Top 10 cele mai scumpe covoare din lume

12 martie, 2020

Cu siguranță nu ești singura persoană din lume căreia îi place să calce pe un covor moale și pufos atunci când se trezește dimineața din pat. Însă, puțin probabil să fii una dintre persoanele care ar da milioane de dolari pe un covor, indiferent cât de mult ți-ar gâdila tălpile, nu-i așa? Ce au aceste covoare incredibil de scumpe atât de special încât să fie estimate la prețuri exorbitante, vei afla din topul celor mai scumpe covoare din lume, din toate timpurile:

cele mai scumpe covoare

10. Oushak – peste 158.000 $

Acest covor a fost fabricat la începutul secolului al XVII-lea și are culori vopsite natural și modele complex țesute. Covorul Oushak s-a vândut la 158 500 de dolari la licitație și e imposibil să nu ne facă să ne întrebăm dacă este folosit pentru a acoperi podeaua unei case sau dacă este atârnat și prezentat ca piesă de artă pentru admirație.

9. Ziegler Mahal – peste 180.000 $

Dintre toate covoarele rafinate din întreaga lume, covoarele Ziegler Mahal sunt cele mai căutate de colecționari. Modelele, alegerea firelor și colorarea țesăturilor au fost extrem de respectate și s-au dovedit a fi preferatele colecționarilor. Primul covor Ziegler Mahal a fost creat la începutul anilor 1900 și este considerat a fi printre cele mai speciale covoare antice datorită faptului că îi crește valoarea în timp.

8. Tabriz – peste 180.000 $

Tabriz este un covor persan ce poartă numele orașului în care a fost realizat. Purtând numele zonei de origine, covorul Tabriz rămâne fidel rădăcinilor sale în reprezentarea culturii cu tonuri bogate și culori profunde. Acest covor are 7 metri lungime și 4 metri lățime, originar din secolul al XVIII-lea și care se mândrește cu culori îndrăznețe pentru vremea sa, a surprins cu un preț de vânzare de 182.500 de dolari la licitația Sotheby.

7. Isfahan (din mătase pură) – 4,5 milioane $

Densitatea ridicată a nodurilor acestui covor, împreună cu numărul de culori și nuanțe utilizate sunt printre factorii creditați pentru evaluarea sa astronomică ridicată. Acest covor a văzut mulți proprietari diferiți pentru că a fost conceput în secolul al XVII-lea. Datorită faptului că este confecționat din mătase pură l-a făcut o piesă foarte căutată și cotat la 4,5 milioane de dolari.

6. Safavid – 4,5 milioane $

Covor Safavid a fost estimat la 4,5 milioane de dolari, acreditându-i totodată semnificația istorică excepțională din spatele acestei piese de artă la valoarea sa adânc înrădăcinată pentru cultură. Arheologul armean și colecționarul de artă recunoscut Hagop Kevorkian a fost proprietarul anterior al acestei țesături fine. Valoarea acestui lucru a fost estimată la 1,5 milioane de dolari, dar a fost vândută la Christie’s New York în 2008, de aproape 4 ori mai mare decât prețul, la 4,45 milioane USD.

5. Isfahan Central Persan – 4,6 milioane $

Uimitorul covor Isfahan Central Persan (1650-1699) a fost inițial estimat între 800.000 și 1.2 milioane de dolari. Originar din orașul iranian Isfahan, această piesă de artă are 205 cm X 143 cm de pură frumusețe artistică. Ultimul preț pentru care a fost vândut a fost de 4,65 milioane dolari și poate fi văzut la Muzeul de Artă din Washington D.C.

4. Rare Millefleur „Star-Lattice” – 4,7 milioane $

Acest covor a fost realizat în nordul Indiei la sfârșitul secolului 17 sau poate la începutul secolului 18. Acest covor are un preț de 4,7 milioane de dolari și provine din palatele aristocratice ale dinastiei Mughal. Acest covor opulent are 12,9 metri lățime cu 13,6 metri lățime și prezintă un câmp stacojiu plin cu flori, accentuate de zăbrele aurii. Deși este foarte vechi, covorul se află în stare aproape perfectă. Pentru un covor care are peste 300 de ani, ne-am fi așteptat să fie mult mai uzat, dar covorul arată incredibil de bine.

3. Pearl Carpet – 5,5 milioane $

Prețul lui Pearl Carpet din Baroda este la fel de impresionantă ca și covorul în sine. Cei mai mulți nu ar crede asta până nu vor vedea dovada, acest covor valorând 5,5 milioane de dolari. Această magnifică operă de artă este făcută din mătase fină și piele de căprioară. Pearl Carpet a fost creat în India, în secolul XVIII, folosindu-se circa două milione de perle de cultură. Acesta este decorat de asemenea cu diamante în montură de aur, rubine și smaralde, iar piesa centrală a covorului este reprezentată de trei rozete formate din diamante în montură de aur alb.

2. Louis XV Savonnerie – 5,7 milioane $

Când vorbim de covoare în valoare de milioane de dolari, este de la sine înțeles că doar cei mai bogați oameni din lume pot achiziționa articole precum acesta. Covorul Louis XV Savonnerie a avut norocul să-și găsească casa în zidurile conacului lui Karl Lagerfeld. Cu un preț de 5,7 milioane de dolari, nu este de mirare că acest covor aparține unuia dintre cei mai influenți și recunoscuți designeri de modă din secolul XX. Acest covor a fost una dintre cele trei piese rare proiectate de Pierre-Josse Perrot.

1. Clark Sickle-Leaf Vine – 33,7 milioane $

Covorul Clark Sickle-Leaf Vine este cel mai scump covor vândut vreodată, la prețul de 33,7 milioane de dolari. Da, ai auzit corect. Vânzarea acestui covor a stabilit recorduri mondiale la licitația Sotheby’s în 2013. Vița de vie învolburată și florile vibrante domină frumusețea estetică a acestui covor capodoperă. Acest covor original a fost deținut anterior de William Clark, senatorul american.

preloader