Curățare canapele: cum cureți canapeaua în funcție de material
26 iulie, 2019Una dintre piesele de mobilier foarte importante din locuință și cea mai folosită din living este canapeaua. Întreținerea canapelelor înseamnă printre altele să păstrezi curată tapițeria indiferent de material sau în caz de nevoie să scapi foarte repede de pete şi de praful adunat în pliuri şi cusături. Canapelele pot fi confecţionate sau îmbrăcate în tot felul de materiale, de la piele naturală şi piele ecologică, la catifea şi stofă, materiale pufoase, sintetice sau naturale.
Când vorbim de curățare canapele trebuie să știm că depinde în primul rând de tipul materialului din care este realizată tapițeria: curățare canapea din piele sau curățare canapea din material textil. Atât fibrele textile, cât și materialele precum pielea sau pielea ecologică, se pot păta cu ușurinta și pot deveni un mediu propice pentru praf și acarieni, putând căpăta în timp un miros neobișnuit și neplăcut.
Tipul materialului cu care este tapițată canapeaua
Primul pas și cel mai important când este vorba de curățare canapele este determinarea corectă a materialului cu care este tapițată, pentru a ști cu exactitate ce produse sunt mai eficiente pentru a fi folosite. Majoritatea acestor piese de mobilier au etichete, care te pot ajuta să afli ce fel de detergent poţi folosi pentru curăţenie, fără să strici materialul şi fără să laşi urme urâte pe ele.
Materialele pentru tapițerie sunt variate și unele dintre ele au nevoie de un tratament special atunci când vine vorba despre curățare canapea și îngrijirea ei. Fiecare material are propriile caracteristici și sensibilități atunci cand vine vorba despre soluțiile și tehnicile de curățare.
- Catifeaua se va păta dacă este curățată local, mai ales dacă este vorba despre o canapea sau o piesă de mobilier mai veche, în care a pătruns praful. Materialul se curață cu ușurință cu soluții special concepute pentru textile, însă atunci când este curățat local pentru scoaterea unei pete, poate căpăta o nuanță diferită, mai decolorată decât restul porțiunilor.
- Lâna și stofele din lână nu trebuie curățate cu apa caldă sub nici o formă, nici atunci când tapițeria este detașabilă, pentru că materialul poate intra la apă, comprimându-se.
- Microfibra este mai putin pretențioasă și se usucă foarte ușor.
- În cazul altor materiale textile, metodele de curățare pot varia în funcție de culoare și fibre, și de regulă poți găsi specificații în acest sens pe etichetă. Această etichetă este de obicei la un colț din spatele canapelei, în partea de jos.
- Pielea ecologică este, la rândul ei, ușor de întreținut și nu se pătează, spre deosebire de pielea naturală, mai permeabilă și mai sensibilă chiar și la contactul cu apa. Pielea ecologică și naturală este însă sensibilă la temperaturi mari, la fel ca materialele textile sintetice, dar și la solvenții pe baza de alcool.
Trucuri pentru scoaterea diferitelor tipuri de pete de pe tapițerii
Tehnica și soluțiile de curățare a petelor de grăsime, spre exemplu, diferă de cele folosite pentru scoaterea petelor de vin sau de sânge dintr-o tapițerie de mobilier. De aceea, câteva trucuri în acest sens îți vor fi mai mult decât utile pentru curățare canapea din material textil sau piele.
- Petele de grăsime, de unt, ulei, grăsime naturală, diverse creme sau loțiuni de corp, pentru a fi îndepărtate este nevoie de un degresant. Pentru a scoate petele proaspete de grăsime, presară bicarbonat de sodiu și așteaptă ca acesta să absoarbă excesul de grasime; aspiră praful de bicarbonat după aceea și curăță zona cu o soluție din apă cu detergent de vase. Se poate folosi și talcul în același fel ca bicarbonatul de sodiu.
- Petele de transpirație se pot îndepărta de pe canapele dacă ștergi materialul cu buretele, cu o soluție din o parte oțet și două părți apă. Oțetul va împrospăta culorile și le va uniformiza, neutralizând și mirosurile neplăcute.
- Petele de pix pot fi îndepărtate de pe țesături cu ajutorul produselor pe bază de alcool, care acționează ca niște solvenți pentru acest tip de pete. O altă metodă de a îndepărta pasta de pix din materiale textile este fixativul pentru păr, acesta se pulverizează pe pată, se lasă să se usuce și apoi se îndepărtează cu ajutorul unui detergent special pentru tapițerii.
