Uite cum ne îmbolnăvește praful de lângă noi

22 noiembrie, 2019

Știați sau nu, termenul de praf nu are încă o definiție științifică exactă. Acesta este adesea descris ca fiind o substanță solidă descompusă în particule fine. Dimensiunea particulelor și natura prafului sunt importante pentru a putea stabili dacă este periculos pentru organism. Specialiștii spun că tipurile de praf cele mai periculoase sunt cele care conțin particule foarte mici, invizibile cu ochiul liber, astfel cum se întâmplă în cazul pulberilor fine. Particulele de praf au mai multe origini. În praful din casă se găsesc particule venite din exterior, precum cele venite de pe sol și înălțate în aer de vânt, sau diverse particule produse de activitatea umană.

În fiecare zi respirăm praf fin care ajunge în căile respiratorii și chiar în plămâni și periclitează sistemul nostru imunitar. Cum poate praful, un lucru pe care abia îl vedem, să ne îmbolnăvească? Iată care sunt sursele majore de praf din mediul înconjurător:

1. Acarienii, păianjenii microscopici care trăiesc în praful din casă. O sursă majoră de alergeni o reprezintă nu acarienii în sine, ci dejecţiile şi resturile acestora, ce se găsesc în praf. Astfel, expunerea prelungită la praful din casă poate provoca sau poate agrava bolile alergice. 

Persoanele cu predispoziţie alergică se pot confrunta cu simptome specifice rinitei (strănut, mâncărimi şi secreţii nazale abundente) sau conjunctivitei (usturimi şi mâncărimi oculare sau lăcrimare excesivă). 

În plus, acarienii pot contribui la declanşarea crizelor astmatice, persoanele cu astm alergic confruntându-se cu probleme respiratorii şi cu tuse mai ales pe timpul nopţii mai ales dacă dorm în camere în care nu a fost îndepărtat praful.

2. Poluarea cu praf din emisiile generate de trafic și mediul industrial. Particule fine, așa-numitele PM10 până la PM2.5, în funcție de dimensiune, provin din emisiile din trafic, din emisiile produse de încălzirea locuințelor și din alte surse din mediul industrial și pot cauza multiple afecțiuni respiratorii. PM10 sunt formate din spori de mucegai, din praf suficient de greu pentru a se depune, din cenușă și din bacterii. Poluarea cu praf nu înseamnă însă numai poluarea cu PM10. Particulele fine care se găsesc în aer sunt formate dintr-o multitudine de substanțe nocive precum smogul, fumul de țigară, fumul de la arderea combustibililor, în general praful ce rămâne suspendat în aer, dar și multe dintre emisiile industriale.

3. Pulberi toxice din mediul de lucru. Numeroase procese moderne utilizează nanomaterialele. Acestea sunt în special periculoase întrucât pot fi absorbite direct de sistemul circulator prin piele și membranele pulmonare în timpul inhalării. Cele mai toxice pulberi din mediul de lucru care impune folosirea echipamentelor de protecție sunt cele care provin din plumb, mercur, crom. De asemenea, praful din lemn de esență tare este considerat cancerigen. Manipularea unor produse precum rumeguș, făină, cafea, smoală, tutun, hârtie, zahăr și ciment, poate provoca iritații asupra sistemului respirator. 

Pulberile de praf care pot constitui factori de îmbolnăvire se găsesc și în:

  • praful de hârtie din birourile de sortare a serviciilor poștale și magazinele de papetărie;
  • praful de ciment din șantierele de construcție;
  • pulberi din sălile cu fotocopiatoare și imprimante.

În timpul iernii, când aerul este mai uscat, resimțim mult mai intens efectele prafului la nivelul căilor respiratorii și îl vedem fizic plutind prin aer. Chiar dacă nu ne îmbolnăvește în mod direct așa cum o fac pulberile din mediul de lucru industrial, ne creează un disconfort la nivelul căilor respiratorii care favorizează apariția alergiilor sau a afecțiunilor respiratorii.
Este în interesul nostru ca măcar locuința să fie cât de cât eliberată de acest praf fin și alți alergeni cunoscuți precum părul de animale sau polenul. Pentru a ține praful din locuință sub control curățenia casei este foarte importantă. Deoarece una dintre principalele surse de acarieni și praf din casele noastre este covorul, ajusto.ro te ajută cu servcii de curățare profesională a covoarelor folosind sistemul profesional de injecție-extracție și spumă activă

preloader