Tipuri de ferestre pentru casa ta: o alegere înțeleaptă între estetic și funcțional

17 septembrie, 2020

Ferestrele, împreună cu ușile, definesc imaginea de ansamblu a unei case, fiind necesar ca ele să se potrivească tipului de arhitectură adoptat. Cu ferestrele potrivite poți întregi tabloul casei atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Indiferent dacă este vorba despre o casă renovată sau de una nouă, este foarte important când facem alegerea de ferestre casă atât modelul cât și funcționalitatea lor. Pentru multe tipuri de case, există o varietate de stiluri de ferestre casă din care se poate alege, fiecare dintre ele are propriile caracteristici și funcționalități.

Ferestrele sunt oglinda casei

Ferestrele sunt o investiție importantă și cu siguranță trebuie să te asiguri că se potrivesc perfect casei și nevoilor tale, deci este nevoie de o documentare optimă și în plus, trebuie să se țină cont de stilul, calitatea, eficiența energetică și de rentabilitatea investiției.

La modă sunt astăzi ca ferestre casă cele termoizolante, așa numitele ferestre termopan, ce au tâmplăria din pvc sau aluminiu, dar pentru cei ce sunt adepți ai clasicului se poate opta pentru tâmplăria din lemn sau lemn stratificat. Desi lemnul este un bun izolator termic, acesta nu poate fi comparat cu cu un profil din pvc de 5 sau 7 camere din punct de vedere al protecției termice, el fiind o variantă modernă, accesibilă și extrem de eficientă.

Alegerea culorii la ferestre casă va depinde foarte mult de întreg stilul arhitectural. Albul este cel mai des întâlnit, dar culorile închise precum maro, gri sau negrul reprezintă alternative moderne și mai sofisticate, ce pot schimba complet aspectul casei tale.

Dacă vorbim despre stilurile de ferestre casă, exista câteva lucruri la care trebuie să te gândești. Stilurile diferite servesc unor scopuri diferite și trebuie să se ia în considerare necesitățile ce țin de lumină și de ventilație, precum și de arhitectura generală sau de designul interior al casei tale.

tipuri de ferestre

Stiluri de ferestre: cum alegi modelul potrivit

Fereastra clasică este cea care are deschidere laterală, cu balamale în stânga sau dreapta. Este ușor de întreținut, poate fi curățată ușor, asigură aerisirea optimă a spațiului, dar și vizibilitate și luminozitate.

Fereastra oscilo-batantă seamană cu cea clasică, însă are în plus un sistem de basculare amplasat în partea inferioară a ferestrei, care permite rabatarea acesteia în partea de sus, spre interior. Față de fereastra clasică, are avantajul că poate fi lasată întredeschisă, pentru o aerisire îndelungată. Acest tip de fereastră este, însă, mai puțin rezistentă față de fereastra clasică.

Fereastra suflantă se rabatează spre exterior datorită sistemului pe orizontală, situat în partea de sus a tâmplăriei. Principalul avantaj al acestei ferestre este că, atunci când este deschisă, nu incomodează trecerea prin zonă și poate asigura o aerisire permanentă, fără a permite scurgerilor de pe acoperis sau ploii să pătrundă în cameră. Este, însă, dificil de curățat și întreținut.

Fereastra pivotantă are un sistem de rabatare bazat pe un ax vertical poziționat la mijlocul ei. Geamul se rotește, cu tot cu cadru, până la 90⁰ în jurul axului, putând fi curățat usor și având o luminozitate sporită. Dezavantajul acestora este ca nu poți avea o privire panoramică afară când fereastra este deschisă, iar trecerea prin zonă este incomodată.

Fereastra basculantă are un sistem de rabatare tot cu articulare mediană, ca la cea pivotantă, doar că axul de articulare se afla pe orizontala ferestrei, având aceleași avantaje și dezavantaje.