- Petele de cerneală se îndepărtează după ce în primă fază a fost absorbit surplusul de lichid imediat cu ajutorul unui servețel de hârtie, tamponând ușor zona, alternativ, cu o dischetă de vată îmbibată în spirt și una îmbibată în apă rece. Petele de cerneală se mai pot scoate de pe piele și prin pulverizarea a puțin spray fixativ de păr, care se șterge apoi cu o cârpă curată.
- Petele alimentare pot fi îndepărtate de pe tapițeriile de piele cu ajutorul unei soluții de oțet alb și ulei în părți egale. Ingredientele bine amestecate se aplică pe o cârpă de bumbac și se șterge prin mișcări circulare zonă pătată.
- Petele de mucegai apar în urma formării mucegaiului cauzat de umezeala excesivă din locuință și a proastei aerisiri. Acestea pot fi îndepărtate cu o pastă de bicarbonat de sodiu și apă, pastă pe care o vei lăsa după aceea să se usuce și o vei aspira ulterior. La fel de eficientă este și apa oxigenată diluată cu apă în proporție de 1/10, dar și pasta obținută din zeama de la o lămâie și o linguriță de sare. De pe tapițeriile de piele petele de mucegai se îndepărtează cu o soluţie formată din părți egale de apă şi spirt.
- Petele de suc se îndepărtează cu o soluție din amoniac cu oțet; pasta obținută din cele două ingrediente se aplică local și se lasă la uscat, după care se curăță zona cu o lavetă uscată din bumbac.
- Petele de vin roșu se elimină cu oțet alb sau cu o soluție din oțet și bicarbonat. O altă procedură spune că se pune sare pe pata umedă, iar după ce sarea va absorbi vinul, se curață și se usucă.
- Petele de sânge de pe tapițeriile canapelelor pot fi curățate cu ajutorul unei soluții pe bază de apă, cu sare sau cu amoniac. Folosește apă rece, deoarece sângele este format din proteine, iar petele ar putea să devină și mai evidente după un tratament termic.
- Petele de cafea dispar cu apă minerală. Se îmbibă un tampon de vată în apă carbogazoasă și se tamponează ușor zona până când pata dispare. Poți folosi la fel și oțetul nediluat. O stofă de tapițerie din lână sau amestec de lână și poliester se curăță eficient cu bere. Dacă tapițeria este din bumbac plușat se amestecă bicarbonatul de sodiu cu puțină apă, pentru a obține o pastă fină cu care se acoperă pata de cafea. După 3-5 minute se freacă ușor și se spală cu apă de mai multe ori.
- Ceara poate fi îndepartată de pe țesături numai după ce este complet uscată și întărită. Dacă este vorba de o cantitate mai mare de ceară, se poate răzui stratul de la suprafață cu un cuțit, însă trebuie avut grijă să nu fie tăiat materialul. Se aplică o bucată de hârtie de pergament sau servețele de bucătărie deasupra petei, se pornește fierul de călcat la o temperatură suficient de mare încât să topească ceara fară a deteriora materialul și se presează ușor hârtia până când ceara este transferată pe aceasta. Se repetă procedura schimbând hărtia, până când țesătura rămâne curată.
- Guma de mestecat poate fi îndepărtată cu hârtie și fierul de călcat, la fel ca ceara. O altă metodă este și cea prin care se congelează guma cu cuburi de gheață învelite în material textil și se dezlipește sau răzuie apoi bucata de gumă. Congelarea materialului sau fierberea acestuia în apă se poate folosi doar în cazul unor tapițerii sau huse detașabile pentru canapea.
- Petele de băuturi alcoolice se curăță cu un prosop îmbibat într-un amestec format din 2 părți alcool și una de oțet alb.
Soluțiile industriale pentru curățarea tapițeriilor
Detergentul de vase și soluțiile pe bază de oțet pot fi utile pentru scoaterea anumitor pete, însă soluțiile profesionale și curățarea chimică sunt adesea mai rapide și mai sigure.
Dacă este vorba despre o tapițerie detașabilă sau o husă de canapea, poți apela la serviciile unei curățătorii pentru a îndepărta petele și pentru a împrospăta culorile.
În comerț există o mulțime de produse curățare canapele special concepute pentru anumite tipuri de tesături, pe care le poți găsi în magazinele de mobilă, dar și în cele auto, unde sunt comercializate pentru curățarea tapițeriilor de mașină.
Dacă tot procesul de curățarea canapelei nu a dat roade, singura soluție rămâne să apelezi la o curățătorie canepele care va trimite un specialist la tine acasă. Specialiștii Ajusto curăță canapelele din material textil cu sistem profesional de injecție-extracție și detergenți cu spumare redusă și uscare rapidă și curăță canapelele din piele cu un detergent hidratant special.