Top 5 cauze pentru care apare un scurtcircuit electric

Top 5 cauze pentru care apare un scurtcircuit electric

13 mai, 2022

La fel ca în orice altă situație de risc sau pericol, în cazul unui scurtcircuit este foarte important să respecți regulile esențiale de siguranță. Iar, primul pas este să verifici tabloul electric. După cum sugerează și numele, un scurtcircuit electric se produce în momentul în care fluxul electric se întrerupe prin circuit la o distanță mai scurtă decât este prezent în circuitul stabilit inițial.

Scurtcircuitele pot avea consecințe foarte periculoase de aceea este important mai degrabă să prevenim astfel de situații. Astfel, cele mai importante cauze pentru care apare un scurtcircuit electric:

scurtcircuit electric

1. Deteriorarea izolației instalației electrice

De-a lungul anilor, instalațiile și echipamentele electrice sunt supuse unor factori de mediu precum praful, apa, variațiile de temperatură, vibrațiile etc. Aceste condiții pot duce la o pierdere a acestei rezistente de izolație care poate duce la situații dintre cele mai periculoase, atât pentru oameni cât și pentru imobile. Izolația veche și deteriorată poate permite atingerea firelor neutre și fierbinți, ceea ce poate provoca un scurtcircuit electric.

2. Instalarea defectuoasă a aparatelor electrice

Instalația electrică și aparatele electrice trebuie realizate și montate doar de specialiști în domeniu, chiar și pentru montarea unei prize. Manevre greșite și erori în timpul instalării, precum și îmbinările defecte, pot produce apariția scurtcircuitului.

3. Aparatele vechi sau deteriorate

Atunci când un aparat electric este conectat la o priză de perete, cablarea acestuia devine efectiv o extensie a circuitului, iar orice problemă legată de cablarea aparatului devin probleme de circuit. Dacă aici se adaugă și componente cu o calitate scăzută atunci probabilitatea apariției unui scurtcircuit electric crește.

4. Aparate de mare consum

Unele aparate sunt mai predispuse decât altele să se scurtcircuiteze și, în acest caz, trebuie avută o grijă deosebită la aparatele de mare putere. De exemplu, în cazul mașinilor de spălat rufe sau frigiderelor, scurtcircuitele pot fi evitate prin dimensionarea corectă a protecțiilor electrice și montarea unor conductori diferiți.

5. Starea panoului electric

Starea tabloului electric ar trebui să atragă atenția imediat ce apare un scurtcircuit. Siguranțele trebuie să fie într-o stare perfectă, deoarece de funcționarea lor corectă depinde dacă apare sau nu un scurtcircuit electric.

Locuințele din ziua de azi sunt dotate cu foarte multe dispozitive care consumă energie electrică precum aparate de aer condiționat, mașini de spălat, frigidere sau plite electrice etc. Pe măsură ce numărul acestora crește într-o casă, instalația electrică nu mai poate susține consumul de energie și devine necorespunzătoare.

De aceea, este indicat să verifici periodic sistemul electric apelând la electrician calificat și să nu ignori semnele de avertizare, precum siguranțe care sar, prize sau întrerupătoare defecte, lumini care pâlpâie și bineînțeles scurtcircuitele electrice.

preloader