Vată minerală de sticlă sau vată minerală bazaltică: avantaje și dezavantaje

21 aprilie, 2021

Pasivitatea unei clădiri față de mediul înconjurător se poate obține prin măsuri de termoizolare pe mai multe niveluri. Unul dintre acestea este cel prin care toate părțile exterioare ale clădirii, dar și o parte din zonele din interior vor fi protejate cu un sistem de izolație cu vată minerală.
Acest material este capabil să ofere chiar mai mult decât izolarea termică, având în paralel și proprietăți de izolație fonică sau pentru păstrarea unui nivel de umiditate optim în încăperi.

Ce înseamnă procesul de izolare termică cu vată minerală?

Procesul de izolare cu vată minerală se referă la placarea pieselor unei construcții, la interior sau în exterior, pentru crearea unui strat termoizolator. Rolul principal al acestui sistem de termoizolație cu vată minerală este de a proteja construcția împotriva efectelor căldurii și frigului.

Tipuri de vată minerală

Produsele din această categorie sunt disponibile în două variante, lucru care oferă constructorilor folosirea lor precisă în funcție de caracteristicile fiecăreia.
Principala diferență se referă la densitatea materialului, aspect care joaca un rol deosebit de important când aveți de realizat lucrări de termoizolare.

vata minerala

Vata minerală de sticlă. O vată de sticlă este un material de izolație termică care are o densitate redusă, componenta sa principală fiind sticla expandată care este foarte aerată. Această caracteristică ajută constructorii la punerea în operă pentru că rata de compresiune este suficientă pentru montarea în spații greu accesibile. În plus, debitarea la dimensiunea necesară se realizează mai ușor.

De aici se înțelege că productivitatea este foarte bună. Alegerea unei anumite grosimi contribuie la folosirea în diferite situații de montaj. Începând cu spațiul de sub acoperiș și pereții aferenți unei mansarde și până la izolarea pereților încăperilor, un material izolant precum o vată de sticlă își va juca foarte bine rolul de termo și fonoizolare.

Datorită densității reduse, nu folosim vată de sticlă în zonele în care umiditatea anuală este ridicată. Pentru montaj vor fi necesare măsuri de protecție a lucrătorilor datorită resturilor fine de sticlă ce pot fi inhalate în timpul montajului.

Vata minerală bazaltică. Roca bazaltică mărunțită și compactată este materialul principal din care se produc plăcile de acest tip. Vata bazaltică este produsul obținut prin fibrilizarea topiturii de bazalt, folosită pentru izolarea termică și fonică a imobilelor, neavând acțiune corozivă asupra metalelor pe care este poziționată. O vată bazaltică se evidențiază prin faptul că lasă pereții să respire, nu putrezește și nu ia foc.

vata minerala

Nu este un material toxic. Totodată, dispune de stabilitate dimensională și nu reprezintă un interes pentru rozătoare. Datorită aglomerării acestei componente în procesul de producție, plăcile au o densitate mare, prin urmare sunt mult mai rigide și au o rezistență mecanică superioară comparativ cu vata minerală de sticlă. În procesul de producție se adaugă aditivi care conferă imunitate la foc, caracteristică cerută în special când se lucrează o izolație din vată minerală pentru mansardă.

Montarea se face rapid pentru că plăcile acoperă un spațiu larg, iar debitarea este ușoară când se lucrează cu ustensile potrivite. Pe lângă izolare termică, cu vată bazaltică se va asigura un foarte bun efect de fonoizolație. Vata minerală bazaltică este permeabilă la vapori.

Performanțe comparative între vată de sticlă și vată bazaltică

Deși opțiunile pentru vată minerală sunt variate în ceea ce privește alegerea materialelor de lucru pentru izolație termică, cele mai utilizate sunt vata minerală bazaltică si vata minerală de sticlă. Fiecare în parte prezintă avantaje unice, acesta fiind și principalul motiv pentru care este necesar să realizăm o comparație între cele doua variante.

  • Densitatea. Diferitele densități ale materialului izolator vin de la componentele de bază ale acestuia și influențează totodată și propietățile acustice avute. Astfel vata bazaltică are o densitate mai mare, de la 30 la 150 kg/mc, ceea ce îi conferă calități acustice de izolare superioare vatei de sticlă. Tot datorită densității crescute, o vată bazaltică are o rezistenta sporită la compresiune.
  • Ambalarea. De cele mai multe ori, o vată de sticlă este ușor de recunoscut după ambalarea la suluri/role, însă sunt și producători care o comercializează în plăci. Pe de cealaltă parte, o vată bazaltică se va regăsi întotdeauna sub formă de plăci. O vată de sticlă poate fi comprimata ușor, atu care contribuie la transportarea facilă a acestui material. Și o vată bazaltică se poate comprima, însă doar dacă densitatea sa nu depășește 40 kg/mc.
vata minerala
  • Utilizarea. Având în vedere că vata de sticlă este mai ușoară, 9-15 kg/mc, ea se pretează spațiilor dintre pereții despărțitori, tocmai pentru că încarcă mai puțin structura. Ea poate fi utilizată pentru termoizolarea mansardei și a podului, pentru fațadele ventilate și ca material de umplere pentru pereții despărțitori. De asemenea, este ideală pentru podurile nelocuibile sau alte încăperi în care nu se cer proprietăți acustice superioare. Vata bazaltică este potrivită pentru mansarde locuibile, pereți despărțitori cu cerințe acustice ridicate, pardoseli, fațade și fațade ventilate, intradosuri tavane și terase circulabile. Vata bazaltică este opțiunea ideală pentru spațiile cu cerințele de izolare acustică ridicate.
  • Calități termice. Ambele opțiuni oferă performanțe bune. Pentru a alege un produs de calitate, acordă atenție coeficientului de transfer termic λ. Cu cât acesta este mai mic, cu atât proprietățile termice ale vatei sunt mai bune, la aceeași grosime de placă.
  • Permeabilitatea. Atât vata minerală de sticlă, cât și cea bazaltică sunt permeabile la vapori, permițând o bună ventilație a locuinței și au calități hidrofobe, adică resping apa.
  • Rezistența la foc. O vată de sticlă, cât și o vată bazaltică, sunt materiale care nu ard. Vata de sticlă are punctul de topire mai coborât, ceea ce o face mai puțin rezistentă în cazul unui incendiu.
  • Flexibilitatea. Vata minerală de sticlă este un material izolator în general flexibil și elastic, ușor de montat în spații care au forme neregulate sau care sunt greu accesibile. Este ușor de decupat și ușor de fixat în spații strâmte, dar și ușor comprimată. Vata minerală bazaltică este un material izolator mai rigid, motiv pentru care are și o greutate mai mare. Orice constructor priceput va recomanda materialul pentru aplicațiile unde rezistența mecanică este un criteriu esențial. Având în vedere că are și un coeficient de conductivitate termică cu circa 20% mai mare decât vata minerală de sticlă, vata bazaltică este frecvent utilizată la izolațiile exterioare ale caselor.
  • Rezistența în timp. Cele două materiale sunt similare în ceea ce privește modificările survenite asupra compoziției lor după perioade lungi de folosire, contând foarte mult unde este folosit materialul.
preloader