Stucco venetiano: Ce este și care sunt avantajele acestei tencuieli decorative
28 martie, 2022În zilele noastre, în orice discuție despre tencuiala decorativă, nu se poate trece cu vederea cea mai renumită și admirată formă a sa, tencuială decorativă italiană sau stucco veneziano.
Este un tip de vopsea decorativă folosită în Italia de câteva secole, cu care meșterii obișnuiau să vopsească locuințele oamenilor foarte bogați.
Stucco venetiano: Scurtă istorie
Omul a avut întodeauna o plăcere deosebită pentru a se încadra în frumos, în a-și decora pereții interiori ai adăposturilor. Pereții peșterilor în care locuiau au fost ornați cu scene de vânătoare și din viața de zi cu zi, primii artiști folosind pigmenți de pământ legați cu ajutorul grăsimilor animale. În Egiptul și Grecia Antică se foloseau culorile primare pentru vopsirea locuințelor, a templelor și a instituțiilor.
Romanii au folosit pictura murală, amestecând pământurile și pigmenții pe bază de plante cu lianți pe bază de apă, pentru a picta fresce cu forme decorative, a crea efecte de marmură, cât și alte forme de ornamentare a pereților. În perioada următoare, perioada clasică, se folosesc efecte decorative care imită marmura sau lemnul, așa numitele „trompe l’oeil”, ca iluzii optice sau efecte 3D timpurii.
La mijlocul secolului al XVI-lea, în timpul Renașterii, finisajul de tip marmorino a fost reintrodus în Veneția și folosit în exterior pentru zidăria de ipsos. Până în secolul al XVII-lea au fost dezvoltate mai multe tipuri de tencuieli decorative interioare, cel mai notabil fiind stucco veneziano, care creează un efect lucios, de lustru, regăsit în palatele și vilele din Veneția chiar și astăzi.
Aplicarea acestei tencuieli, stucco veneziano, este un proces consumator de timp, care necesită răbdare și pricepere, astfel încât această slujbă era limitată doar profesioniștilor artizani.
Ce este stucco veneziano?
Stucco veneziano este în general un amestec de var stins amestecat cu praf de marmură, cuarț sau caolin, colorat cu pigmenți sau o masă care se formează prin amestecarea apei cu clei, la care se adaugă uneori ipsos, alabastru sau alte substanțe. Când hidroxidul de calciu care este prezent în var intră în contact cu bioxidul de carbon, stucatura se întărește.
Această tencuială decorativă se aplică într-o varietate de moduri pentru a produce diferite efecte vizuale, atât în cazul pereților, cât și al tavanului. Materialul, pe de altă parte, poate fi lustruit, sculptat sau modelat pentru a crea diferite forme sau pentru a obține efecte decorative.
Ceea ce face stucco veneziano cu adevărat special este faptul că aplicarea este destul de greoaie, meșterul având nevoie de o atenție sporită. Acesta trebuie să se ocupe de perete, fără a solicita ajutor din partea altcuiva, trebuie să își țină mâna într-o anumită poziție pentru a nu genera greșeli și trebuie să aplice vopseaua în diagonală, în așa fel încât să nu se vadă liniile de aplicare după uscare.
Pentru a utiliza corect stucco și pentru a obține finisajul dorit, trebuie aplicate mai multe straturi cu ajutorul unei spatule, datorită căreia materialul poate fi netezit până când suprafața este lustruită și strălucitoare. În plus față de dificultatea aplicării sale, este important să știi cum să cureți spațiul de lucru după terminarea procesului pentru a-l menține.
De ce să alegi stucco veneziano?
Există numeroase beneficii care recomandă această vopsea stucco:
- Unicitatea. Stucco veneziano este o decorare nu foarte răspândită, fiind scumpă și mai dificil de executat, ceea ce dă privilegiul casei în care este folosit să fie mai deosebită.
- Rezistența. Un perete decorat în acest fel poate să reziste zeci de ani, spre deosebire de pereții obișnuiți. Singura condiție este respectarea tuturor regulilor impuse de producător și în plus aplicarea trebuie făcută de un meșter specializat și cu experiență.
- Întreținerea ușoară. Materialul este lavabil ceea ce face întreținerea deosebit de ușoară. Practic, în bucătării și băi, poate să înlocuiască cu succes faianța, iar în dormitor și living se poate miza pe o estetică perfectă, fără a solicita timp mult pentru întreținere. Simpla ștergere cu o cârpă umedă poate să fie suficient pentru îngrijire.
- Diversitate. Este una din cele mai interesante soluții prin care poate fi îmbogățit aspectul unei încăperi. Poate să fie folosit oriunde, începând cu baia și bucătăria, și terminând cu livingul și dormitorul. Trebuie doar culoarea să fie bine aleasă pentru a obține rezultate incredibile.
Din păcate, marele neajuns al acestui material este faptul că nu este foarte ieftin. Pe lângă faptul că un kg de stucco veneziano poate ajunge la peste 10 euro, este nevoie să plătești manopera pe metru pătrat destul de mult, rezultând un buget suficient de încărcat.
Ce trebuie să știi despre aplicarea acestei tencuieli decorative
Astăzi, chiar dacă există numeroase produse care promit o aplicare ușoară și un efect decorativ perfect, indiferent de cine aplică vopseaua, trebuie să știi că în general, stucco veneziano rămâne printre puținele efecte decorative care nu pot fi aplicate de oricine.
E recomandat să apelezi la un profesionist, care are experiență în lucrări de amenajări interioare. Acest tip de tencuială decorativă se aplică folosind spatula și nu pensula. Modul de aplicare este delicat și destul de dificil, deoarece există multe momente pe parcursul procesului de vopsire, când se poate greși și din păcate, greșelile nu se pot remedia.
Dacă s-a greșit în aplicare, la nivelul suprafeței peretelui, trebuie lăsat să se usuce, apoi peretele trebuie șlefuit și numai după aceea se poate relua toată operațiunea. Este esențial, de asemenea, să se lucreze într-un anumit ritm, cu o anumită dexteritate, astfel încât să nu apară niște motive repetate, mecanice, pe suprafața peretelui. Totul trebuie să pară cât mai natural.
Din toate aceste considerente, este indicat să apelați la profesioniști. Efectul final de stucco veneziano se obține prin suprapunerea a 3 straturi aplicate prin aceeași metodă, protejate de un strat de ceară. Materia primă din care este realizată vopseaua decorativă de tip stucco este creta. Peretele este așadar absorbant, nu este deloc lavabil și prin urmare, se va murdări foarte repede. De aceea, este indicată folosirea unui film protector de ceară.
Când se respectă condițiile de lucru, rezultatul este spectaculos, calitatea este ireproșabilă, iar durată de viață a acestui finisaj este de zeci de ani, atâta timp cât bineînțeles, se respectă și condițiile de întreținere de bază, valabile în cazul oricărui perete, indiferent de zugrăveală.
Dacă ai nevoie de un meșter în amenajări interioare, apelează la profesioniștii Ajusto.ro!