Zamioculcas: 5 sfaturi de îngrijire pentru cea mai populară plantă din lume

19 martie, 2021

Zamioculcas zamiifolia este cea mai apreciată plantă de interior a momentului. Originară din Africa, Zamioculcas este o plantă cu frunze mici, lucioase, de un verde intens, prinse de-o parte și de alta pe o tulpină cărnoasă și puternică. Mai este cunoscută sub numele de planta dinozaur sau floarea-dolarului, iar specialiștii Feng Shui spun despre ea că atrage bunăstarea financiară.

Zamioculcas este un start perfect pentru iubitorii de plante, care nu au cunoștințe avansate și timp foarte mult pentru îngrijirea lor. Este o plantă cu nevoi minimale de îngrijire, dar cu un aspect desoebit care schimbă instant ambientul unei camere.

Iată 5 sfaturi generale, foarte simple, despre cum trebuie îngrijită planta Zamioculcas zamiifolia:

ingrijire zamioculcas

1. Alege un sol bine drenat

Frumoasa plantă nu este pretențioasă față de compoziția solului, simțindu-se destul de bine într-un amestec de nisip, pământ pentru gazon și pământ de frunze. Pe fundul ghiveciului trebuie să fie și un strat de drenaj. De asemenea, un amestec de turbă aurie, pământ de ericacee și mraniță ar trebui îi va fi iarăși pe plac. Ține cont că un sol cu pH neutru este cel mai indicat pentru o dezvoltare armonioasă.

2. Nu o uda foarte mult

Excesul de umiditate este dăunător pentru Zamioculcas, de aceea după udare se recomandă eliminarea surplusul de apă din baza ghiveciului. Apa din abundență va determina putrezirea rădăcinilor și îngălbenirea frunzelor. În sezonul cald, planta se udă o dată pe săptămână, iar pe frunze se pulverizează apă.
Planta trebuie udată de preferat cu apă fără calcar, la temperatura camerei. Între două udări, așteaptă ca solul de la suprafață (4-5 cm) să se usuce. Pe timp de iarnă, Zamioculcas ar trebui udată doar când pământul din ghiveci este uscat.

3. Plasează planta într-un loc însorit

Zamioculcas preferă locurile cu o umiditate scăzută și o bună iluminare, însă fără a fi expusă direct la razele solare. În perioada verii, planta poate fi ținută chiar și în aer liber. Se dezvoltă cel mai bine la temperaturi cuprinse între 18 și 26 grade Celsius. Sub temperatura de 15 grade C, Zamioculcas intră în repaus, iar sub 10 C, riscă să moară.

4. Folosește un îngrăsământ pentru plante verzi

Îngrășământul poate fi aplicat începând de primăvara până toamna, o dată pe lună. Se recomandă folosirea unui fertilizant pentru plante verzi, lichid, adăugat în apa de udare.

5. Schimbă ghiveciul pe măsură ce crește

Zamioculcas trebuie transplantată pe măsura creșterii tuberculilor și părții vegetative. Inițial acest lucru se realizează în fiecare an, după care o dată la 2 ani, iar plantele adulte sunt transplantate o dată la 5 ani. Zamioculcas zamiifolia poate fi înmulțită prin diverse metode: butași, divizarea tufei sau semințe. Cea mai folosită dintre acestea este divizarea tufei, dat fiind faptul că este și cea mai facilă variantă.