Utilizări necunoscute ale zațului de cafea în grădină

22 iunie, 2021

Dacă ești un mare iubitor de cafea, probabil că zațul pe care îl arunci săptămânal este destul de mult. Din fericire, există o mulțime de moduri pentru a refolosi zațul de cafea, iar acest lucru se poate face chiar în propria grădină. Prin folosirea zațului de cafea vei îmbogăți substratul cu azot și potasiu, vei crește aciditatea solului și vei ține la depărtare insectele.

Așadar, iubim cafeaua pentru că ne trezește dimineața și ne dă energie, însă iată și alte 5 motive pentru care o vom aprecia și mai mult:

zat de cafea plante

1. Compost

Dacă obișnuiești să îți pregătești compostul singur, trebuie să știi că și zațul de cafea poate fi folosit împreună cu resturile organice cunoscute. Specialiștii ne spun că zațul echilibrează pH-ul din compost și ajută resturile de mâncare să se descompună mai repede. Mai mult decât atât, zațul de cafea absoarbe mirosul urât al alimentelor putrezite.

2. Fertilizator

Zațul de cafea este o sursă extrem de bună de azot, substanță necesară plantelor pentru creștere. Zațul de cafea trebuie însă uscat foarte bine înainte de a fi folosit ca îngrășământ, pentru a împiedica mucegaiul să degradeze planta. După ce ai săpat pământul împrăștie zațul de cafea în locul unde vrei să semeni plantele sau să pui semințele.
Dacă vrei să folosești zațul pentru florile de apartament, pune zaț de cafea într-o sticlă de apă, și udă pământul de fiecare dată când este nevoie cu acest amestec. Ține cont că zațul de cafea este un fertilizator natural cu eliberare lentă și poate dura luni întregi pentru a obține efectul scontat, așadar să nu te aștepți la minuni la câteva zile de la folosire.

Însă, ține cont că nu toate plantele au nevoie de zaț de cafea, ci doar acelea care cresc bine în soluri acide.

3. Insecticid

Pe lângă faptul că zațul are rolul de a hrăni plantele, acesta va ţine dăunătorii departe, mai exact furnicile și melcii. Cafeina din cafea este cea care are efectul de insecticid. Dacă ai furnici în grădină și în jurul casei, presară zaţ de cafea în locul în care au apărut. Cu toate că oamenilor le place mirosul de cafea proaspăt făcuta, insectele sunt ținute la distanță.

4. Erbicid

Orice grădinar iubitor de plante știe că buruienile vor încetini ritmul de dezvoltare al plantelor, ba chiar pot favoriza apariția bolilor și dăunătorilor. Mai multe studii au confirmat că utilizarea zațuluiîn grădină contribuie la o germinare mai mică a plantelor precum trifoiul alb.

5. Repelent

Dacă îți plac mesele în aer liber, în grădina propriei curți, însă te deranjează teribil țânțarii și albinele care dau raită în jurul vostru, folosește zațul de cafea pe post de repelent. Pune zaț de cafea pe o folie de aluminiu și aceasta pe o farfurie și dă-i foc. Bineînțeles că zațul de cafea trebuie să fie uscat pentru a arde ușor și lent.
Mai mult decât atât, poți plasa zaț de cafea în zonele din grădină unde pisicile obișnuiesc să stea tolănite și să culce la pământ tulpinile plantelor.

preloader