriile din covoare este curățarea periodică (de două ori pe an) la o spălătorie profesională.

3 Dezinfectează obiectele cu care intri des în contact. Nu trebuie să dezinfectezi casa de la cap la coadă permanent, pentru că și bacteriile au rolul lor important, inclusiv în funcționarea normală a organismului uman. Dar, mai ales atunci când ai un copil mic care bagă orice în gură, este bine să cureți periodic obiectele pe care le folosiți cel mai des (clanțe uși, telecomandă, telefon, chei).

4 Elimină mucegaiul. Des întâlnit în interiorul caselor, mucegaiul este un factor declanșator pentru alergii și boli respiratorii, precum astmul. Permite aerului să circule în toate camerele, inclusiv în cele cu potențial de dezvoltare al mucegaiului precum bucătăria și baia, și aerisește zilnic, timp de 15-20 de minute, indiferent de anotimp.

5 Elimină acarienii de praf. Poate că sfatul corect ar fi încercați să elimini sursele de acarieni și să ai cât mai puține covoare, draperii groase și pături și jucării pufoase, considerate sursele importante de acarieni. Însă, aspiratul, scuturatul și spălatul acestor obiecte colectoare de praf sunt importante pentru a elimina pe cât posibil. De asemenea, lenjeria de pat trebuie spălată periodic la temperaturi de peste 60 de grade C și este nevoia ca dormitorul să fie aerisit în fiecare zi, deoarece acarienii se dezvoltă în special într-un mediu umed și cald.

6 Redu numărul de agenți de curățare toxici. Oțetul de mere, lămâia, bicarbonatul de sodiu sau sarea sunt câteva dintre ingredientele naturale cu care îți poți curăța casa în mod natural, netoxic. Soluțiile performante de curățat care se găsesc în prezent conțin agenți chimici dăunători pentru organism, mai ales pentru persoanele care suferă de alergii, afecțiuni respiratorii sau sistem imunitar scăzut.

Dacă ai nevoie de un bun specialist în treburile casei, apelează la serviciile ajusto.ro! Plata online, costuri fixe, fără bacșiș!