Sticla în design interior: 5 tipuri folosite frecvent în amenajare

Sticla în design interior: 5 tipuri folosite frecvent în amenajare

14 iunie, 2022

Când vine vorba de materiale de design interior strălucitoare, sticla este, fără îndoială, în fruntea listei. Este unul dintre cele mai utilizate materiale în industria arhitecturală. Există mai multe tipuri de sticlă folosite în amenajări interioare.

Sticla oferă un potențial mare în transformarea unui spațiu atât din punct de vedere practic, cât și din punct de vedere estetic, iar progresele recente în tehnologie au mărit și mai mult aceste posibilități. Sticla folosită pentru ferestre este adesea considerată ca o fațetă pur practică a arhitecturii și construcțiilor, dar ea joacă un rol important și în designul interior.

Iată 5 tipuri de sticlă folosite frecvent în amenajarea interioară:

sticla in amenajare interioara

1. Sticlă cu model sau sticlă texturată

După cum sugerează și numele, sticla cu model are un design decorativ în relief pe suprafața sa. Ar putea fi un model geometric colorat sau doar o textură simplă. Cărămida din sticlă este folosită frecvent în spațiile care necesită intimitate, dar să transmită suficient de bine lumina.

Textura de pe suprafața de sticlă împiedică vederea clară a obiectului când este văzut prin sticlă. Se folosește cu precădere în săli de conferințe, holuri, restaurante, cabine de duș și ferestre spre exteriorul casei unde nu se pun perdele sau draperii.

2. Sticlă transparentă

Sticla transparentă este cel mai comun tip de sticlă prezent în amenajări. Nu are nicio nuanță, este perfect transparentă și nu este la fel de rezistentă ca sticla laminată. Sticla transparentă permite trecerea a aproape 80-90% din lumina vizibilă.

Poate fi folosită cu precădere pentru ferestrele casei, dar și în alte scopuri decorative. Se poate folosi ca perete interior sau poate fi turnată într-o chiuvetă de tip vas din sticlă transparentă sau într-o chiuvetă de tip blat. De asemenea, calitatea sa de transmisie îl face un material ideal pentru realizarea lămpilor și candelabrelor.

3. Sticlă opacă sau Spandrel

Sticla Spandrel este geamul opac care ascunde componente structurale ale clădirii, cum ar fi coloane, podele, sisteme și orificii de ventilație etc. Vine în multe culori și, prin urmare, poate fi folosită în locații versatile pentru a completa interioarele. Este opacă și reflectorizantă în exterior.

Aspectul uniform al sticlei opace dă un aspect îngrijit spațiului. Pentru că este un material maleabil, poate fi turnată și modelată chiar și în formă curbată, cum este chiuveta. De asemenea, este de 5 ori mai puternică decât sticla tradițională. Sticla opacă își găsește aplicație și în interiorul bucătăriei. Poate fi folosit pentru a acoperi dulapurile sau blatul de bucătărie și pereții în locul gresiei clasice.

4. Sticlă reflectorizantă

Sticla reflectorizantă este o sticlă transparentă cu un strat metalic care reflectă căldura. Este folosită în construcții ecologice pentru a reduce consumul de energie al clădirilor. Previne pierderile de căldură din interiorul clădirii și câștigul de căldură din exteriorul clădirii. Deși finisajul este de obicei metalic, acesta poate avea și un aspect colorat.

Un alt avantaj al utilizării sticlei reflectorizante este că reduce strălucirea, ceea ce oferă medii confortabile de lucru la birou sau acasă. Finisajul metalic blochează vederea oamenilor care stau în fața geamului. Aplicația sa principală este pentru fațade, dar mulți arhitecți și designeri îndrăzneți o folosesc și în amenajările interioare.

5. Sticlă laminată securizată

Sticla laminată securizată este o sticlă puternică, proiectată pentru o mulțime de utilizări deoarece se comportă foarte bine la stres mecanic. Grinzile din sticlă sunt fabricate pentru a oferi un suport structural pentru diverse aplicații cum ar fi luminatoarele, pardoselile din sticlă și scările interioare. De asemenea, sticla laminată securizată se folosește pentru balustrade din sticlă sau vitrine.

preloader