Stilul minimalist – Arta simplității în design interior

Stilul minimalist – Arta simplității în design interior

13 mai, 2022

Asociat cu celebra sintagma atribuită arhitectului și designerului Mies van der Rohe, „Less is more”, stilul minimalist este un curent estetic în aparență auster, în care accentul este pus pe puritatea formelor și simplitatea liniilor.

Cei mai mulți oameni astăzi sunt familiarizați cu stilul minimalist, în conceptul său, care implică evidențierea lucrurilor și scoaterea lor din ambalaj, până la forma lor cea mai de bază. Acest concept poate fi aplicat la orice, de la artă și stil de viață la arhitectură și design interior.

Linii curate, reductive, dezordonate, monocromatice, simplitate, „mai puțin înseamnă mai mult”, acestea sunt doar câțiva din termenii și conceptele care vin imediat în minte atunci când te gândești la stilul minimalist.

Este imposibil să negi seninătatea și frumusețea simplă atunci când te confrunți cu un interior în stilul minimalist rezolvat, dar pe de altă parte trebuie să înțelegi că acesta nu reprezintă doar câteva piese de mobilier pe un fundal alb, lăsând spațiul să se simtă rece, neocupat și fără personalitate.

stilul mimimalist

Ce este minimalismul?

Apărut în anii ’60 ca o reacție la surplusul de culoare și detalii caracteristice formelor precedente de artă, fenomenul minimalismului a început să ia cu adevărat amploare un deceniu mai târziu. Stilul minimalist își propune, pe cât de mult se poate, o minimalizare a numărului de culori, forme, texturi și linii. Un design în stilul minimalist este caracterizat de linii drepte, forme foarte simple și o atmosferă cât mai aerisită.

De multe ori, minimalismul înseamnă să păstrezi un spațiu simplu, nu neapărat ordonat, cu o paletă în mare parte monocromatică, unde culoarea este folosită ca accent. Stilul minimalist și funcționalitatea merg mână în mână.

Un spațiu cu design minimalist încorporează un plan de podea deschis, multă lumină și mobilier simplu, care sunt bine construite și confortabile. Toate acestea creează un spațiu liniștitor și primitor, care are o estetică atemporală.

Caracteristicile designului minimalist în designul interior

  • Minimalismul ca stil de amenajare interioară vizează simplificarea fiecărui element al decorului. În spațiul minimalist se regăsește doar strictul necesar, în schimb lumina naturală este prezentă din abundență.
  • Creează spații deschise oriunde este posibil și evită pereții despărțitori care nu au un rol important în compartimentarea casei. Bucătăria este de regulă open space, incluzând sufrageria și livingul, uneori și holul. Se fluidizează astfel traficul din casă, se mărește vizual spațiul și se facilitează interacțiunea socială. Dezavantajul fiind absența intimității.
  • Paleta cromatica este neutră, mobilierul multifuncțional și încăpător, configurația în plan deschis acolo unde este posibil, iar obiectele decorative lipsesc.
    Culorile pot fi plictisitoare sau luminoase, dar în nici un caz stridente. Ele surprind printr-un contrast cromatic elegant.
  • Stilul minimalist se mândrește cu forme extrem de simplificate. Piesele sunt de forme geometrice, pătrate, dreptunghiulare, rotunde, iar suprafețele sunt curate, fără decoruri și fără detalii.
    Mobilierul este simplu, funcțional și raționalizat, nimic nefiind prea mare sau flamboaiant, nici în accesorii nici în decor. Minimalismul este definit în cele din urmă prin funcționalitate și linii ultra-curate.

stilul mimimalist

  • Mobilierul și accesoriile minimaliste se concentrează pe funcționalitate și utilitate. Suprafețele plane, netede și liniile puternice și curate creează declarații îndrăznețe care subliniază natura esențială a fiecărui element. Nu vei găsi mobilier și accesorii cu model înalt sau ornamentații foarte detaliate. În schimb, accentul se pune pe puritatea și simplitatea formei.
  • Banchetele și suprafețele clare și curate, pereții goi cu lucrări de artă minime și eliminarea dezordinii, sunt, de asemenea, esențiale pentru crearea unui spațiu minimalist.
  • Paleta de culori monocromatice formată din alb, bej și gri este tipică spațiilor cu design minimalist.
  • Asigură suficientă lumină naturală în fiecare încăpere, pentru o atmosfera cât mai caldă.
  • Optează pentru un aspect unitar în tot apartamentul. Folosește o gama restrânsă de materiale și culori, păstrând continuitatea dintr-o încăpere în alta.
  • Adaugă personalitate căminului cu ajutorul finisajelor pentru tavan, pereți și podea, dar cu măsură. Ideal este să păstrezi majoritatea suprafețelor cât mai simple și să accentuezi doar câteva cu ajutorul materialelor texturate.
  • Uită de baghetele și casetele decorative din polistiren pentru tavan și pereți, de dulapurile bogat ornamentate și de mobilierul cu picioare arcuite. Fiecare element din decor trebuie să fie simplificat.

stilul mimimalist

Cum faci un spațiu minimalist să pară cald și primitor

Spațiile minimaliste pot fi recunoscute instantaneu pentru aspectul lor clar, curat, fără dezordine și monocromatic. Dezordinea spațiului ajută la dezordinea minții și la crearea unui sentiment de calm vizual. Cu toate acestea, unele modele minimaliste riscă să pară puțin însuflețite.

Pentru a evita acest lucru și pentru a te asigura că spațiul cu design minimalist are și o senzație primitoare, există câteva mici atingeri pe care le poți face. Fie că este vorba de bucătărie, dormitor sau spațiu de locuit, iată câteva modalități de a adăuga căldură și culoare camerelor amenajate în stilul minimalist.

  • Combină diferite nuanțe și texturi. Atunci când folosești o paletă de culori monocromatice, o modalitate excelentă de a aduce căldură spațiului este prin încorporarea diferitelor nuanțe și amestecarea texturilor. De exemplu, utilizarea tapetului de in și a țesăturilor și covoarelor din lână moale în dormitor adaugă o căldură liniștitoare. În baie, textura și granulația modelelor de faianță pot adăuga interes vizual, menținând în același timp o paletă de culori neutră, în timp ce accesoriile din lemn pot înmuia elemente puternice, albe sau din beton.

stilul minimalist

  • Încorporează textile. În general ele adaugă textură și oferă un plus de dimensiune și căldură unui spațiu. Draperia, așternuturile, pernele și covoarele de suprafață din diferite textile, cum ar fi inul, lâna și bumbacul, sunt doar câteva exemple despre cum poți adăuga căldură și confort unei încăperi, menținând în același timp un stil minimalist.
  • Adaugă mici accente de culoare. Ca să energizezi spațiul fără să pierzi ceva din puritatea și simplitatea avută de stilul minimalist, poți combina albul cu o culoare precum roșu, verde, albastru sau orange. Cu cât nuanțele sunt mai intense, cu atât vor lumina mai mult încăperea, iar dacă sunt mai pale, atmosfera va fi mai primitoare și relaxantă.

Ca o concluzie, esența designului minimalist este să reducă formele și culorile la cele mai simple stări, pentru a crea spații aerisite, luminoase și elegante. Paleta de culori cuprinde nuanțe naturale deschise și moi, cum ar fi griurile reci și calde.