Tencuială scoarță de copac: ce e bine să știi despre decorarea casei la exterior
17 mai, 2021Atunci când ne mutăm într-o nouă casă sau chiar construim una, deseori ne gândim la cum va arăta interiorul, la ce culoare ne vom opri pentru pereții, ce tip de pardoseală să alegem și ce stil de mobilă va merge cel mai bine, însă uităm să punem accentul și pe exteriorul clădirii, mai exact pe fațada ei.
Fațada casei: cum o poți decora
Putem asemăna fațada unei case cu felul în care se prezintă un om în societate, atunci când se îngrijește, îmbracă haine curate și călcate și arată mereu impecabil, o să creeze celor din jur o impresie pozitivă și o să îi provoace să știe mai multe despre el. Cu alte cuvinte, fațada este precum chipul unui om și trebuie aleasă cu grijă, atunci când vă ocupați de ea.
Fațada casei nu este de loc de neglijat, ea dând oricui se apropie de casă o idee despre aceasta și proprietarul ei. O fațadă impresionantă o să atragă privirile și o să stârnească curiozitatea trecătorilor legată de ce se întâmplă și cum arată în interior. De cele mai multe ori o tencuială casă dă practic fața sau fațada casei.
În funcție de stilul abordat fațada poate fi o combinație de materiale inedite sau chiar avangardiste. Lemnul poate face un mixt bun cu sticla și chiar cu granitul. Tencuiala decorativă este o altă alegere de succes pentru fațada casei tale, dar la fel de bine merge și fațada cu panouri sau piatră decorativă.
Fațada casei cu tencuială decorativă
Tencuiala decorativă structurata pentru exterior pe baza de copolimeri acrilici în dispersie apoasă, granule de marmură naturală de diferite dimensiuni, pigmenți, extinderi, aditivi și silicon, asigură protecția la intemperii, permite respirația peretelui, pentru că asigură circulația constantă a vaporilor de apă și pentru a previni astfel apariția igrasiei în interior.
Tencuiala decorativă este armată cu fibre sintetice, este rezistentă la ciclul îngheț-dezgheț, iar siliconul îi asigură rezistența la apă. Dacă optezi pentru o fațadă din tencuială decorativă, este bine să știi că are o durată de viață lungă și e rezistentă la intemperii, la radiațiile solare și la ciuperci. Are o aplicare ușoară și o excelentă lucrabilitate.
Poate fi finisată profesional, cu structurare dreaptă sau rotundă. Totodată, poți alege orice culoare îți trece prin minte iar costurile sunt mai scăzute decât în cazul altor materiale, având parte numai de avantaje. Pentru aspectul său se mai numește și tencuială scoarță de copac.
Ce trebuie să știm despre tencuiala decorativă
Tencuiala decorativă este un finisaj folosit pentru decorarea pereților exteriori, pentru fațada casei. Se știe că exteriorul casei are nevoie de o protecție completă împotriva condițiilor climatice extreme, iar pentru a beneficia de o protecție îndelungată trebuie să alegi o vopsea decorativă de calitate, care să își mențină culoarea o perioada mai lungă de timp. Tencuiala decorativă este, practic, cel mai important detaliu în ceea ce privește estetica fațadei și conferă numeroase posibilități pentru a da conturului unui design unic.
Pentru o alegere potrivită, trebuie să ai în vedere câteva criterii importante:
Nivelul de protecție pe care îl oferă construcției. Alege tencuiala decorativă care să îi ofere exteriorului casei o protecție cât mai îndelungată, indiferent de condițiile atmosferice.
Rezistența tencuielii decorative. Pentru că nu este tocmai plăcut să vopsești exteriorul casei în fiecare an, tencuiala decorativă de calitate va asigura o rezistență excelentă atât structurii, cât și a culorii, precum și o rezistență mare la șocuri, zgârieturi sau intemperii.
Puterea de acoperire, aderența la stratul suport și ușurința în aplicare. Aceste criterii sunt foarte importante și nu trebuie neglijate în alegerea de tencuială decorativă adecvată.
Culoarea. Fiind un element de design important, tencuiala decorativă fiind chiar „îmbrăcămintea” casei, este recomandat să alegi o culoare sau o textură care să se potrivească arhitecturii casei, dar care să corespundă și preferințelor proprii. A aplica tencuiala decorativă este o lucrare importantă, pentru că atunci când este aplicată corect aceasta va oferi fațadei un aspect deosebit și va proteja exteriorul casei de acțiunea factorilor de mediu. A aplica tencuiala decorativă devine necesară când cea deja aplicată începe să se deterioreze. Așadar, dacă locuința ta a căpătat cu timpul un aspect șters, este momentul să-i redai culoarea și strălucirea.
Cum se aplică tencuiala decorativă
Dacă ai ales deja tencuiala decorativă, următorul pas este pregătirea suprafeței. Această etapă constă în curățarea pereților, pentru a îndepărta orice urma de reziduuri, murdărie sau mucegai. Prezența acestora poate afecta aderența tencuielii decorative.
- Pregătirea suprafeței pe care urmează să se aplice tencuiala decorativă este un pas foarte important. Dacă pereții prezintă imperfecțiuni sau fisuri este absolut necesar ca acestea să fie reparate înainte de aplicarea amorsei și a tencuielii decorative. Dacă suprafața a mai fost vopsită, va fi necesar să îndepărtezi peliculele degradate. Poți efectua această operațiune prin șlefuire. Pentru un rezultat perfect, este esențial ca suprafața să fie perfect plată și netedă.
- Aplicarea amorsei este următorul pas, culoarea amorsei trebuie să fie cel puțin similară cu cea a tencuielii decorative alese.
- Aplicarea tencuielii decorative este următorul pas. Foarte mare atenție că unele tencuieli decorative au nevoie de pregătire înainte de aplicare. Citește cu atenție instrucțiunile producătorului înscrise pe ambalaj. De regulă, tencuiala decorativă va fi diluată cu apă. Pentru a te asigura că amestecul este omogen, poți utiliza un mixer special conceput pentru materialele de construcții, la turație redusă. Consistența amestecului obținut trebuie să fie groasă și perfect omogenă. De asemenea, prepară întotdeauna amestecul prin turnarea tencuielii decorative peste cantitatea necesară de apă, și nu invers.
Recomandări importante
Aplică tencuiala decorativă când temperatura de afară este cuprinsă în intervalul +5°C și +30°C. La o temperatură foarte ridicată, tencuiala decorativă va începe să se usuce, atât în recipientul în care este amestecată, cât și pe suprafața pe care este aplicată. Acest lucru presupune să eviți zilele toride sau în care există șanse de precipitații, vânt puternic, ceață, umiditate mai mare de 80% sau pericol de îngheț. De asemenea, temperatura trebuie să nu fie prea scăzută, pentru ca uscarea să nu dureze prea mult.
Aplicarea tencuielii decorative se face în 3 pași și anume întinderea tencuielii cu ajutorul gletierii, într-un strat nu mai gros de 2 mm, nivelarea, necesară pentru a îndepărta excesul de material și modelarea, prin care vei obține efectul estetic pe care îl dorești.