Tradiții și obiceiuri de Anul Nou. Tu pe care le respecți?

30 decembrie, 2020

Anul Nou este un eveniment marcat prin obiceiuri și superstiții variate în întreaga lume, multe dintre ele legate de consumul unor mâncăruri speciale, în general pentru a avea parte de noroc și un viitor mai bun. În Italia de exemplu, Anul Nou este întâmpinat printr-un obicei ce constă în aruncarea pe fereastră a obiectelor vechi.

Am strâns mai multe obiceiuri și tradiții de Anul Nou din întreaga lume, pentru a vedea cum așteaptă și alte popoare venirea noului an:

obiceiuri de anul nou

Preparate din pește pentru a trece ușor prin anul ce vine

La noi în țară, unii români consumă în noaptea dintre ani păstrăv, ca să fie iuţi şi să treacă prin anul ce vine cu ușurința cu care peștele înoată. De asemenea, în unele zone se consumă sau se sparge un dovleac, pentru stabilitate și prosperitate.

12 boabe de struguri pentru 12 luni cu sănătate

De asemenea, o tradiție pe care mulți români o țin deși provine din America Latină este aceea ca de Revelion să mânânce 12 boabe de struguri pentru a avea parte de 12 luni îmbelșugate și pline de sănătate.

Spargerea farfuriilor

De Anul Nou, în Danemarca, oamenii obișnuiesc să spargă farfurii în ușa vecinilor. Se consideră că familia care are cele mai multe cioburi în fața ușii va avea parte și de cel mai mult noroc.

Aruncarea obiectelor vechi pe fereastră

În Italia, mai precis la Napoli, Anul Nou este întâmpinat printr-un obicei foarte special: aruncatul obiectelor vechi pe fereastră, simboluri ale anului care a trecut. Astfel, obiecte de mobilier, vase, haine ajung direct în stradă. Tradiţia, însă, tinde să dispară, deoarece prezintă reale riscuri pentru trecători.

Bănuț ascuns în pâine

În Grecia, o pâine specială numită „Vasilopita” este servită în noaptea de Revelion. Un bănuț se ascunde în interiorul acesteia când se pune la cuptor. Pâinea se taie exact la miezul nopții și cine primește bucata cu bănuțul surpriză va avea noroc în anul care vine.

Petreceri de uitat anul vechi

În Japonia, Anul Nou este una dintre cele mai importante sărbători şi un simbol al înnoirii. În decembrie, sunt organizate „petreceri de uitat anul” – „Bonenkai”, prin care oamenii lasă în urmă problemele şi grijile anului pe cale să se încheie şi se pregătesc pentru un nou început. Neînţelegerile şi animozităţile trebuie să fie uitate.

Vâsc sub pernă pentru a visa alesul

În Irlanda, fetele nemăritate își pun sub pernă, în noaptea dintre ani, o crenguță de vâsc, pentru a-și visa alesul. De asemenea, se mai spune că vâscul pus în casă alungă spiritele rele.

Prima persoana care va intra în casă în noul an

În Scoţia, Scoţienii cred că prima persoană care va intra în casă de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul cel nou va fi norocos dacă această persoană este un bărbat brunet, care aduce un dar.

preloader