Fereastra culisantă este dotată cu o fantă care permite ca o jumătate din fereastră să se deschidă prin alunecare, până atinge capătul celălalt. Acestea pot avea un geam fix, sau pe ambele mobile, însă, indiferent de acest aspect, curățarea geamurilor pe exterior este foarte dificilă. Avantajele sunt, însă, mai numeroase pentru că nu incomodează la trecerea pe lângă fereastră, permite o vizibilitate și o luminozitate bună, spațiul putând fi aerisit rapid.

tipuri de ferestre

Fereastra ghilotină nu ocupă spațiu la deschidere deoarece culisează vertical. Partea superioară a ferestrei este fixă, mobilă fiind partea inferioară. Este cea mai bună soluție atunci când vrei să așezi canapeaua, masa sau chiuveta în fața ferestrei, pentru că nu te incomodează deloc atunci când vrei să aerisești. În plus, deschiderea lor nu deranjează în nici un fel perdelele sau draperiile.

Fereastra rotundă este surprinzătoare și cochetă, transformând chiar și cel mai banal spațiu într-unul plin de șarm. Este o variantă mai rar întâlnită în decorurile moderne, dar asta nu înseamnă că nu se potrivește unui living contemporan sau chiar minimalist. De strălucit, însă, strălucește mai ales în locuințele cu accente tradiționale sau victoriene. Ferestrele rotunde, în stil Art Nouveau, pe care le vedem deseori în arhitectura caselor interbelice, sunt și astăzi un semn al eleganței și al ineditului. De obicei, deschiderea se face în jurul unui ax central, ca fereastră pivotantă, în cazul ferestrelor rotunde de dimensiuni mai mici, sau, în cazul ferestrelor mari, împărțite în mai multe panouri, se pot deschide unul sau două dintre acestea.

Fereastra bovindou este o fereastră mai rar utilizată, care are un rol ornamental și capacitate de a mări suprafața utilă a camerei, oferind mai multă lumină. Aceste ferestre ies puțin în exteriorul peretelui, ca un mic balcon, și adaugă astfel spațiu util în încăpere. Poți amenaja aici un colț de citit sau, dacă e vorba despre niste ferestre mici, le poți decora pervazul.

Fereastra arcadă, cu marginea de sus rotunjită, devine instantaneu punctul de interes al oricărei încăperi. Există ferestre arcadă fixe, care nu permit aerisirea, dar lasă soarele să intre în casă, și ferestre arcadă ce se pot deschide. Dintre acestea din urmă, ferestrele „sprânceană” sunt opțiunea cea mai accesibilă, pentru că sunt formate dintr-un semicerc din geam amplasat deasupra unei ferestre ghilotină sau unei ferestre clasice.

tipuri de ferestre

Valoarea R versus Valoare U

Ferestrele reprezintă cel mai subțire punct între interiorul și exteriorul casei, deci trebuie să te asiguri că produsele pentru care optezi sunt de bună calitate, pentru a proteja cum trebuie casa și a economisi cheltuielile la întreținere. Sunt o mulțime de aspecte tehnice ce țin de eficiența energetică și pierderea de căldură, dar cel mai mult vei auzi despre valorile R și U.
Valoarea R măsoară rezistența unei ferestre la fluxul de căldură. Cu cât valoarea R este mai mare, cu atât fereastra este mai eficientă.
Valoarea U măsoară capacitatea ferestrei de a reține căldură în interiorul încăperii. Astfel, cu cât valoarea U este mai mică, cu atât fereastra este mai eficientă.
În funcție de mediul climatic al zonei unde este construită casa, trebuiesc alese ferestrele potrivite având permanent în vedere valoarea termenilor R și U.

Rentabilitatea ferestrelor

Când faci o achiziție pe termen lung trebuie să ții cont de rentabilitatea acesteia. Cu toate că pot fi costisitoare, ferestrele pot avea un impact enorm asupra valorii globale și a stilului casei tale. Dacă ferestrele nu sunt eficiente energetic, poți avea probleme legate de protecția la razele UV vara sau cu frigul, pe timpul iernii.

Ar trebui aleasă fereastra care să se potrivească stilului casei, cu suprafață mare, pentru a permite să intre mai multă lumină și căldură. Alegerea unei ferestre necesită să iei în considerare dimensiunea peretelui. În timp ce ferestrele mari sunt frumoase, acestea nu vor arăta foarte bine atunci când sunt instalate pe pereți mici iar pierderea de căldură poate să fie semnificativă dacă ferestrele sunt de calitate slabă sau montate defectuos. La alegerea unei ferestre ar trebui să analizezi ce nevoi de ventilatie și ce preferințe arhitecturale ai, pe lângă reducerea facturilor la energie electrică și economisirea de căldură.

preloader