Vrei să zugrăvești singur? 5 trucuri de la specialiști pentru a nu avea bătăi de cap

13 iulie, 2020

Te-ai mutat în casă nouă și vrei să schimbi culoarea pereților sau pur și simplu vrei să igienizezi locuința în care stai? Zugrăvitul aduce pe lângă o schimbare vizuală majoră și beneficii la nivelul calității aerului, mai ales dacă în sezonul rece s-a format mucegai. Dacă ai decis că vrei să te ocupi singur de zugrăvitul locuinței, îți spunem de la bun început că nu este deloc un lucru simplu așa cum poate părea la prima vedere, ci poți face o mulțime de greșeli.

Presupunând că pereții sunt drepți și că nu au nevoie de reparații sau alte modificări, îți spunem 5 trucuri de la specialiști pe care ar fi bine să cunoști despre zugrăvitul pereților:

vrei sa zugravesti singur

1. Golește toată camera și acoperă mobila cu folie de protecție

Primul lucru pe care este indicat să-l faci este să golești camera, cât mai mult posibil. Mobila se plasează pe mijlocul încăperii, ca să ai cât mai mult acces. Aranjează-le însă în așa fel încât să poți trece pe lângă ele și să ajungi la tavan. Ce poate fi scos cu ușurință este mai bine să îl duci în altă cameră. Acoperă totul, inclusiv caloriferele, cu folie de protecție și fixeaz-o cu scoci, pentru mai multe siguranță. Protejează tocurile ferestrelor și ale ușilor cu bandă adezivă de hârtie cât mai lată. Îți vei mulțumi la final pentru această mică investiție.

2. Creează-ți puncte de sprijin, când zugrăvești la înălțime

Vopsitul tavanului pe scară s-ar putea să nu fie tocmai cea mai bună opțiune pentru o persoană care nu are experiență în zugrăvit. De aceea, cel mai bine ar fi să-ți plasezi picioarele pe obiecte diferite, astfel încât mișcările să fie mult mai ample și să nu pui o presiune mare pe coloana vertebrală. Riscul de a cădea de pe scară, atunci când te întinzi cu trafaletul pentru a acoperi o suprafață cât mai mare, este ridicat. În plus, poartă încălțăminte ușoară, care să nu îți alunece pe picior și pe care să nu o scapi când urci și cobori.

3. Curăță pereții de praf și vopsea veche

Primul lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a zugrăvi o cameră este să cureți pereții de vopseaua veche, dacă aceasta există bineînțeles. Pentru asta, pereții vor fi umeziți cu un trafalet înmuiat într-o galeată cu apă. Vei lăsa vopseaua să se înmoaie timp de 10-15 minute, după care poți începe să răzuiești stratul de vopsea veche. Pentru tavan, procedeul este identic, însă vei avea nevoie de o scară.

4. Începe zugrăvitul cu tavanul și cu zonele greu accesibile

Pentru ca vopseaua să se usuce cât mai uniform, începe zugrăvitul cu tavanul și în mod special cu zonele unde nu poți ajunge cu trafaletul, ci cu o pensulă (pe lângă țevi, lustră, aparat de aer condiționat, probabil galerii perdele pe care nu le poți da jos). Ulterior aplică vopseaua lavabilă cu trafaletul, mereu în aceeași direcție. Ca să îți fie mai ușor, pune vopsea în tăvița specială și încarcă-ți de acolo trafaletul, pe măsură ce lucrezi, dar rulează-l înainte de a-l ridica pe grătarul tăviței ca să elimini surplusul de vopsea și să nu se scurgă.

5. Acoperă un perete fără a face pauză și uniformizează stropii

Este important să acoperi un perete fără a face pauză, pentru a evita diferențele de nuanță. Dacă stropești pereții în timp ce zugrăvești tavanul sau dacă se scurg șiroaie pe pereți, șterge-i sau uniformizează imediat vopseaua cu trafaletul. Altfel, vor rămâne urme în relief care nu pot fi acoperite când zugrăvești pereții. De asemenea, este recomandat ca înainte să vopsești pereții, să aplici vopseaua mai întâi pe margini, adică muchiile pereților, conturul ferestrelor și al ușilor, pentru ca efectul final să fie unul uniform.

Dacă totuși zugrăvitul casei îți dă bătăi de cap, apelează la ajusto.ro care îți va trimite cei mai buni profesioniști în domeniu.

preloader