Urban Gardening: 5 moduri pentru a avea o grădină urbană la bloc

Urban Gardening: 5 moduri pentru a avea o grădină urbană la bloc

4 mai, 2022

Dacă locuiești într-un apartament cu un mic balcon sau cu o terasă generoasă, există o mulțime de modalități de a cultiva o grădină urbană. Fie că este vorba de câteva ghivece de flori sau de o grădină de legume și chiar pomi fructiferi, tot ce trebuie să faci este să îți găsești metoda de grădinărit potrivită în funcție de mediul unic de creștere în care te afli.

După ce ți-ai examinat spațiul disponibil și ai determinat expunerea la soare, și ai stabilit condițiile de creștere adecvate, depinde de tine să selectezi metoda care crezi că se potrivește cel mai bine spațiului tău urban.

Iată câteva dintre cele mai des întâlnite moduri de a avea o grădină urbană la bloc:

gradina urbana

 

1. Paturi vegetale

Dacă ești norocos să ai suficient spațiu pentru a plasa paturi vegetale, chiar și înălțate, este extraordinar. Asigură-te că au o înălțime potrivită și că sunt fabricate din lemn netratat. Le poți fabrica tu sau le poți achiziționa din magazine de bricolaj.

Grădinile de legume moderne sunt adesea formate din paturi vegetale, care extind perioada de plantare a semințelor și ușurează munca grădinarului.

2. Recipiente diverse

Există o varietate aproape nesfârșită de recipiente în care să crești flori sau legume, totul în funcție de ce plante vrei să crești, de gusturile tale estetice și de spațiul tău. În ceea ce privește materialele pentru containere, fiecare material are propriile sale avantaje și dezavantaje:

Ceramică. Foarte eficientă, dar fragilă și cu greutate mare când vorbim de ghivece foarte mari.
Lemn. Ușor de bricolat, dar pierde apa ușor și va putrezi în timp.
Plastic. Durabil, dar are nevoie de drenaj bun și în cele din urmă devine casant din cauza expunerii la UV.

3. Grădina verticală

Din nou, în spațiile urbane, secretul este să folosești fiecare centimetru disponibil pentru grădina ta. Una dintre cele mai ușoare moduri de a folosi mai mult spațiul vertical este să folosești ghivece suspendate și să crești plante comestibile, cum ar fi căpșunile, mazărea, roșiile, etc. Sună ciudat… dar funcționează! Trebuie doar să te asiguri că ghiveciul suspendat poate suporta greutatea unei plante încărcate.

4. Grădina din interior

Dacă balconul tău este extrem de mic și nu ai spațiul deloc în aer liber, cultivarea în interior este o opțiune perfectă… și să nu crezi că ești limitat doar la plante de apartament. Cele trei categorii de comestibile recomandate pentru grădinăritul de interior sunt:

Ierburi aromatice. Perfecte pentru cel mai însorit pervaz din casa ta într-o jardinieră lungă, dreptunghiular.
Germeni. Nici măcar nu ai nevoie de lumină pentru acestea, deoarece le mănânci la o zi sau două după ce germinează semințele.
Microplante. Microplantele (microgreens) sunt verdețuri, legume sau plante aromatice foarte tinere. În acest stadiu incipient de creștere, ele au gust mai intens și mai mulți nutrienți decât planta matură.

5. Copaci fructiferi pe spaliere

În ghivece mari și spaliere adecvate poți opta pentru cultivarea pomilor fructiferi columnari. Pomii columnari sunt pomi fructiferi care pot fi plantați și crescuți în spații mici și înguste. Se pot dezvolta foarte bine în ghivece, chiar dacă nu au acces direct la un spațiu deschis precum o grădină, sau o livadă propriu-zisă. Este necesar să alegeți numai pentru soiuri care sunt potrivite pentru a fi cultivate în acest mod.