Un balcon mai frumos: Flori în ghiveci de care te bucuri tot anul

9 aprilie, 2021

Dacă balconul este oaza ta de verdeață și de relaxare, ghivecele cu flori sunt soluția cea mai ușoară de a-l decora. În plus, îngrijirea florilor din ghivece este o activitate foarte plăcută, care se poate transforma într-un hobby relaxant, atât de necesar când ai o viață stresantă.

Să ai un balcon frumos, cu flori în ghivece care să-ți încânte privirea o mare pare din an, nu este o treabă foarte complicată, dar nici floare la ureche. Alegerea plantelor potrivite pentru zona de expunere a balconului tău (însorit sau cu umbră multă) și câteva secrete de îngrijire te vor ajuta să ai un colț de rai chiar la tine acasă.

Iată florile pe care le poți planta în ghiveci la tine în balcon pentru o mică grădină urbană:

flori de ghiveci balcon

1. Campanula

Campanula este o plantă care iubeşte frigul, de aceea trebuie udată rar și cu grijă. Poate fi așadar potrivită pentru mulţi dintre noi care uităm să avem grijă de plante sau suntem des plecați de acasă. Este o plantă ideală pentru balcon, tocmai datorită rezistenţei la frig, chiar la îngheţ. Campanula este o plantă perenă şi ca atare, an de an, aceeaşi floare din ghiveci te va încânta cu florile ei ca niște clopoței colorați, mov sau alb.

2. Mușcata

Originară din Africa de Sud, mușcata este una dintre cele mai populare şi mai răspândite plante din lume. Pentru multe persoane, mușcata este prima opțiune de floare la ghiveci pentru balcon, în primul rând datorită floriloc colorate, dar și pentru că nu este pretenţioasă şi se adaptează în aproape orice condiţii.
Muşcatele cresc foarte bine atât într-un pământ de grădină, cât şi într-un amestec îmbogăţit cu turbă şi nisip. Mușcatele sunt mari iubitoare de lumină, așadar în perioada de înflorire au nevoie de lumină naturală, însă ține cont că în perioadele caniculare, nu trebuie așezate în razele directe ale soarelui.

3. Primula

Colorată, veselă și plină de simboluri pozitive, primula dă viață multor balcoane. Temperatura de confort pentru primule este de maximum 15 grade Celsius, așa că ideal este să fie plasată într-un loc răcoros, așa cum este balconul. Iubește lumina, pentru că o ajută să înflorească, dar nu suportă razele directe ale soarelui. Chiar dacă are nevoie de umiditate și un mediu mai răcoros, apa în exces în dăunează și va duce la putrezirea plantei. Primula va rezista excelent într-un balcon deschis chiar și pe timpul iernii, într-o jardinieră din lut.

4. Kalanchoe

Planta are flori mici, care cresc în buchețele. Florile, ce pot avea patru petale sau multiplu de patru (28 ori 32) se găsesc în foarte multe culori: alb, roz, roșu, portocaliu, galben sau mov. Kalanchoe înflorește tot timpul anului, având perioade de pauză între sesiunile de înflorire, perioade care se repetă indiferent de anotimp. Kalanchoe nu crește mai înaltă de 25-30 de centimetri, deci nu va ocupa foarte mult spațiu în balcon, se dezvoltă sub formă de tufă, de aceea se pretează excelent pentru a fi ținută în ghiveci.

Există peste 200 de specii de Kalanchoe. Ca să înflorească frumos, floarea trebuie planată într-un ghiveci mic cu gura largă. De preferat, alege ghivece de ceramică nesmălțuite ca să poată respira. Pentru că nu tolerează plante din altă specie în apropiere, țineți planta singură în ghiveci. Kalanchoe poate rezista fără apă o săptămână când are flori și două săptămâni fără flori.

5. Panseluța

Panseluțele sunt plante foarte versatile care se adaptează bine atât afară în pământ, cât și în interior. Mulți preferă să crească panseluțe în ghiveci, datorită dimensiunilor reduse și faptului că înfloresc o lungă perioadă de timp. Pentru că preferă temperaturile scăzute, panseluțele se potrivesc într-un balcon deschis. Într-adevăr, cresc frumos atunci când sunt ținute la soare, pentru că le place mult lumina soarelui, dar nu căldura excesivă. De aceea, temperaturile din perioada toamnei și primăverii sunt ideale pentru aceste flori.

preloader