Vrei un stil de viață Off Grid? 5 moduri despre cum poți folosi energia solară
16 iulie, 2021”Off grid” este un termen nou preluat din SUA și înseamnă un stil de viață alternativ, sustenabil, specific celor care vor să trăiască în afara „sistemului”. Mai exact, stilul de viață ”off grid” înseamnă să nu te racordezi la diferite servicii: electricitate, apă, gaze, canalizare etc și să te reîntorci la natură. Este un concept care susține sustenabilitatea mediului înconjurător, care îndeamnă la utilizarea responsabilă a resurselor naturale.
Soarele este cea mai apropiată stea de Pământ. Radiază lumină și căldură sau energie solară, ceea ce face posibilă existența vieții pe Pământ. Toată energia din Soare care ajunge pe Pământ vine ca radiație solară, numită spectru de radiații electromagnetice. Plantele au nevoie de lumina soarelui pentru a crește. Oamenii și animalele au nevoie de plante pentru hrană și de oxigenul pe care îl produc. Fără căldură de la soare, Pământul ar îngheța. Nu ar exista vânturi, curenți oceanici sau nori pentru a transporta apa.
Oamenii folosesc energia solară într-o varietate de moduri de mii de ani. Dacă îți dorești un stil de viață off grid, sustenabil, iată câteva dintre modurile prin care poți folosi de energia solară:
1. Poziția caselor în funcție de soare
Primele civilizații din întreaga lume și-au poziționat casele spre sud, pentru a aduna căldură și lumină. Au folosit elemente ale arhitecturii solare, precum ferestre și luminatoare, din același motiv, cât și pentru a permite circulația aerului. Alte aspecte includ utilizarea umbririi selective și alegerea materialelor de construcție cu masă termică, ceea ce înseamnă că stochează căldura, cum ar fi piatra și betonul.
2. Realizarea serelor de plante
Prin transformarea luminii solare în căldură, serele fac posibilă creșterea plantelor în afara sezonului și în climate care ar putea să nu le fie potrivite. Una dintre cele mai vechi sere datează chiar din anii 30 e.n., înainte ca sticla să fie chiar inventată. Construită din foi translucide de mică, un mineral subțire, sera a fost construită pentru împăratul roman Tiberiu, care dorea să poată mânca castraveți tot anul. Tehnica generală este aceeași și astăzi, deși au existat multe îmbunătățiri pentru a crește varietatea și cantitatea de culturi cultivate.
3. Conversia luminii solare în electricitate
Transformarea luminii soarelui în energie electrică este încă o altă aplicație a tehnologiei solare. Acest lucru se poate face în mai multe moduri. Cele mai frecvente două sunt energia fotovoltaică (celule solare) și energia solară concentrată. Prima celulă solară a fost construită în anii 1880. Cea mai veche aplicație majoră a fost pe satelitul american Vanguard I, lansat în 1958. Un emițător radio alimentat de celule solare funcționat timp de aproximativ șapte ani, în timp ce unul care utiliza baterii convenționale a durat doar 20 de zile. De atunci, celulele solare au devenit sursa de energie stabilită pentru sateliți, inclusiv a celor utilizate în industria telecomunicațiilor.
4. Prepararea mâncării
Energia solară poate fi folosită și pentru a găti alimente. Primul aragaz cu cutie solară a fost construit în 1767 de Horace de Saussure, un fizician elvețian. A atins temperaturi de 87,8 grade Celsius (190 grade Fahrenheit) și a fost folosit pentru a găti fructe. Astăzi, există multe tipuri diferite de aragazuri solare utilizate pentru gătit, uscare și pasteurizare, ceea ce încetinește creșterea microbilor din alimente. Deoarece nu folosesc combustibili fosili, aceste aragazuri sunt sigure, nu produc poluare și nu contribuie la defrișări.
5. Încălzirea apei
Chiar dacă în prezent nu se mai folosesc decât în anumite părți ale lumii, energia solară poate fi utilizată inclusiv pentru încălzirea apei. Introdus pentru prima dată la sfârșitul anilor 1800, încălzitorul solar de apă a fost o mare îmbunătățire față de sobele care ardeau lemn sau cărbune, deoarece era mai curat și costă mai puțin. Erau foarte populare pentru băile caselor americane din locuri însorite, inclusiv Arizona, Florida și California.
Cu toate acestea, odată ce petrolul și gazele naturale au devenit mult mai disponibile, sistemele solare de apă au început să fie înlocuite. În prezent, aceste sisteme încep din nou să crească în popularitate de către aceia care susțin sustenabilitatea și își doresc un stil de viață off grid.