Zgârieturi pe mobila din lemn? 5 trucuri pentru a le elimina rapid

8 noiembrie, 2019

Zgârieturi pe mobila din lemn? Este una dintre cele mai frecvente probleme atunci când ai copii și animale de companie sau dacă în timp au mai avut loc mici accidente. Nu e o tragedie, se întâmplă oricui, partea bună este că există soluții pentru a elimina zgârieturile de pe mobila din lemn.  

Așadar, nu trebuie să renunți la mobila ta frumoasă, ci mai degrabă să cunoști câteva ponturi despre cum poți repara aceste zgârieturi inestetice:

zgarieturi pe mobila

1. Miezul de nucă

Mobila din lemn nouă și tocmai ai văzut primele zgârieturi? Știm cât este de frustrant. Dar, înainte de a te supăra încearcă unul dintre cele mai folosite trucuri: miezul de nucă. De ce miez de nucă? Pentru că uleiul natural din miezul de nucă are uleiuri care vor pătrunde în fibra lemnului și vor umple zgârietura.

Freacă locul zgâriat cu miezul unei nuci, de preferat cât mai proaspete, și repetă procedura de două-trei ori dacă este necesar și apoi lasă uleiurile să acționeze timp de jumătate de oră. Șterge la final locul cu o cârpă moale. 

2. Ulei de măsline

O altă soluție perfectă pentru a elimina zgârieturile de pe mobila din lemn este uleiul de măsline. Este de preferat să amesteci uleiul de măsline cu oțet sau cu suc de lămâie în părți egale, iar cu ajutorul unui prosop moale să lustruiești zona afectată.

3. Ceară de albine

Ceara este un material foarte maleabil care poate fi folosit pentru a acoperi zgârieturile, crăpăturile și alte imperfecțiuni ale mobilei din lemn. Poate fi amestecată chiar cu puțin colorant pentru a se potrivi cu culoarea lemnului din care este fabricată mobila.

Primul pas este să freci cu ceară zgârietura de pe mobilă și să o lustruiești apoi cu o cârpă sau un burete moale. Dacă zgârieturile sunt profunde, umple găurile formate cu ceara de albine.

4. Ceai negru sau zaț de cafea

Un colorant foarte bun pentru zgârieturile albe de pe mobilă este ceaiul negru. Se prepară practic o soluție similară cu un ceai mai concentrat. După ce soluția s-a răcit se aplică pe zgârietură cu ajutorul unui bețișor de urechi.

De asemenea, poți folosi zațul care îți rămâne după ce ai preparat cafeaua pentru a umple zgârieturile albe de pe mobilă. Lasă soluțiile să acționeze, să aibă timp ca nuanța să se impregneze în lemn și apoi curăță cu o cârpă. 

5. Maioneză

Dacă mobila din lemn a avut parte de câteva mici accidente și are zgârieturi profunde, poate fi restabilită foarte aproape de aspectul original folosind maioneză. Exact, ai citit bine! Pune maioneză pe o dischetă de bumbac, masează zona crăpată şi, după eliminarea excesului, las-o să acționeze timp de 2-3 zile. Lemnul se va umfla puțin, făcând fisurile să dispară.

Metodele de mai sus nu te pot ajuta în cazul unei deteriorări severe ale mobilei. Totuși, dacă știi că ai două mâini stângi sau dacă timpul nu îți permite să aloci timp acestui aspect, este bine să consulți profesioniști.

ajusto.ro îți poate trimite la tine acasă o echipă instruită specializată în servicii profesionale de curățenie!

preloader