Top 10 greșeli frecvente în amenajarea livingului

23 ianuarie, 2020

Livingul, camera de zi, sufrageria sau dinning-ul este camera cea mai folosită din toată casa. E locul unde ne strângem cu familia, prietenii, unde sărbătorim momentele frumoase și unde ne încărcăm bateriile după o zi grea. Dar, ca să poți beneficia de toate aceste momente, livingul trebuie amenajat corect.

De aceea, ne-am propus să îți dezvăluim cele mai frecvente 10 greșeli în amenajarea livingului, pe care ne dorim să nu le faci:

greseli amenajare living

1. O singură sursă de iluminat

O singură sursă de iluminat și, uneori chiar mai rău de atât, o singură sursă de iluminat total nepotrivită pentru living. Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac mulți în amenajarea livingului este să aleagă o lustră doar din considerente estetice. Un singur candelabru în centrul camerei nu va oferi lumină suficientă pentru citit, pentru a lua masa. De aceea, un living are nevoie de mai multe surse de iluminat (lumini de plafon, lămpi de podea și perete) amplasate în acord cu designul general. 

2. Dimensiunea prea mică a covorului

Un covor foarte mic va crea un dezechilibru vizual puternic. Mai ales în cazul livingurilor mari, dacă mobila este aşezată de-a lungul pereților, picioarele din față ale scaunelor, fotoliilor sau canapelelor ar trebui să fie pe covor. 

3. Textile care acoperă mobila

Într-adevăr, să stai vara pe o canapea din piele nu este tocmai plăcut. Dar, articolele textile pe care le folosești pentru a acoperi o canapea pot schimba complet aspectul unui living. Nu folosi pături sau cuverturi cu imprimeuri care nu se potrivesc stilului general al livingului.

4. Prea multe imprimeuri 

Tapet cu imprimeu geometric, tablou cu flori, draperii cu dungi și covor cu cercuri. Poate că nuanțele alese sunt aceleași dar prea multe imprimeuri va da ca rezultat un decor supraîncărcat, fără armonie. De asemenea, nu pune niciodată alături două imprimeuri diferite, de exemplu forme geometrice cu flori, altfel niciunul nu va ieși în evidență în sensul bun.

5.  O canapea imensă

Mobila trebuie adaptată spațiului, așadar chiar dacă ai un living mic și o familie numeroasă, nu înseamnă că trebuie să iei cea mai mare canapea posibilă. Camera de zi unde ar trebui să te relaxezi va ajunge un spațiu sufocat și înghesuit. Alege mai repede o canapea medie și găsește soluții de așezat precum scaunele rabatabile sau taburetele care pot fi strânse atunci când nu este nevoie de ele.

6. Televizor exagerat de mare

Livingul nu este sală de cinema. Zona de socializare din fața canapelei nu trebuie să fie acaparată de un televizor imens. Adaptează proporțiile televizorului la dimensiunea livingului, pentru ca ecranul să nu devină deranjant și obositor pentru ochi. 

7. Prea multe ghivece cu plante

Este mai bine să alegi o plantă mare într-un ghiveci, decât o mulțime de plante mici plasate prin diverse locuri. În special într-un living mic, prea multe ghivece vor aglomera și mai tare spațiul și nu vor arăta bine, în schimb un singur ghiveci chiar de dimeniuni mari va da foarte bine.

8. Toată mobila la perete

Această greșeală se face în general în cazul livingurilor mari, unde se creează de obicei un spațiu enorm în mijloc. Chiar dacă inițial acest mod de aranjare a mobilei ți se pare potrivit pentru a te bucura de spațiu, el creează un dezechilibru deoarece nu se mai formează zone distincte. Folosește-te de mobilier tocmai pentru a crea aceste zone, așadar nu te teme să pui piese de mobilă în centrul livingului pentru a separa de exemplu zona de dining, de zona de socializare din fața canapelei.  

9. Lipsa factorului unitar

Cu trecerea timpului, pentru mulți dintre noi, livingul ajunge un fel de spațiu pentru colecția de obiecte pe care le-am achiziționat de-a lungul timpului. Unitatea unei amenajări reprezintă practic cheia succesului unui design reusit. De exemplu, pentru a obține un spațiu compact și unitar, un secret ar fi să te bazezi pe culoare. Cel mai simplu ar fi să mergi pe aceeași paletă de culori și să alegi o singură nuanță de contrast.

10. Totul asortat

Bineînțeles, că există și reversul unui spațiu extrem de… asortat. Nu trebuie neapărat ca toate elementele din încăpere să se potrivească exact, să aibă exact aceeași nuanță, piesele de mobilier să fie toate un set din aceeași colecție. Evită repetarea aceluiași element (textură, culoare, formă) la nesfârșit. 

În acest an, ai în plan proiectul de amenajare a livingului? Ne ocupăm cu aproape orice fel de lucrare de amenajari interioare și venim cu soluții adaptate spațiului tău!

preloader